Annonce
Østjylland

Tobak fjernes fra hospitalets kiosk: Men salget af usunde kager og slik fortsætter

Slik er ikke godt for mennesker med svær overvægt eller diabetes. Alligevel sælges det i kioskerne på Aarhus Universitetshospital. Regionsrådet har netop forbudt salg af tobak i de to kiosker. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Politikerne i Region Midtjylland forbyder salg af tobak i kioskerne på Aarhus Universitetshospital. Men patienter med diabetes eller svær overvægt kan stadig købe slik og kager, og ifølge regionrådsformand er der en god forklaring.

AARHUS: Adgang til slik, kager og søde sager kan være en kæmpestor udfordring for mennesker med diabetes eller i behandling for svær overvægt.

Alligevel skal vingummi, chokolade, lakrids, kager og andet mundgodt ikke fjernes fra hylderne i kioskerne på Aarhus Universitetshospital.

Regionsrådets politikere har besluttet af forbyde salg af tobak i de to kiosker, men ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er der ikke bandlysninger af sukkerrige kioskvarer i støbeskeen.

- Tobak er helt entydigt skadeligt for helbredet. Derfor skal det ikke sælges i hospitaler, der samtidig står for en lang række behandlinger af sygdomme med tobak som en af de udløsende faktorer. Situationen omkring usunde kioskvarer er mere nuanceret. Eksempelvis har hospitalerne mange småtspisende patienter, som kan have stor gavn af chokolade, kage og slik. Derfor er der ikke på samme måde et entydigt argument for at fjerne de varer, understreger Anders Kühnau.

Situationen omkring usunde kioskvarer er mere nuanceret. Eksempelvis har hospitalerne mange småtspisende patienter, som kan have stor gavn af chokolade, kage og slik.

Anders Kühnau (S), regionrådsformand

Slingrekurs i regioner

I de danske regioner er der forskellige måder at håndtere salg af tobak i hospitalers kiosker.

I Region Syddanmark og Region Nordjylland er der ingen fælles politik for salg af tobaksvarer på hospitalerne, mens Region Hovedstaden arbejder på at undgå salg af tobak på hospitalerne. I stedet skal relevante patienter henvises til kommunale rygestop- og alkoholafvænningstilbud.

I Region Sjælland er der intet salg af tobak i de kiosker, som regionens selv driver.

- Med beslutningen om at forbyde salg tobaksvarer i hospitalernes kiosker ønsker vi at sende et klart signal om. Men det er oplagt en sag, som kan dele vandende, erkender Anders Kühnau.

Aarhus Universitetshospital er i gang med etablere Nationalt Center for Overvægt, der skal forske i mulighederne for at bremse fedmeepidemien i Danmark.

Regionrådsformand Anders Kühanu (S) ser gode argumenter for at bandlyse salg af tobak i hospitalers kiosker. Det vigtigste er, at tobak er entydigt skadeligt for helbredet. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Forsiden netop nu
112

Gps afslørede 24-årig løbehjulstyv

Annonce