Annonce
Horsens

To lynnedslag på Enner Mark koster ti millioner kroner

Foto: Morten Pape
Udstyr til flere millioner blev ødelagt, da to lyn ramte Enner Mark Fængsel, oplyser justitsministeren.

Det er uheldigt nok, at et lyn slår ned i en bygning én gang. Men helt usædvanligt blev Enner Mark Fængsel vest for Horsens ramt to gange.

Her gik udstyr til en samlet værdi af ti millioner kroner i stykker.

Det fremgår af et folketingssvar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg.

Fængslet blev først ramt af et lyn i juni, og to måneder senere skete det så igen.

Det var lynnedslaget i august, der var det mest alvorlige. Det medførte, at dele af fængslets tekniske udstyr blev ødelagt.

Det betød blandt andet, at fængslet var nødsaget til at indkalde ekstra personale, mens udstyret var i stykker, og samlet løb regningen op i omkring ti millioner kroner.

Kriminalforsorgen har efter de to lyn forsøgt at undersøge, om man kan gøre noget for at værne sig mod, at lignende sker igen.

- På Enner Mark er der i forbindelse med reparationerne bestilt et tilsyn af lynafledningen på fængslet, herunder også af mulighederne for eventuelle forbedringstiltag, lyder det i folketingssvaret.

En teknisk rådgiver har dog bemærket, at det vil være "meget vanskeligt" at beskytte sig mod kraftige lynnedslag.

Lynnedslag nummer to skete den 27. august om aftenen.

På overvågningsbilleder fra fængslet kunne man se, hvordan det sitrede, da lynet slår ned.

- Det var meget voldsomt. Lynet slog igen ned i en mast, denne gang i den anden ende af fængslet tæt ved hovedindgangen, har institutionschef Anette Bækgaard Jakobsen fortalt til Horsens Folkeblad.

Ingen personer kom til skade ved de to episoder.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce