Annonce
Odder

Torrild-folk vil gerne lege

Gyngerne og en tilgroet sandkasse udgør legepladsen, som Mogens Bedsted og Heidi Pettersson og lokalrådet gerne vil gøre noget ved. Foto: Søren E. Alwan

Borgerne og lokalrådet har lavet en plan for, hvilken vej det skal gå med landsbyen. Målet er bevare og udvikle området.

Torrild: En legeplads til børn og voksne står højt på ønskelisten hos lokalrådet, som gerne vil have lidt hjælp fra julemanden eller andre med en bøtte penge.

Rådet har lavet en udviklingsplan, og det er området ved sportspladsen samt trafikken, der skal gøres noget ved først.

Det skal sikre, at byen bliver ved med at være et dejligt sted, mener Mogens Bedsted og Heidi Pettersson. De er begge er tilflyttere, sidder i lokalrådet og bor tilfældigvis på samme vej.

- Jeg boede i Galten men arbejdede hos Torrild Transport, og jeg kunne godt lide den afslappede stemning, når de lokale kiggede ind og fik en fredagsøl. Jeg kommer selv fra en landsby, og det er mere personligt at bo sådan et sted end i en storby, mener Heidi Petterssen.

Efter otte år i en lejet bolig har hun og manden købt en byggegrund. Mogens Bedsted har boet med sin familie i byen i 25 år.

Annonce

Den gamle by

Der har boet mennesker i Torrild-området i 4-5000 år, og byens kirke er bygget omkring år 1200.Der bor 471 personer i sognet, og ifølge den nye udviklingsplan er der 62 under 18 år. Der er ingen børnepasning i byen.

Jorden bliver dyrket rundt om Torrild, der er lidt erhverv, men de fleste erhvervsaktive pendler til arbejde.

I fritiden er forsamlingshuset et sted med bl.a. fællesspisning, damernes tirsdagsklub og badminton om vinteren. Om sommeren spilles der fodbold på sportspladen en gang om ugen, og der er startet en gruppe pigespejdere.

Kommunen ejer sportspladsen, så hvis lokalrådet får lavet en legeplads, bliver den en gave til kommunen. Foto: Søren E. Alwan

Masser af hurtig trafik

- Vi boede nord for Aarhus og ville helst flytte til Aarhus. Det havde vi ikke råd til, så vi kiggede længere og længere sydpå og endte i Torrild. Det har vi ikke fortrudt, og vi bliver her, siger Mogens Bedsted.

Han har arbejdet i Skanderborg, Odder, Horsens og Aarhus, og alle byer er til at nå selv med offentlig transport. Men landevejen, der skærer gennem byen, er et minus for Torrild. Her kører 5000 biler i døgnet.

- Vi har en del pendlertrafik, der drejer af gennem Krogstrupvej, resten skal til Aarhus eller Skanderborg. Og de kører stærkt, siger Mogens Bedsted.

Torrild håber på at få fartdæmpning som i Søvind i nabokommunen Horsens, og Odder Kommune har hyret et firma til at kigge sine landeveje.

- Men vi kan selv finansiere og sætte byporte op. Erfaringerne viser, at de hjælper. Det er en hvid træting med et byskiltet, og byporte har en optisk effekt og tager toppen af farten. Det er nok en god idé at lave en fælles model, så de ser ens ud i hele kommunen, tilføjer Mogens Bedsted.

Den idé kan han tage op, når kommunens lokalråd mødes i denne uge.

Mogens Bedsted og Heidi Pettersson er glade for Torrild, hvor man er omsorgsfulde og nysgerrige på den gode måde. Foto: Søren E. Alwan

Kniber med at finde penge

Arbejdet med at lave udviklingsplanen for Torrild er foregået over længere tid via borgermøder. Borgerne blev spurgt om deres ønsker, og et af de vigtige var et gøre noget ved området ved sportspladsen. Her er en boldbane og nogle gamle gynger.

Lokalrådet har lavet et projekt, der vil koste 136.000 kr., men det kniber med at finde alle pengene. Lokalrådenes fællespulje har givet 50.000 kr., den lokale Tage Andersen-fond 10.000 kr. og andre har også givet lidt.

- Vi vil gerne have en ny legeplads, renovere hegnet, have en flagstang og flag samt et bord-bænkesæt. Måske skal vi bide i det sure æble og tage en legeplads et nummer mindre og finde frivillig arbejdskraft, siger Heidi Pettersson.

Af samme grund er der ingen tidsplan for, hvornår området skal være færdigt. Til gengæld er lokalrådet indstillet på, at udviklingsplanen hele tiden skal opdateres med borgernes ønsker.

Lokalrådet i Torrild har lavet en udviklingsplan for den lille by, der hverken har skole, børnehave eller en ordentlig legeplads. Foto: Søren E. Alwan
Trafikken er et ømt punkt. Bilerne kører hurtigt, og der mangler en cykelsti hele vejen via Fillerup til Odder. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Danmark

Liveblog: Tre gange flere end normalt meldte sig ledig fredag

Annonce