Annonce
Horsens

Torvehandlere begræder december-flytning: Min julehandel er smadret

Thorleiff Olsen fortæller, at han hans omsætning er faldet med to tredjedele, siden hans fiskebod er flyttet til Vitus Berings Plads. Foto: Claus Skovholm

Torvehandlerne, der plejer at stå på Torvet i Horsens om onsdagen, rammes på økonomien, efter kommunen har valgt at flytte dem til Vitus Berings Plads.

Horsens: 500 meter gør en verden til forskel, når man lever af at drive torvehandel fra en fast placering.

Det oplever Thorleiff Olsen, der driver boden Olsens Fisk og Vildt, der hver onsdag indfinder sig på Torvet i Horsens.

Eller det vil sige, normalt indfinder han sig på Torvet i Horsens, for i hele december er torvehandlen i Horsens blevet flyttet 500 meter vest og foregår i stedet på Vitus Berings Plads. Og det har haft mærkebare konsekvenser for fiskehandleren.

- Min omsætning er faldet med to tredjedele, siden vi kom herned på Vitus Berings Plads. Min julehandel er smadret. Og det skyldes, at folk er forvirrede over, hvor vi er, siger han.

Annonce

Min omsætning er faldet med to tredjedele, siden vi kom herned på Vitus Berings Plads. Min julehandel er smadret. Og det skyldes, at folk er forvirrede over, hvor vi er.

Thorleiff Olsen
Charlotte Olesen, der sælger ost for ostfirmaet Mathiasens, oplever, at julehandlen er ødelagt. Foto: Claus Skovholm

Det tager 14 dage

Det er Horsens Kommune, der står bag beslutning om at flytte torvehandlen i hele december.

- Torvehandlen er blevet flyttet fra Torvet, så der blandt andet er plads til pariserhjulet, der står på torvet i hele december, forklarer landinspektør Claus Karlsen fra Teknik og Miljø i Horsens Kommune.

Han fortæller videre, at det ikke er første gang, det er sket, men er kutyme, når Torvet skal bruges til særlige formål, eksempelvis årets juleaktiviteter.

Ikke desto mindre er det første gang, at handlen er blevet flyttet helt ned til Vitus Berings Plads.

- Tidligere er torvehandlen blevet flyttet ned til Bytorvet, men det har ikke været muligt, på grund af at julehusene er placeret der i år, siger Claus Karlsen, der samtidig pointerer, at kommunen har sat skilte op, der informerer om den midlertidige placering.

Det til trods går der noget tid, før virkeligheden går op for kunderne, vurderer Thorleiff Olsen.

- Det tager 14 dage, før kunderne ved, at vi er flyttet. Og når de endelig finder ud af det, bliver vi flyttet tilbage igen, siger han.

I hele december foregår torvehandlen, der normalt finder sted på Torvet i Horsens, på Vitus Berings Plads, hvor boderne har åbent onsdag og lørdag. Foto: Claus Skovholm

Morgensalg er væk

Thorleiff Olsen er ikke den eneste, der har mærket konsekvensen af den midlertidige placering på Vitus Berings Plads. Det gælder også Christian Lauritsen, der hver onsdag sælger fisk fra disken i boden Ryans Fisk.

- Jeg kan mærke på omsætningen, at vi er kommet herned. Mit morgensalg er væk, for mine kunder, der ofte er ældre mennesker, bor nede i den anden ende af gågaden, og de kommer ikke herned, siger han, der dog ikke som sådan er ked af rammerne på Vitus Berings Plads.

- Pladsen er egnet til torvehandel. Så det handler bare om, at folk skal vide, at vi er her, siger han.

Ødelægger lidt julehandlen

Men det budskab er ikke sådan lige at sprede, oplever Charlotte Olesen, der sælger ost for ostefirmaet "Mathiasens".

- Jeg har sagt til alle mine kunder, at vi skulle herned at ligge. Og kommunen har sat skilte op. Men det handler om vane, og derfor har folk svært ved at finde os, siger hun.

- Det ødelægger lidt julehandlen, at vi bliver rykket sådan rundt i december, siger Charlotte Olesen.

Claus Karlsen er blevet forelagt torvehandlernes kritik, men ønsker ikke at kommentere den, da han blot vikarierer for den medarbejder i kommunens teknik- og miljøafdeling, der er ansvarlig for flytningen af torvehandlen. Denne er i øjeblikket på ferie.

Torvehandlen på Vitus Berings Plads foregår hver onsdag og lørdag i december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

AC Horsens For abonnenter

Tungt nederlag til AC Horsens: Mission overlevelse afhænger af tre ting

Annonce