Fugle og dyr har indtaget området. Nu er jordbakterier klar til at æde kvælstof.
Tolstrup: Hvor ser det godt ud, lyder det anerkendende fra en kvinde, der er ude på en travetur fra Gedved ad Kirkevej og ned mod Tolstrup Enge.
Ordene er henvendt til projektleder ved Naturstyrelsen, Anne Gro Thomsen, der iført gummistøvler er ude for at inspicere det retablerede vådområde.
- Folk er faktisk rigtig glade for det, fortæller en tilfreds projektled.
Projektet med at genskabe Tolstrup Enge er nu færdigt.
- Der mangler kun nogle ting i udkanten, siger Anne Gro Thomsen om de gravemaskiner, der stadig står på det 30 ha store område.
- Vi gør ikke mere ved jorden. Nu skal græsset bare vokse op. Om et år er det hele dækket af græs, siger projektlederen og sparker forsigtigt til nogle små græstuer, der allerede er begyndt at titte op af jorden.
Det gamle å-løb er blevet dækket med jord, og et nyt å-løb slynger sig lystigt gennem landskabet.
Der er en svag brise fra vest, så lyden fra motorvejen blander sig med et mangfoldigt kor af fuglekvidder. De mest dominerende er lærker og måger, og i et nærliggende træ sidder en gulspurv og kvidrer på livet løs.
- Det er meget forventeligt, at fuglene indtager området med det samme. Nu er jorden blevet stampet sammen, og det betyder, at insekter og lignende dukker op af jorden til glæde for fuglene, siger hun.
Også mulvarpeskud skyder op, og i den fjerneste ende af området løber et par rådyr.
Anne Gro Thomsen, projektlederVi gør ikke mere ved jorden. Nu skal græsset bare vokse op.
Vandet flyder i den genetablerede Tolstrup Å
Slyngninger afløste lige kanal
Tværs gennem det flade lavtliggende areal snor Tolstrup Å sig. For blot få måneder siden løb åen snorlige gennem terrænet.
- Vi har gravet det nye å-løb efter 150 år gamle kort over åens daværende forløb, forklarer Anne Gro Thomsen og peger ud over det omkring 30 ha store område, der vil blive oversvømmet, når Tolstrup Å forventeligt løber over sine breder i perioder med nedbør. Om vinteren vil en del af området stå under vand, mens området vil være mere tørt om sommeren. Netop nu er området lettere mudret at gå på.
- Omkring trefjerdedel af området vil periodevis kunne stå under vand, forklarer Anne Gro Thomsen.
Det vil få jordbakterierne til at guffe næringsstoffer fra vandet i sig. Det betyder, at Horsens Fjord vil blive skånet for 3,7 ton kvælstof om året - et af de væsentligste formål med hele processen.
Samtidig vil området være med til at holde på noget af det vand, der kan være med til at give oversvømmelser i Horsens.
- Hvis man kigger ned i å-forløbet kan man se, at der er blevet anlagt dobbelt så mange gydebanker, som der var før, siger projektlederen.
I alt er der genskabt 16 gydebanket til primært ørreder.
Man kan få det bedste overblik over området fra p-pladsen ved Tolstrup Kirke.
Selv om Anne Gro Thomsen er færdig med projektet, slipper hun det ikke helt af syne.
- Vi følger op på det, og hvis jeg senere tilfældigt kommer i nærheden af Gedved, kører jeg selvfølgelig forbi for at se, hvordan det ser ud, fortæller hun.
Hun er også involveret i genskabelsen af Gedved Sø. Det er et projekt, der formentlig er på trapperne, selv om der endnu mangler en endelig dato.