Annonce
Horsens

Tolstrup Enge er klar til at guffe kvælstof

Arbejdet med at genetablere Tolstrup Enge som vådområde er slut. Jeg mødes med projektleder Anne Gro Thomsen fra Naturstyrelsen, der viser rundt. Foto: Lars Juul

Fugle og dyr har indtaget området. Nu er jordbakterier klar til at æde kvælstof.

Annonce

Tolstrup: Hvor ser det godt ud, lyder det anerkendende fra en kvinde, der er ude på en travetur fra Gedved ad Kirkevej og ned mod Tolstrup Enge.

Ordene er henvendt til projektleder ved Naturstyrelsen, Anne Gro Thomsen, der iført gummistøvler er ude for at inspicere det retablerede vådområde.

- Folk er faktisk rigtig glade for det, fortæller en tilfreds projektled.

Projektet med at genskabe Tolstrup Enge er nu færdigt.

- Der mangler kun nogle ting i udkanten, siger Anne Gro Thomsen om de gravemaskiner, der stadig står på det 30 ha store område.

- Vi gør ikke mere ved jorden. Nu skal græsset bare vokse op. Om et år er det hele dækket af græs, siger projektlederen og sparker forsigtigt til nogle små græstuer, der allerede er begyndt at titte op af jorden.

Det gamle å-løb er blevet dækket med jord, og et nyt å-løb slynger sig lystigt gennem landskabet.

Der er en svag brise fra vest, så lyden fra motorvejen blander sig med et mangfoldigt kor af fuglekvidder. De mest dominerende er lærker og måger, og i et nærliggende træ sidder en gulspurv og kvidrer på livet løs.

- Det er meget forventeligt, at fuglene indtager området med det samme. Nu er jorden blevet stampet sammen, og det betyder, at insekter og lignende dukker op af jorden til glæde for fuglene, siger hun.

Også mulvarpeskud skyder op, og i den fjerneste ende af området løber et par rådyr.

Vi gør ikke mere ved jorden. Nu skal græsset bare vokse op.

Anne Gro Thomsen, projektleder
Anne Gro Thomsen viser hvordan den nyslyngede å allerede er i gang med at gnave sig ind i å-brinken. Det må den gerne, forklarer hun. Foto: Lars Juul
Annonce

Vandet flyder i den genetablerede Tolstrup Å

Der mangler stadig en finpudsning i området - men ellers er arbejdet færdigt. Foto: Lars Juul
Annonce

Slyngninger afløste lige kanal

Tværs gennem det flade lavtliggende areal snor Tolstrup Å sig. For blot få måneder siden løb åen snorlige gennem terrænet.

- Vi har gravet det nye å-løb efter 150 år gamle kort over åens daværende forløb, forklarer Anne Gro Thomsen og peger ud over det omkring 30 ha store område, der vil blive oversvømmet, når Tolstrup Å forventeligt løber over sine breder i perioder med nedbør. Om vinteren vil en del af området stå under vand, mens området vil være mere tørt om sommeren. Netop nu er området lettere mudret at gå på.

- Omkring trefjerdedel af området vil periodevis kunne stå under vand, forklarer Anne Gro Thomsen.

Det vil få jordbakterierne til at guffe næringsstoffer fra vandet i sig. Det betyder, at Horsens Fjord vil blive skånet for 3,7 ton kvælstof om året - et af de væsentligste formål med hele processen.

Samtidig vil området være med til at holde på noget af det vand, der kan være med til at give oversvømmelser i Horsens.

- Hvis man kigger ned i å-forløbet kan man se, at der er blevet anlagt dobbelt så mange gydebanker, som der var før, siger projektlederen.

I alt er der genskabt 16 gydebanket til primært ørreder.

Man kan få det bedste overblik over området fra p-pladsen ved Tolstrup Kirke.

Selv om Anne Gro Thomsen er færdig med projektet, slipper hun det ikke helt af syne.

- Vi følger op på det, og hvis jeg senere tilfældigt kommer i nærheden af Gedved, kører jeg selvfølgelig forbi for at se, hvordan det ser ud, fortæller hun.

Hun er også involveret i genskabelsen af Gedved Sø. Det er et projekt, der formentlig er på trapperne, selv om der endnu mangler en endelig dato.

Det gamle åløb var snorlige. Nu bugter det sig over 1,6 kilometer. Foto: Lars Juul
Området, der er blevet genetableret som vådområde, er inden for den røde streg. Den blå farve viser, hvor man forventer, der er vand om vinteren. Tegning Rambøll og Naturstyrelsen
Annonce
Annonce
Skanderborg

Tyve stjal pengeskab fra skole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce