Annonce
Horsens

To nye haller til 36 millioner: Den ene skal være "hjertet" i Gedved, den anden skal være det første af flere projekter i Horsens

Sådan her kan den nye hal i Gedved komme til at se ud. Dette er et udklip fra bilaget til dagsordenen på kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommunes møde i august. Visualisering: Base Erhverv/Ginneruparkitekter/Rønslev Rådgivende Ingeniører
Nye idrætshaller med plads til håndboldbane og springfaciliteter er på vej til Gedved og Sydbyen.

Horsens/Gedved: 20,6 millioner kroner for en ny idrætshal i Gedved og 15,2 millioner kroner for en tilsvarende i Højvangen i Horsens.

Det er de samlede priser for to projekter, som er blevet godkendt af kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune, og som nu kun mangler godkendelser i økonomiudvalget og byrådet for at kunne føres ud i livet - noget, der på nuværende tidspunkt bør være en formssag.

Det lyder måske dyrt for nyt halgulv, men begge projekter er mere omfattende end det - særligt det i Gedved.

Annonce

- Det er et sammenkog af flere ting: Mere halvgulv, springfaciliteter, ungdomsskole og sfo. En opgradering til et idrætscenter, der kan være en sammenhængskraft og et omdrejningspunkt i byen, fortæller Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget.

Penge fra flere puljer

Den nye hal skal indeholde en håndboldbane og springfaciliteter, mens der også kommer depotrum og et område kaldet "hjertet" med opholdsrum, café og ny indgang.

Det nuværende cafeteria bliver så fremtidig hjemsted for ungdomsskolen, mens de pavilloner, som ungdomsskolen og sfo'en har brugt, bliver revet ned. Til sfo-børnene kommer der nye lokaler på Gedved Skole.

Vi skal tænke på, at der er en stor tilvækst af borgere i kommunen, og når vi samtidig har været bagefter på idrætsfaciliteter, så kræver det bare en ekstra indsats for at kunne følge med.

Jakob Bille (LA), byrådsmedlem og formand for kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune

Økonomien bag projektet er en smule kringlet. Først og fremmest blev der afsat 10 millioner kroner til projektet i budgetaftalen for 2019, og siden har kommunen solgt Gedved Seminariehal og Gedved Stadion for fire millioner kroner, som også går til den nye hal.

Derudover kommer så et tillæg på 4,8 millioner kroner, som dels kommer fra kultur- og civilsamfundsudvalgets anlægspulje dels fra børne- og uddannelsesudvalgets anlægsmidler. Sidstnævnte på grund af ungdomsskolens andel i projektet.

De sidste 1,8 millioner kroner er samlet ind af lokalsamfundet og idrætsforeningerne. Ud over de 20,6 millioner her skal der senere på året afsættes penge til sfo-faciliteterne på Gedved Skole.

Annonce

Dækker øget behov

Prisen for Højvanghallens udvidelse er knap så høj. Her er der også tale om en fuld håndboldbane og springfaciliteter, og til den kommer der depotrum, omklædningsrum og et klublokale, som Dagnæs Idrætsforening har ønsket.

Fra kultur- og civilsamfundsudvalgets anlægspulje skal der gives 13,9 millioner kroner, mens Dagnæs Idrætsforening giver 825.000 kroner. Tæller man den halve million kroner, byrådet tidligere på året bevilgede til forprojektering, lander den samlede pris på 15,2 millioner.

Her er blot tale om et vejledende forslag til, hvordan en ny hal i forbindelse med den nuværende Højvanghallen kan se ud. Forslaget stammer fra bilaget til dagsordenen på kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommunes møde i august. Visualisering: Base Erhverv/Ginneruparkitekter/Rønslev Rådgivende Ingeniører

I alt er det næsten 36 millioner kroner for de to projekter, der skal dækket et øget behov for faciliteter i henholdsvis den sydlige og nordlige del af Horsens Kommune. Og det er nødvendigt at skyde så mange penge efter idrætsfaciliteter, mener Jakob Bille.

Udvalgsformanden kan også nævne penge til kunstgræsbaner, mountainbikespor og udeområder, hvilket har sendt Horsens væk fra bunden, når det kommer til idrætsfaciliteter pr. indbygger.

- Vi er ved at være ret godt med. Går vi fem år tilbage, så er det nok en rigtig antagelse, at vi var bagud, men kigger vi på, hvor mange anlægskroner, der er brugt siden, så er vi ved at komme på niveau - og de næste fire år skal vi så komme foran, siger han og tilføjer:

- Vi skal tænke på, at der er en stor tilvækst af borgere i kommunen, og når vi samtidig har været bagefter på idrætsfaciliteter, så kræver det bare en ekstra indsats for at kunne følge med, siger han.

Annonce

Flere faciliteter på vej

Idrættens Analyseinstitut har i august offentliggjort et facilitetsindeks for landets kommuner baseret på antallet af haller, svømmeanlæg, fodboldbaner og fitnesscentre. Her er Horsens på to år gået fra en bundplacering som nummer 87 til i år at være nummer 70.

Det er stadig i den lave ende, men i højere grad på niveau med sammenlignelige kommuner som Kolding og Fredericia, hvor størstedelen af indbyggerne også bor i kommunens største by.

Dem kommer Horsens nok til at hale yderligere ind på, hvis man skal tro Jakob Billes ambitioner og forventninger til, at der kommer endnu mere i løbet af de kommende år.

- Hvis vi kigger på, hvor pengene er blevet lagt de seneste år, så er mange af dem endt uden for Horsens by. I blandt andet Lund, Østbirk, Stensballe og Egebjerg. Nu kommer Højvangen, og vi kigger på at gøre noget ved for eksempel Dagnæshallen og Forum Horsens, siger han.

Tidligere på året præsenteret forvaltningen en lang liste af forslag til, hvor der bør bygges nyt eller renoveres. Her var Hatting, Torsted og Vestbyen også nævnt, og står det til udvalgsformanden, så skal der også tænkes i flere springfaciliteter andre steder.

- Gedved vil kunne dække nord og Højvangen syd. Hvis vi så får springfaciliteter til Stensballe i øst og Brædstrup i vest, så er vi ved at være godt dækket ind, siger Jakob Bille, der går til valg på blandt andet at få udvidet den ellers nye multihal i Stensballe - en hal, der er bygget med henblik på, at den i fremtiden skal være mulig at udvide.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Annonce