Annonce
Udland

To omkommer i vandmasserne under voldsomt uvejr i Spanien

Jorge Guerrero/Ritzau Scanpix
Tre reddes op af rivende flod i Valencia. Uvejr vil fortsætte fredag, og Udenrigsministeriet advarer danskere.

Et stort område i det sydøstlige Spanien er i løbet af torsdag blevet ramt af regn i rekordmængder. Der meldes om betydelige ødelæggelser efter oversvømmelser, og mindst to mennesker er omkommet.

Den voldsomme regn er faldet ved Valencia og syd herfor.

En 51-årig kvinde og hendes 61-årige bror er fundet døde i en bil, som var væltet rundt af vandmasserne i Caudete cirka 100 kilometer syd for Valencia. Det skriver nyhedsbureauet Europa Press.

I Valencia skriver brandvæsnet på Twitter, at det er lykkedes at hive tre personer op af en rivende flod. To af dem var en 57-årig mand og hans 33-årige søn. Den tredje blev hevet op af en helikopter. Fire politifolk kom til skade under forsøget på at redde de tre personer.

Den spanske vejrtjeneste AEMET havde på forhånd advaret om, at regionen var i fare for at blive ramt af ekstreme regnmængder. Tjenesten forudså, at der på én time ville kunne falde op mod 90 millimeter regn og op mod 180 millimeter på et døgn.

Stormen vil i løbet af torsdag og fredag passere Valencia, Alicante og Murcia.

Udenrigsministeriets Borgerservice i Danmark har advaret om voldsomt uvejr i de tre byer og områderne omkring dem. Det hedder, at der er risiko for oversvømmelser på flere spanske turistmål.

- Følg de lokale myndigheders anvisninger, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice.

Tidligere på ugen ramte et voldsomt uvejr Mallorca. Her var det med både tornadoer og oversvømmelser til følge.

/ritzau/AP

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Sportschef: Renault-test er et seriøst skridt mod Formel 1 for lokalt racer-talent

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce