Annonce
Horsens

Tonstungt skib på plads: Vandkunst klar til indvielse

Skibet er hugget i rød granit, og det er placeret på en sort blankpoleret diabas. Foto: Jens Amtoft
Kunstneren Sys Svinding har skabt et stiliseret skib udhugget i rød granit. Det er placeret foran kapellet ved Østbirk Kirke. Stenhuggerarbejdet er udført af Filip's Sten & Billedhuggeri.
Annonce

Østbirk: Det var en meget tilfreds formand for Østbirk Menighedsråd Preben Egeholt, der i sidste uge kunne se en ny vandkunst blive opstillet på kirkegården ved Østbirk Kirke.

Det er en donation fra Valborg Minna Jensen, der har gjort det muligt at erhverve vandkunsten, der er udført af kunstneren Sys Svinding og udhugget på Filip's Sten & Billedhuggeri.

- Vi er vi selvfølgelig meget glade for donationen, og der var ingen klausuler om, hvad pengene skulle bruges til. Vi diskuterede det i menighedsrådet og vi blev enige om, at det skulle være et synligt bevis på, at donator havde givet pengene, fortæller Preben Egeholt.

Han glæder sig over det færdige resultat.

- Jeg synes, den er fantastisk. Det er smukt, når vandet løber lige så stille ned over den.  Det er en værdig gave til minde om den kvinde, der har skænket pengene, siger Preben Egeholt.


Jeg synes, den er fantastisk. Det er smukt, når vandet løber lige så stille ned over den

Preben Egeholt, Østbirk Menighedsråd


Efter at have undersøgt, hvilke muligheder der kunne være for at få lavet en vandkunst ved kirken, ringede Preben Egeholt til stenhugger Filip Møller fra Horsens og spurgte, om han kunne rådgive om, hvem der kunne kreere en vandkunst.

- Han kendte en billedhugger, der hedder Sys Svinding, der bor ved Lyngby. De har arbejdet sammen før, og hun havde nogle gode ideer. Vi tog kontakt til hende, og vi så nogle billeder af, hvad hun har lavet før. Det syntes vi så meget godt ud, fortæller Preben Egeholt.

Annonce

Symbolik med skib

Da Østbirk Kirke er Peder Skrams kirke, var det oplagt, at vandkunsten skulle have noget med et skib og med vand at gøre.

- Skibet symboliserer også en rejse, og det passer med, at det er placeret ved kapellet. Når man engang ikke er mere, så kommer man i kapel, og derefter går rejsen mod øst. Så det er en dobbeltbetydning af, at det er et skib - og man har også et kirkeskib. Og i gamle dage sendte man jo også vikingerne ud på fjorden i et skib, når de døde, fortæller Preben Egeholt.

I den mørkegrå diabas er der indgraveret et vers fra en salme skrevet af Elsebe Krabbe, der var gift med Peder Skram. Foto; Jens Amtoft

Sys Svinding kom med nogle forskellige forslag til, hvordan et enkelt og stiliseret skib kunne tage sig ud.

Skibet er hugget i rød granit, og det er placeret på en sort blankpoleret diabas, der er en mørkegrå bjergart.

På den mørkegrå diabas står et vers skrevet af Peder Skrams Hustru, Elsebe Krabbe. Verset var med i den første udgave af salmebogen.

Den officielle indvielse af vandkunsten bliver efter al sandsynlighed søndag 18. oktober efter gudstjenesten - det ligger endnu ikke helt fast.

Ud over vandkunsten er det planen, at der skal laves to nye messehagler til kirken.

Vandkunsten er placeret mellem kirken og kapellet. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
HH Elite

Danskerne overraskede alt og alle

Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce