Annonce
112

Lokale mænd fængslet i kæmpe narkosag: Sigtet for at smugle op mod 25 kg kokain

To lokale mænd er blevet anholdt i en sag om indsmugling af store mængder kokain fra Danmark til Norge. Arkivfoto: Morten Pape
Omfattende efterforskning har ledt til anholdelsen af to lokale mænd, der blev fremstillet i grundlovsforhør torsdag formiddag.

Horsens: To 28-årige mænd blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Horsens.

De er sigtet for - på en adresse vest for Horsens - på tre forskellige tidspunkter at have ompakket og klargjort i alt op mod 25 kg kokain, som senere blev overleveret til en lastbilchauffør på en adresse i Hedensted.

Lastbilchaufføren kørte kokainen til Hirtshals, hvorefter han tog færgen til Norge, hvor de store mængder narkotika blev afsat.

Undervejs til færgelejet i Hirtshals blev han ledsaget af de to anholdte mænd og muligvis flere ukendte gerningsmænd, oplyser politiet.

I forbindelse med efterforskningen, der ifølge Special Efterforskning Vest er foregået i samarbejde med det norske politis specialenhed Kripos igennem en længere periode, er der i Norge beslaglagt en større mængde kokain, som er indsmuglet fra Danmark.

Annonce

Nægter sig skyldige

De to mænd blev anholdt i forbindelse med en stribe ransagninger i bl.a. Horsens og Brædstrup-området onsdag.

Da de blev fremstillet i Retten i Horsens, virkede de to mænd rystede over de alvorlige anklager. De krammede hårdt og længe, inden de blev bedt om at sætte sig hver for sig af de medfølgende betjente.

Via deres forsvarere nåede de at nægte sig skyldige i kokain-smugling, før dommeren udsatte retsmødet i nogle timer.

På sin hjemmeside skriver norsk politi, at aktionen mod den dansk-norske narkoforbindelse er et led i et større og længerevarende politiarbejde under navnet Operation Hubris.

Operationen, der er rettet mod kriminelle netværk, har stået på siden 2018, og foreløbig er flere end 50 personer sigtet i sagskomplekset.

I Operation Hubris har politiet i Norge beslaglagt over fire ton hash, 196 kg amfetamin, 71,5 kg kokain, 45 kg MDMA og 25 kg heroin.

Efter grundlovsforhøret, der blev holdt for lukkede døre, blev de to mænd varetægtsfængslet i fire uger.

De kærede ikke fængslingen til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Horsens

Her er væggene tykke og solen leverer energi: Horsens' mest klimavenlige boligområde står færdigt

Annonce