Annonce
Horsens

Torvehandlere begræder december-flytning: Min julehandel er smadret

Thorleiff Olsen fortæller, at han hans omsætning er faldet med to tredjedele, siden hans fiskebod er flyttet til Vitus Berings Plads. Foto: Claus Skovholm

Torvehandlerne, der plejer at stå på Torvet i Horsens om onsdagen, rammes på økonomien, efter kommunen har valgt at flytte dem til Vitus Berings Plads.

Horsens: 500 meter gør en verden til forskel, når man lever af at drive torvehandel fra en fast placering.

Det oplever Thorleiff Olsen, der driver boden Olsens Fisk og Vildt, der hver onsdag indfinder sig på Torvet i Horsens.

Eller det vil sige, normalt indfinder han sig på Torvet i Horsens, for i hele december er torvehandlen i Horsens blevet flyttet 500 meter vest og foregår i stedet på Vitus Berings Plads. Og det har haft mærkebare konsekvenser for fiskehandleren.

- Min omsætning er faldet med to tredjedele, siden vi kom herned på Vitus Berings Plads. Min julehandel er smadret. Og det skyldes, at folk er forvirrede over, hvor vi er, siger han.

Annonce

Min omsætning er faldet med to tredjedele, siden vi kom herned på Vitus Berings Plads. Min julehandel er smadret. Og det skyldes, at folk er forvirrede over, hvor vi er.

Thorleiff Olsen
Charlotte Olesen, der sælger ost for ostfirmaet Mathiasens, oplever, at julehandlen er ødelagt. Foto: Claus Skovholm

Det tager 14 dage

Det er Horsens Kommune, der står bag beslutning om at flytte torvehandlen i hele december.

- Torvehandlen er blevet flyttet fra Torvet, så der blandt andet er plads til pariserhjulet, der står på torvet i hele december, forklarer landinspektør Claus Karlsen fra Teknik og Miljø i Horsens Kommune.

Han fortæller videre, at det ikke er første gang, det er sket, men er kutyme, når Torvet skal bruges til særlige formål, eksempelvis årets juleaktiviteter.

Ikke desto mindre er det første gang, at handlen er blevet flyttet helt ned til Vitus Berings Plads.

- Tidligere er torvehandlen blevet flyttet ned til Bytorvet, men det har ikke været muligt, på grund af at julehusene er placeret der i år, siger Claus Karlsen, der samtidig pointerer, at kommunen har sat skilte op, der informerer om den midlertidige placering.

Det til trods går der noget tid, før virkeligheden går op for kunderne, vurderer Thorleiff Olsen.

- Det tager 14 dage, før kunderne ved, at vi er flyttet. Og når de endelig finder ud af det, bliver vi flyttet tilbage igen, siger han.

I hele december foregår torvehandlen, der normalt finder sted på Torvet i Horsens, på Vitus Berings Plads, hvor boderne har åbent onsdag og lørdag. Foto: Claus Skovholm

Morgensalg er væk

Thorleiff Olsen er ikke den eneste, der har mærket konsekvensen af den midlertidige placering på Vitus Berings Plads. Det gælder også Christian Lauritsen, der hver onsdag sælger fisk fra disken i boden Ryans Fisk.

- Jeg kan mærke på omsætningen, at vi er kommet herned. Mit morgensalg er væk, for mine kunder, der ofte er ældre mennesker, bor nede i den anden ende af gågaden, og de kommer ikke herned, siger han, der dog ikke som sådan er ked af rammerne på Vitus Berings Plads.

- Pladsen er egnet til torvehandel. Så det handler bare om, at folk skal vide, at vi er her, siger han.

Ødelægger lidt julehandlen

Men det budskab er ikke sådan lige at sprede, oplever Charlotte Olesen, der sælger ost for ostefirmaet "Mathiasens".

- Jeg har sagt til alle mine kunder, at vi skulle herned at ligge. Og kommunen har sat skilte op. Men det handler om vane, og derfor har folk svært ved at finde os, siger hun.

- Det ødelægger lidt julehandlen, at vi bliver rykket sådan rundt i december, siger Charlotte Olesen.

Claus Karlsen er blevet forelagt torvehandlernes kritik, men ønsker ikke at kommentere den, da han blot vikarierer for den medarbejder i kommunens teknik- og miljøafdeling, der er ansvarlig for flytningen af torvehandlen. Denne er i øjeblikket på ferie.

Torvehandlen på Vitus Berings Plads foregår hver onsdag og lørdag i december.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Til kamp mod nethandel: Butikkernes arbejde har skabt 'positive vinde' i Horsens

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce