Annonce
Brædstrup

Træden bliver ældre, men byen er fyldt med liv

Karen og Bjarne Jørgensen fandt hinanden gennem musikken, og de dyrker tit deres fælles passion i hjemmet i Træden. Foto: Morten Pape
Træden er den landsby i Horsens Kommune, hvor andelen af ældre over 65 år er steget mest i de seneste 10 år. Ægteparret Bjarne og Karen Jørgensen har boet i landsbyen i næsten 50 år, og de kan ikke forestille sig et bedre sted at bo.

Træden: Regnen siler stille ned udenfor, men inde i stuen i det lille husmandssted på Trædenvej 22 i Træden er der lunt. Kaffen og småkager er kommet på bordet, og mens Bjarne Jørgensen er ved at nusse rundt med de sidste ting i køkkenet, har Karen allerede taget plads ved spisebordet.

Det hele går i et roligt tempo. Tid er der nemlig nok af hos Bjarne og Karen Jørgensen. Ægteparret har været gift i 48 år, og i næsten 50 år har de boet i Træden.

Så langt tilbage som 1964 købte Bjarne Bording Jørgensen en gård "Marensminde" på Hovvejen 7 i Træden. Bjarne var dengang en ung mand på 23 år, som havde været på Bygholm Landbrugsskole. Han var parat til at få sit eget, og han var så heldig at kunne supplere sin indtægt fra landbruget som mælkekusk. Det betød, at han, foruden at passe sine egne dyr og marker, kørte rundt til 36 mælkeleverandører og hentede mælkejunger hver dag.

I 1968 kom Karen fra musikkonservatoriet i København som pianist, musikleder og korleder til en lærerstilling på Vestbirk Højskole. Da hun indbød folk i omegnen til at synge med i højskolekoret, kom Bjarne og sang tenor. Det var sådan, de mødtes, og siden kom der også to piger og en dreng til. De er siden fløjet fra reden og er flyttet til henholdsvis Aarhus og Oslo. Til gengæld har hverken Bjarne og Karen udlængsel efter nye steder og oplevelser.

- Vi elsker at bo her. Ud over, at her er fred og ro, har vi en skøn natur lige uden for døren. Kigger man til den ene side, kan vi se Nim, og længere væk kan vi se Purhøj på den anden side af Horsens. Kigger vi den anden vej, kan vi se Yding Skovhøj. Vi har et godt udsyn her. Jeg vil aldrig kunne trives i en by, hvor man ikke kan se sig omkring, siger Karen Bækbøl Jørgensen, mens hun hælder kaffen op.

Vi kender hinanden, og vi hjælper hinanden, og det sammenhold er det, som gør det godt at bo her.

Bjarne Bording Jørgensen

Et frit liv

Træden er den landsby i kommunen, hvor andelen af ældre over 65 år er steget mest. Således er andelen af ældre steget fra 6,7 procent til 19,5 procent i de seneste 10 år, viser tal fra Danmarks Statistik. Hos ægteparret vælger man at tro, at den stigning skyldes, at mange holder af at bo i Træden og derfor bliver boende.

- Jeg synes, det er godt, hvis det er et udtryk for, at folk er faldet lidt til ro. Træden er en by, hvor de, der gerne vil holde sig for sig selv, kan gøre det. Hvis man gerne vil have lidt omgang med naboerne, er der også rig mulighed for at gøre det. Her er et frit spillerum til at leve det liv, man gerne vil. Det tror jeg, passer mange rigtig godt. Vi har også mange familier, hvor der bor to generationer tæt på hinanden, siger Karen.

En af de ting, som kendetegner landsbyen, er, at der bor mange kreative mennesker, som dyrker deres passion for enten musik, kunst eller kultur.

- Der findes mange kreative typer i Træden, og det er nok på grund af naturen herude. Vi har en nabo, som er meget vild med natur og fugle, og ved siden af har vi en nabo, som er kunstmaler. Hun er gift med en mand, der er træskærer. Vi har også folk, som dyrker musikken, som os selv, så vi har alle slags herude, siger Bjarne Jørgensen.

Annonce

Godt naboskab

Både Bjarne og Karen har en bred omgangskreds, fordi de blander sig i så mange ting, som de siger med et skævt smil. Netop naboskabet, og at man kommer hinanden ved, er det, som ægteparret kan lide ved at bo i en landsby.

- Vi kender hinanden, og vi hjælper hinanden, og det sammenhold er det, som gør det godt at bo her, siger Bjarne.

