Annonce
Erhverv

Det største erhvervsbyggeri i Horsens i mange år: Reitan-byggerier for en milliard er godt begyndt

En corona-venlig albue-hilsen fulgte i kølvandet på de to spadestik, som Reitan Distributions administrerende direktør Henrik Burkal (t.v.) og Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) tog sig af. Kun de nærmeste var inviteret til arrangementet, som havde ladet vente på sig på grund af corona-situationen. Foto: Morten Pape
Reitans byggeri af højlager og returterminal i Horsens er godt begyndt, og det blev onsdag markeret ved et "næsten første spadestik"-arrangement.
Annonce

Horsens: To blankpolerede spader blev onsdag sat i jorden bag Reitan Distributions logistikcenter på Marsallé - ét spadestik tog borgmester Peter Sørensen for byggeriet af 18.000 kvadratmeter returterminal, og et andet tog Reitan-direktør Henrik Burkal som startskud til byggeri af 30.000 kvadratmeter højlager.

En begrænset mængde var inviteret til "næsten første spadestik".

- Som i ethvert godt tv-køkken har vi snydt lidt i forvejen, sagde Reitans logistikdirektør Ole Thomsen foran udsigten til gravemaskiner, jordbunker og returterminalens første betonelementer.

- Hensyntagen til coronaen har gjort, at vi ikke har kunnet markere de første spadestik før nu. Men det er så kæmpestor en milepæl for os, at vi synes, der er grund til at markere det, selv med forsinkelse, sagde Ole Thomsen.

Det var der bred enighed om, fornemmede man blandt begejstrede deltagere, blandt andre borgmester Peter Sørensen (S):

- Jeg har oprigtigt glædet mig. Jeg er ofte med til spadestik, men det er sjældent spadestik af denne kaliber. I dag sætter vi officielt gang i det største erhvervsbyggeri i Horsens i rigtig mange år.

En del jord er allerede flyttet på grunden, og den bliver til en vold, der skal danne skel mellem Reitans højlager og de nærmeste naboer. Foto: Morten Pape
Annonce

Satser en milliard på Horsens

Reitan Distribution leverer dagligvarer til flere end 900 butikker over hele Danmark, herunder flere end 340 af kædens egne Rema 1000 butikker. Det nuværende logistikcenter på Marsallé er på cirka 57.000 kvadratmeter, og det udvides med 30.000 etage-kvadratmeter - i grundplan 25.000 kvadratmeter - højlager, som, hvor det er højest, vil skyde 26 meter op.

- I har taget nogle meter af højden, I har taget dialogen åbent med dem, der kunne være bekymret, I har lyttet, I har mindsket trafik, støj og lys - dét skal I have tak for, sagde Peter Sørensen.

Han fremhævede samtidig, at Reitan investerer næsten en milliard i udvidelsen af logistikcentret på området.

- Det viser, at Reitan virkelig satser på Horsens, og det sikrer en af byens helt store og gode arbejdspladser.

- Det styrker også vores ry som logistik-stærk kommune, og det kan gøre det attraktivt for andre at kigge mod Horsens, fastslog borgmesteren.

Annonce

Entreprenører med hånden på kogepladen

De to byggerier - højlager og returterminal - har hver sin totalentreprenør på opgaven.

Vejle-firmaet Ajcon står for returterminalen, som Reitan selv skal bruge cirka en tredjedel af til håndtering af tomme palle, mælkebure og andre genbrugsmaterialer. Et hollandsk firma lejer sig ind i resten og etablerer vaskehal. Euro Pool, som firmaet hedder, opfører et kæmpestort fuldautomatisk anlæg til at vaske plastickasser for både Reitan og mange andre virksomheder i hele Norden.

Lager-udvidelsen til Reitan Distribution står det aarhusianske firma Amatech for.

Begge totalentreprenører er specialister inden for netop dette felt. De var begge repræsenteret til onsdagens spadestik-arrangement, og her var der roser både fra Reitan og tilbage igen for samarbejdet indtil videre.

- Jeres værdisæt minder om vores. I har hånden på kogepladen, I har positiv egen-interesse i projektet, I ser det enkle som det bedste, og I er omstillingsparate, sagde Ole Thomsen blandt andet til entreprenørerne.

Reitan har flere end 1000 medarbejdere i Horsens, og logistikdirektør Ole Thomsen understregede, at forretningen ikke kan drives uden dem. Investeringen i det ny byggeri er et klart symbol på, at Horsens er omdrejningspunkt for Reitans forretning både nu og i fremtiden, fastslog logistikdirektøren ved onsdagens arrangement. Foto: Morten Pape
Annonce

600 betonelementer på otte uger

Omstillingsparatheden fik Ajcon og Reitan brug for, da Ajcon i februar kom til en mark, der var gennemvædet af måneders massive regnmængder.

- Det var en mudderpøl. Vi kunne vælge at vente, til det tørrede ud, men aftalen blev i stedet, at den våde jord blev kørt væk og erstattet med sand, så vi kunne komme i gang på et solidt grundlag, fortalte Ajcon-direktør Christian Wihrs.

Det er nu godt to uger siden, at de første betonelementer til returterminalen blev sat. Der skal i alt rejses 600 betonelementer i løbet af otte uger.

Returterminalen forventes at være klar til efteråret, mens Reitans højlager forventes at være færdigt til brug i andet halvår af 2022 eller i starten af 2023.

Borgmester Peter Sørensen (S) og Reitan-direktør Henrik Burkal (t.h.) havde begge glædet sig til de officielle spadestik, som var udsat på grund af corona-situationen, og derfor var gravearbejdet allerede godt i gang på grunden. Foto: Morten Pape
Ole Thomsen er logistikdirektør i Reitan Distribution, og han glæder sig til at kunne tage det moderne og højteknologiske lager i brug. Foto: Morten Pape
Vi vil Horsens, og vi oplever også, at Horsens vil os, sagde Henrik Burkal, administrerende direktør for Reitan Distribution og Rema 1000 Danmark. Foto: Morten Pape
Bag volden mod Thorsgårdsvej etablerer Reitan et stort grønt område med tanke på både sommerfugle, insekter og beboere i nærområdet. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Sølvtøj stjålet fra dødsbo

Debat

Hvor blev lyrikken af?

Annonce