Annonce
Odder

To timer lang budgetdebat flyttede ikke noget

Kommunens skolestruktur og millioner til Folkeparken skilte Dansk Folkeparti og Konservative fra resten af byrådet, da budgettet mandag aften blev vedtaget med 16 stemmer mod 3. Foto: Mads Dalegaard
Det lykkedes ikke flertallet at få DF og K til at stemme for at bruge lånte penge på Folkeparken.

Odder:  Næsten to timers debat skulle der til, før et flertal af byrådet som forventet stemte for det budget, som S, V, SF, EL og R allerede var blevet enige om.

De syv kvarter blev ikke brugt på at bringe store nye ting på banen, der kunne lokke Konservative og Dansk Folkeparti til at stemme for flertallets budget, men derimod på at forsøge at fremhæve de få knaster, der skilte K og DF fra flertallet.

- Det er altid en borgmesters ambition at få alle med, og det havde jeg selvfølgelig også håbet i år, sagde borgmester Uffe Jensen (V), der alligevel tillod sig at være glad for resultatet.

- For at det kan lykkes at lave et budget med et bredt flertal, må man give sig hist og pist, og det har de partier, der er med i aftalen, gjort. Ellers kan man ikke lave en bred budgetaftale, som er bedst for kommunens borgere, sagde borgmesteren.

Hans partifælle Jan Gade lagde da heller ikke skjul på, at Venstre måtte sluge et par små kameler undervejs.

- Forhøjelse af skorstens- og byggesagsgebyrer er ikke sager, Venstre har fundet på. Men sådan er det med demokrati. Vi har også givet afkald på hverdagseffektiviseringer til fordel for en bred politisk aftale, sagde Jan Gade.

Der var dog også masser at være tilfreds med for borgmesterpartiet.

- Vi gik til forhandlingerne med ønsket om en bred politisk aftale, holde skatten i ro, styrke børneområdet og sikre ro på skoleområdet. Og så ville vi have gang i midtbyplanen og sikre øget velfærd ved hjælp af hverdagseffektiviseringer, forklarede partiets gruppeformand.

Det sidste punkt fik Venstre som bekendt ikke flertal for, da både SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet på forhånd havde sagt, at et farvel til netop hverdagseffektiviseringer, var deres ultimatum.

- Vi glæder os over, at hverdagseffektiviseringer er erstattet af klare politiske prioriteringer, så vi sammen kan skabe bedre tilbud og bedre kommunal velfærd, sagde Lone Jakobi (S).

Annonce

Grøn omstilling eller klima

De fem forligspartier fremhævede stort set de samme punkter: Ro til skolerne, fire millioner til flere voksne i daginstitutionerne, turbo på midtbyudviklingen og flere penge til bæredygtig udvikling og grøn omstilling.


Jeg vil ikke lave så meget klimapolitik, at det kræver skattestigninger til Odder-borgerne.

John Rosenhøj, DF


Selvom Ditte-Marie Thejsen (EL) påpegede det misvisende i,  at midler til klimatilpasning i budgettet står sammen med grøn udvikling.

- At klimatilpasse sig er ikke det samme som grøn udvikling, sagde hun.

Mens alle partier er enige om, hvor meget, der skal bruges til klimaomstilling, så sætter K og DF godt en halv million mindre af til grøn udvikling i forhold til flertallet.

- Der er stadig penge tilbage i puljen fra i år, fordi der ikke er nogle konkrete projekter at bruge pengene på, så forskellen svarer blot til det beløb, der resterer i puljen, sagde Martin Mikkelsen, som dermed afviste, at man ikke ville bruge penge på grøn udvikling.

- Men jeg vil ikke lave så meget klimapolitik, at det kræver skattestigninger til Odder-borgerne. Så ambitiøs og hellig bliver jeg ikke, sagde John Rosenhøj (DF).

Det fik Elvin Hansen (S) på talerstolen.

- Der er mig bekendt ikke en eneste Socialdemokrat herinde, der vil stemme for en skattestigning i dag.

Annonce

Penge ud af vinduet

Konservative og Dansk Folkeparti havde på forhånd meldt sig ud af budgetforliget og lavet et fælles alternativt udspil, men det fandt ikke stor forståelse hos byrådskollegerne.

- Der er ikke meget, der skiller os. Bortset fra, at vi ikke vil rulle skolestrukturen tilbage, og vi vil sætte turbo på midtbyudviklingen, sagde Jan Gade.

Konservative og DF vil starte udviklingen af midtbyen på Torvet, men det er der en oplagt grund til ikke at gøre, påpegede Jan Gade.

- Det giver ikke mening at tale om Torvet, før der er en afklaring omkring fremtiden for Centralhotellet.

- Folkeparken er penge ud af vinduet. Formålet med midtbyplanen var at skabe mere handel i midtbyen, ikke i Løvbjerg og Kvickly, sagde John Rosenhøj (DF).

Martin Mikkelsen (K) erkendte, at forskellene ikke er store. Og så alligevel.

- Flertallet vil låne til midtbyudviklingen, men vi vil altså sætte tæring efter næring og få pengene til at række lidt længere, og vi tror ikke på, at en park ved rådhuset giver mere salg i byens butikker, sagde Martin Mikkelsen.

Men det er en misforståelse, at Folkeparken handler om at skabe mere handel i byen, påpegede Kresten Bjerre.

- Midtbystrategien har til formål at skabe en grøn, levende og kraftfuld bymidte, og dermed skabe grundlag for stærke butikker, så de to spor er afhængige af hinanden, sagde Kresten Bjerre.

- Midtbyen handler om mere end en Folkepark og et torv. Vi er sat i verden for at sikre udvikling, så vi kan sikre tilflytning i hele kommunen. Vi er nødt til at være modige og tænke stort, hvis vi vil Odder Kommune om 10, 20 eller 30 år, argumenterede Ditte-Marie Thejsen (EL), der for første gang i sin byrådstid var med i flertallets budget.

Annonce

Justering i skolerne

Både SF og Enhedslisten stemte i sin tid imod den omlægning af skolestrukturen, der blev vedtaget i 2017 for at give besparelser på ledelsen og synergi på de fire oplandsskoler.

Alligevel var der ingen af de to partier, der ville bakke op om K og DF's forslag om at rulle skolestrukturen tilbage.

- Det er hul i hovedet at rulle skolestrukturen tilbage allerede nu, selvom SF også var imod, sagde Marianne Hundebøll (SF).

- Vi stemte imod skolestrukturen, men at rulle den tilbage er ikke den rigtige løsning. Vi vil gerne være med til at kigge på justering, sagde Ditte-Marie Thejsen (EL).

- Omstrukturering tager tid. Derfor skal skolerne have ro, sagde Jan Gade.

Et af Martin Mikkelsens argumenter for at rulle skolestrukturen tilbage er blandt andet, at han ikke kan se, at den har haft den økonomiske gevinst, der blev stillet i udsigt.

- Jeg kan ikke se, at der er sparet på ledelse, sagde han.

Desuden har han talt med forældre og medarbejdere, der er utilfredse.

- Jeg tror ikke, vi taler med de samme forældre, for jeg har endnu ikke mødt nogle forældre, der vil have skolestrukturen rullet tilbage, lød svaret fra Jan Gade til den del af Martin Mikkelsens argumentation.

Syv kvarter efter debatten begyndte, blev budgettet vedtaget med 16 stemmer mod 3.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce