Annonce
Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Degraderingen af Peter Kofod og Pia Kjærsgaard sker en uge efter, at en ny portrætbog ”Kong Kristian” ved brug af anonyme kilder kunne fortælle, at Morten Messerschmidt angiveligt har forsøgt at vælte Kristian Thulesen Dahl som formand. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Utilfredsheden i dele af Dansk Folkepartis bagland er stor, efter at Kristian Thulesen Dahl har besluttet at nedlægge partiets magtfulde koordinationsudvalg og dermed sende talentet Peter Kofod og partistifter Pia Kjærsgaard ud på sidelinjen.
Annonce

Utilfredshed: Koordinationsudvalget i Dansk Folkeparti er, hvad politbureauet var for Sovjetunionen. Uden sammenligning i øvrigt.

Det absolutte magtcentrum i partiet, der om få uger kan fejre 25-års jubilæum. Stedet hvor en lille udvalgt skare af DF’s mest indflydelsesrige personer traf de afgørende beslutninger.

Men ikke længere. På et møde i weekenden informerede Kristian Thulesen Dahl sin hovedbestyrelse om, at han agter at nedlægge udvalget.

En beslutning der betyder, at europaparlamentariker Peter Kofod og tidligere formand for partiet Pia Kjærsgaard forvises fra partiets inderste magtcirkler. Noget der bestemt ikke er faldet i god jord i dele af partiets bagland.

- Det, der forbløffer mig, er, at det er partistifteren - selve partiets DNA - der ikke længere sidder med ved bordet, og det undrer mig sgu noget, fortæller Dansk Folkepartis viceborgmester i Haderslev Jon Krongaard til Avisen Danmark.

Og den holdning deles af ganske mange i Dansk Folkeparti. Avisen Danmark har talt med en række kilder i partiets bagland. Flere af dem ønsker ikke at udtale sig til citat, men en af dem, der ikke er bange for at sige sin mening, er formanden for DF i Varde, Frode Flyvbjerg Kristensen.

- Det tager vi op i næste uge, hvor vi har møde i DF i regionen. Det vil vi ikke tolerere. Jeg føler, at de gør lige, hvad der passer dem derovre (partiledelsen i København red.). Det skal de passe på med, siger han til Avisen Danmark.

Annonce

Kofod skal være formand på sigt

Gennemgående for kritikken i den del af DF-baglandet, Avisen Danmark har talt med, er, at de ikke forstår, hvorfor Peter Kofod skal degraderes. Han er fremtiden, mener de.

En af dem er medlem af Aabenraa Byråd Eiler Schütt. Han var i forvejen utilfreds med, at Kristian Thulesen Dahl sidste år besluttede, at Peter Kofod skulle stilles op til Europa-Parlamentet i stedet for Folketinget.

- Det var en katastrofe. Jeg synes virkelig, at det var et fejlskud af de helt vilde. Det var en politisk sorgens dag for sønderjysk DF. Vi var en højborg, og vi blev noget amputeret efter det, ingen tvivl om det. Det var tåbeligt.

Hvilken fremtid ser du for Peter Kofod?

- På sigt skal han måske gerne være formand, men det er måske længere ude i fremtiden, han er en ung mand, men for mig er han et oplagt talent til at køre butikken videre. Det vil være fuldstændig tåbeligt at sende ham ud på et sidespor, svarer Eiler Schütt og bakkes op af Frode Flyvbjerg Kristensen fra Varde.

- Det er jo egentlig mærkeligt, for Kristian har jo taget ham under sine vinger, fordi han håbede på, at han kunne blive arveprinsen, hvis der skulle være en arveprins i stedet for Morten Messerschmidt, og han er sgu ikke min kop te, jeg er ikke tilhænger af Messerschmidt, fortæller han.

Også i det østjyske undrer man sig over DF-ledelsens beslutning. I Skanderborg siger lokalformanden, at han ikke forstår beslutningen, men derudover ønsker han ikke at udtale sig, og i Aarhus er den lokale partiforeningsformand ligeledes undrende.

- Det, synes jeg, er træls. Pia Kjærsgaard har gjort rigtig meget for DF, og sådan en som Peter Kofod, der er ung og dynamisk, jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at han er blevet sat fuldstændig udenfor indflydelse, fortæller Knud Mathiesen.

Annonce

Straffeaktion

Degraderingen af Peter Kofod og Pia Kjærsgaard sker en uge efter, at en ny portrætbog ”Kong Kristian” ved brug af anonyme kilder kunne fortælle, at Morten Messerschmidt angiveligt har forsøgt at vælte Kristian Thulesen Dahl som formand.

Bogen kunne endvidere berette, at Morten Messerschmidt havde ladet folk vide, at Pia Kjærsgaard støttede ham i hans forsøg på kongemord, ligesom Peter Kofod skulle være blevet tilbudt næstformandsposten i partiet til gengæld for hans støtte.

Men hvor flere i DF-baglandet gerne vil tale om deres utilfredshed over beslutningen om at lukke koordinationsudvalget, så får folk straks mere uld i mund, når de bliver spurgt til, om det ikke er straffen for illoyalitet. En af dem er viceborgmesteren fra Peter Kofods hjemby Haderslev.

Er det en straffeaktion?

- De tanker har jeg ikke gjort mig, at det har noget med en bog at gøre. Det afviser Kristian Thulesen Dahl også, og det må jeg jo stole på.

Forstår du, hvorfor de skal ud?

- Nej, det gør jeg ikke, men det er jo formandens beslutning, svarer Jon Krongaard.

Og også i Aarhus bliver Knud Mathiesen mindre stik og nagelfast, da han bliver bedt om at forholde sig til, hvad han tænker om Kristian Thulesen Dahl i lyset af weekendens beslutning.

- Det har jeg lidt svært ved at udtale mig om. Jeg har ikke studeret det, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce