Annonce
Odder

To ildsjæle bag ny børnerådgivning: Vi vil hjælpe børnene før det er for sent

Tanja Schultz Ramdal (tv.) og Susie Agerbo håber at kunne hjælpe børn i knibe ved at fortælle dem om de muligheder, der findes. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Alt for mange børn bliver udsat for misbrug og omsorgssvigt. Det mener Tanja Schultz Ramdal og Susie Agerbo, som har stiftet Børneretshjælpen i Odder. De tager ud på skoler, biblioteker og opholdssteder for at fortælle børnene, at hjælpen er nær.

I Pakhuset ved banegården i Odder sidder to frivillige ildsjæle hver fredag og knokler for at forbedre børns vilkår.

Her har Susie Agerbo og Tanja Schultz Ramdal oprettet Børneretshjælpen - en specialiseret retshjælpsinstitution, drevet af frivillige kræfter, der yder hjælp til udsatte, sårbare og svigtede børn.

- Vi skal have ændret synet på, hvordan man beskytter børn. For det gør vi faktisk ikke i dag, siger Tanja Schultz Ramdal.

Annonce

Tager ud til børnene

Som uddannet jurist med speciale i børnesager står hun for det juridiske aspekt i Børneretshjælpen, mens kollegaen Susie Agerbo har en terapeutisk uddannelsesbaggrund. Sammen vil de to styrke børns retssikkerhed og forebygge, at børn i Odder Kommune bliver udsat for svigt og misbrug.

Derfor tager Børneretshjælpen ud i kommunen og taler med børn på skoler, opholdssteder og biblioteker.

- Alle de steder, hvor der er børn, fortæller Tanja Schultz Ramdal.

- Og så fortæller vi dem, at de har rettigheder, og at de kan få hjælp. Det her er et godt børneliv, det her er et dårligt børneliv. Vi går helt ned i de små detaljer, så børnene forstår, hvad hjælp er, og hvordan de kan få den, siger hun.

Annonce

Systemet mangler ressourcer

Det er ikke nødvendigvis Tanja Schultz Ramdal og Susie Agerbo, der skal give hjælpen til de udsatte børn. Men hvis man henvender sig, sikrer de, at barnet får den hjælp, det har behov for.

Og de slipper ikke barnet, før det er sket.

- Rigtig mange har ikke fantasi til at forestille sig, hvad nogle børn går igennem, siger Susie Agerbo og uddyber:

- Det bliver ikke opdaget eller taget hånd om, for der mangler kvalificerede ressourcer, lærere, pædagoger og institutionspersonale. Det kan vi se både på landsplan og i Odder, og det er derfor, vi har stiftet Børneretshjælpen.

Da jeg sad på advokatkontor og arbejdede med børnesager, følte jeg mig magtesløs, for selvom man vinder sagen i retten, så er børnene allerede ødelagte. Det skar i mit hjerte. Hvis jeg blev ved med at sidde på et advokatkontor og hjælpe børn for sent, så ville jeg svigte dem.

Tanja Schultz Ramdal, medstifter af Børneretshjælpen
Annonce

Børn har krav på retssikkerhed

Susie Agerbo og Tanja Schultz Ramdal ved godt, at det er de færreste børn og unge, der selv opsøger dem på kontoret i Pakhuset.

- Det er de mere end velkomne til, understreger de to kollegaer, men det kræver en anden strategi, hvis man vil hjælpe flest mulige børn.

- Børn har også krav på retssikkerhed, ligesom alle voksne. Børn kan bare ikke benytte de eksisterende retshjælpsinstitutioner, for de færreste ved, hvad retshjælp er, forklarer Tanja Schultz Ramdal.

- Derfor handler det for os om at være opsøgende og fortælle børnene i øjenhøjde, at der faktisk er nogen, der kan hjælpe dem.

Annonce

Det nytter ikke at tie stille

Børneretshjælpen uddeler også flyers og plakater, som kan læses af både børn og voksne.

Det er nemlig også vigtigt at fortælle de voksne, at de har pligt til at underrette myndighederne, hvis de ser eller oplever noget, der er mistænksomt eller forkert.

For børnene er ofte enormt bange for konsekvenserne, hvis de selv siger det højt.

- De holder det for sig selv, og derfor er det vigtigt, vi får skabt en kultur, hvor man indberetter og tager hånd om børn, hvis man mistænker, at der er noget galt, siger Tanja Schultz Ramdal.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at skabe opmærksomhed, så folk ved, at de har underretningspligt. Man kan ikke bare sige, "Det skete hos naboen, ikke hos mig, så jeg lader som ingenting."

Hun suppleres af Susie Agerbo.

- Mange tænker, når de oplever noget, at "jeg tager nok fejl, der er nok ikke noget." Sådan er vores hjerner bygget op, for vi vil helst ikke ud i konflikter. Men det er meget vigtigt, at man kommer ud over det og råber op. For der er nogle børn, der lever de svære liv, som man svigter.

Annonce

En helt særlig drivkraft

At yde en indsats på børneområdet kan nogle gange være som at slå i en pude, mener Tanja Schultz Ramdal.

For der er ikke mange ressourcer på området, og det betyder, at problemerne ofte opdages for sent. Derfor arbejder kommunen i mange tilfælde med børn, der allerede er omsorgssvigtede, og det er både hjerteskærende for barnet og dyrt for kommunen, mener hun og fortsætter:

- Hvis ikke kommunen har ressourcer til at lave den forebyggende indsats, så er der ikke nogen, der laver den. Derfor vil vi rigtig gerne løfte området.

Faktisk kan hun slet ikke lade være. For at hjælpe udsatte børn er hjerteblod for både Susie Agerbo og Tanja Schultz Ramdal. De to stiftere arbejder begge frivilligt ved siden af deres almindelige jobs, og det fylder arbejdslivet med en højere mening.

Børneretshjælpen

Børneretshjælpen kan træffes i Pakhuset ved Banegårdsgade 5 i Odder.

Kontoret har åbent mellem klokken 9-13 hver fredag.

Derudover kan Børneretshjælpen kontaktes via telefon og sms på telefonnummer 60 51 61 77 og på mailadressen borneretshjaelpen@gmail.com.

- Da jeg sad på advokatkontor og arbejdede med børnesager, følte jeg mig magtesløs, for selvom man vinder sagen i retten, så er børnene allerede ødelagte. Det skar i mit hjerte. Hvis jeg blev ved med at sidde på et advokatkontor og hjælpe børn for sent, så ville jeg svigte dem. Nu hjælper jeg dem, siger Tanja Schultz Ramdal.

Susie Agerbo nikker genkendende.

- Det er en helt særlig drivkraft, der bliver skabt, når jeg kan se, at jeg er den første voksne, der har lyttet til dem. Det giver så meget tilbage.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Hedensted

Kok fra Kolding skal drive sognegården videre

Annonce