Annonce
Brædstrup

Tonstungt flyttearbejde klaret på en weekend: SmedTek flyttede ind i kæmpehal

Det nye pyrolyseanlæg er flyttet ind sammen med SmedTek på Østergårdsvej. Jan Bilstrup i forgrunden, Torben Bilstrup og Morten Nyholm var allerede tirsdag i gang med at arbejde på anlægget. Foto: Peter Hald
Smedevirksomhed er landet i Brædstrup Erhvervspark og er allerede i gang med vigtigt udviklingsprojekt.

Brædstrup: Det tog 15 mand en hel weekends hårdt arbejde, og byens stærkeste gaffeltruck Herkules måtte sving, før firmaet SmedTek ApS fik flyttet adskillige tonstunge maskiner og meget andet udstyr fra de gamle Jøla-lokaler på Søbækvej og hen til virksomhedens nye tilholdssted - en 850 kvadratmeter stor hal i Brædstrup Erhvervspark på Østergårdsvej 20.

Det innovative smedefirma er ikke helt på plads endnu - der skal stadig bakses rundt med en del tungt grej - men medarbejderne er allerede i gang med forskellige opgaver, og tirsdag eftermiddag var et hold således i gang med at arbejde på det unikke pyrolyseanlæg, der har fået plads på Østergårdsvej. Det er avanceret teknik, og anlægget hos SmedTek kan godt føre tankerne hen på rum-teknologi med en masse blanke rør og skinnende aluminium.

SmedTek har indgået en samarbejdsaftale med virksomheden Stiesdal Fuel Technologies i Give for de næste tre år. Smedevirksomheden i Brædstrup hjælper Stiesdal med at udvikle det nye pyrolyseanlæg, der kan skille biomasse (som for eksempel halm og forskellige former for organisk affald) i to dele. Den ene del er biokul, som indeholder den bundne co2 fra biomassen. Den anden del består af gas, som i en ny proces kan omdannes til flydende brændstof, en slags bio-olie, der kan bruges til blandt andet skibe, lastbiler, lokomotiver og fly.

Annonce
SmedTek har fået rigtig god plads i en 850 kvadratmeter stor hal i Brædstrup Erhvervspark. Foto: Peter Hald

Med pyrolyse kan man kort fortalt lagre co2 som biokul (og fremstille miljøvenlig gas og olie), og det har nogle perspektiver. Dels kan der som nævnt fremstilles grønt brændstof til den tunge transport, og biokul kan også "nedmuldes" i landbrugsjord og forbedre både jordkvalitet og frugtbarhed. Det er også et meget effektivt kulstoflager – med en halveringstid på 500 til 1000 år.

En verden i balance

Jan Bilstrup, der har været med til at danne SmedTek sammen med Steffen Have og Orla Jensen, forventer sig meget af pyrolyseanlægget. Det kan være en af de teknologier, der kan nedbringe mængden af co2 i luften og således være med til at modvirke de truende klimaforandringer.

- Det kan være med til at bringe verden i balance, og jeg kan godt lide at være med til at få teorierne til at blive til virkelighed, siger Jan Bilstrup, der netop interesserer sig meget for klima og miljø og udvikling af ny miljøvenlig teknik.

SmedTek har foreløbig fire medarbejdere og nogle "tilkaldere", blandt andre Jan Bilstrups bror Torben.

Den lille virksomhed kan få en stor betydning. Den er med til at skabe aktivitet i lokalområdet, og udviklingen af pyrolyseanlægget bliver fulgt med stor opmærksomhed i fagkredse.

Ud over udviklingsopgaven med pyrolyseanlægget har SmedTek meget andet på programmet, Firmaet har en fast kundekreds inden for landbruget, skovbrug og industri, hvor man udfører specialløsninger og tilpasninger af maskiner samt vedligehold og reparation. Desuden fremstiller SmedTek små eksklusive serier af smede-projekter - lige fra bålfade til mannequiner i metal, udsmykningsprojekter og lignende.

Den store hal på Østergårdsvej stammer fra 1967 og blev oprindeligt bygget til et betonstøberi. Hallen har fået en ordentlig omgang oprydning, og der er installeret ny og moderne belysning. Nogle af maskinerne skal helt på plads og justeres til, så om et par uger regner SmedTek-folkene med at være helt oppe i omdrejninger, når alt er kørt ind.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Horsens For abonnenter

560 medlemmer og et jammerligt klubhus: Nu er spørgsmålet, om fodboldklub skal blive eller rykke i retning af Hatting

Debat

Kære politikere: Lad os få et røgfrit Horsens

Annonce