Han nævner, at folk i Træden kender hinandens kompetencer, og man ved derfor, hvem man skal spørge, når man ønsker hjælp til en bestemt opgave. Samtidig er man i landsbyen også gode til at tage sig af hinanden. Hos ægteparret Jørgensen har man således tit haft naboernes hunde boende, når familierne har været ude og rejse.

- Der er mange folk, som har hunde, som går ture forbi. Hvis man ikke lige kan se, hvem det er, kan man ofte kende dem på hunden, siger Bjarne med et grin.

Spørg Folkebladet - Vores liv i oplandet

Horsens er en kommune fyldt med landsbysamfund. Samfund, der er optaget af velfærd, foreningsliv, busforbindelser og... ja, det er her, vi gerne vil have dig på banen.

Horsens Folkeblad sætter fokus på landsbysamfundene med "Spørg Folkebladet - Vores liv i oplandet". Her kan du være med til at sætte dagsordenen for, hvilke artikler Horsens Folkeblad skal skrive.

Vi giver dig her mulighed for at sende os en undren eller et spørgsmål om livet i oplandet - stort eller småt - som du gerne vil have avisen til at undersøge. Det kunne handle om handelsliv, byudvikling, frivillige indsatser eller noget helt fjerde.

Skriv til os ved at gå ind på spoergfolkebladet.hsfo.dk - her samler vi alle spørgsmål og svar - og så kan det være at netop dit spørgsmål bliver udgangspunktet for en artikel i Folkebladet.

Annonce

Nok af tilbud

Ægteparret mener, at der sker mange aktiviteter i landsbyen, som både appellerer til unge som ældre. Der er sognebladet Lokalnytten, som man frit kan skrive i, hvis man har en journalist i maven. I forsamlingshuset er der jævnligt musik og foredrag. Selv deltager ægteparret gerne i de månedlige spis sammen-arrangementer, men derudover er der alt fra revy, folkedans og baby- og børnerytmik på programmet.

- Så der er masser af tilbud. Ellers bor vi jo også tæt på Brædstrup, hvor vi på kun 10 minutter kan være i svømmehallen, på biblioteket, hos købmanden eller på Tinghuset, hvor vi kan se udstillinger og høre foredrag. På den måde bor vi tæt på det hele, så vi behøver ikke mere, siger Karen.

Karen og Bjarne har boet i Træden i næsten 50 år og er dermed vokset sig ældre sammen med byen. De ser dog lyst på byens fremtid, da den lokale friskole er i fremgang, og der kommer stadig unge børnefamilier til. Foto: Morten Pape
Annonce

Vigtig med børnefamilier

Hverken Bjarne eller Karen er bekymret over, at beboerne i Træden bliver ældre. Problemet vil nok løse sig, når der sker en naturlig udskiftning i husene, mener de.

- Det er selvfølgelig vigtigt for byen, at der er børn til Tønning-Træden Friskole, men som jeg hører det, går det godt for skolen. Den har lige udvidet og har nu børn indtil 9. klasse. Der går omkring 175 elever på friskolen, så den klarer sig heldigvis godt, siger Karen Bækbøl Jørgensen.

Hun mener dog, det er vigtigt, at der er nogle muligheder for kommende børnefamilier, hvis byen skal være attraktiv for tilflyttere.

- Her er jo ikke nogen grunde til salg, så de, der flytter hertil, skal tage sig til takke med de gamle huse. Sidst, der blev bygget her, var i 1970'erne, men ellers er der ikke sket meget siden dengang. Men der kommer heldigvis familier nye til. Sidste år blev der solgt otte huse i Træden, og flere af dem var til yngre. Det håber vi da hjælper lidt på statistikken, siger Karen Bækbøl Jørgensen med et smil.

I haven hos Karen og hendes mand Bjarne har de fået lavet Hr. Udkig af et gammelt kirsebærtræ. Netop de gode udkig er der mange af hos ægteparret, og det er noget af det, som de nyder mest ved at bo på landet. Foto: Morten Pape
Annonce

Overvejer Brædstrup

I en alder af 79 år har ægteparret overvejet, hvor længe de kan blive boende på deres husmandssted. De er nemlig afhængig af deres bil for at komme rundt og kunne købe ind.

- Jeg kan ikke køre bil mere, så jeg er afhængig af, at min kone kan. Derfor har vi også overvejet at flytte ind til Brædstrup, men det afhænger også af, hvad fremtiden bringer. Men vi trives jo her, så det gør det svært, siger Bjarne Jørgensen.

Karen Bækbøl Jørgensen er blevet medskribent på sognebladet Lokalnytten, hvor man kan læse om, hvad der sker i området. Foto: Morten Pape

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce