Annonce
Danmark

Torturkommission anbefaler: Sundhedspersonale i danske fængsler skal som minimum fordobles

Den europæiske kommision mod tortur har påpeget en lang række problemer i danske fængsler og arresthuses lægehjælp. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017
Der er alt for lidt sundhedspersonale i de danske fængsler og arresthuse og adgangen til lægehjælp er for dårlig. Den konkluderer den europæiske torturkommision i sin seneste rapport, som kritiserer sygeplejen og lægehjælpen i de danske fængsler og anbefaler, at sundhedspersonalet som minimum fordobles.

Det var ikke køn læsning, da den europæiske torturkommision, CPT, i januar udkom med en rapport om tilstanden i de danske fængsler. Kommisionen havde besøgt Storstrøm Fængsel, Odense Arrest, Blegdamsvejens Arrest og Politigården i København, og påpegede flere problemer i fængslernes lægehjælp og sygepleje.

Kommissionen skriver blandt andet i rapporten, at besøgstiderne hos lægerne ikke var tilstrækkelige i nogen af de besøgte fængsler og arresthuse. Samtidig bekymrede det kommisionen, at ingen af fængslerne eller arresthusene havde en sygeplejerske til stede om natten og i weekenderne.

Torturkommissionen anbefalede efter besøget i fængslerne de danske myndigheder som minimum at fordoble tilstedeværelsen af læger i Storstrøm Fængsel, Odense Arrest og Blegdamsvejens Arrest. Samtidig skriver torturkommisionen i rapporten, at institutioner som tilbageholder varetægtsfængslede bør have dækning af sundhedspersonale syv dage om ugen og hurtig tilgængelighed af sundhedspersonale om natten.

"Som minimum skal en person, der er kompetent til at yde førstehjælp, altid være til stede, også om natten og i weekenderne. Det foretrækkes at denne person er en kvalificeret sygeplejerske, står der videre".

Marie Brasholt, overlæge og seniorrådgiver hos Dansk Institut mod Tortur, Dignity, er enig i kommisionens kritik.

- Der er en grund til, at CPT foreslår flere sundhedspersonaler ansat. Betjeningen er nogle steder ret beskeden. Jo mindre tilstedeværende sundhedspersonale, der er, jo mere flytter opgaverne over på fængselsbetjentene, der står med nogle sundhedsfaglige vurderinger, de ikke er uddannet til, siger hun.

Formanden for interesseorganisationen KRIM, Claus Bonnez mener også, det er vigtigt, at indsatte får bedre adgang til lægehjælp i fremtiden.

- Vi skal huske, at indsatte gennemgående er rigtig dårlige mennesker. For del år tilbage kom det frem, at fængsler bruger lige så meget medicin som plejehjem på trods af, at gennemsnitsalderen er omkring 30 år, siger han.

Torturkommisionen kritiserer i rapporten også at ansvaret for sundhedsplejen i de danske fængsler ligger under Justitsministeriet og dermed Kriminalforsorgen i stedet for Sundhedsministeriet. Samtidig problematiseres det, at indsatte ikke altid har mulighed for fortroligt at kontakte lægen, og at fængselsbetjente står for medicinudleveringen. Samme kritik kommer fra Claus Bonnez.

- Det er problematisk at ansvaret ligger hos Kriminalforsorgen, der også beslutter, hvilke læger, som ansættes. Lægeløftet siger, man skal varetage patientens interesser og ikke andres. Det er også dybt problematisk, at ikke sundhedsfagligt uddannede mennesker som fængselsbetjentene har noget med medicinen at gøre, siger han.

Claus Bonnez er udover at være formand for Landsforeningen KRIM også advokat, og repræsenterer indsatte i sager mod politiet eller ved den uafhængige politiklagemyndighed, DUP. Foto: Jørgen Hansen
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce