Annonce
Odder

To græssende heste har fået orkideer til at blomstre

Anne Erlands Eskildsen satte sine to heste på græs på et grønt område, og det har givet resultat efter et par måneders græsning. Arkivfoto: Morten Pape
Naturpleje med dyr er en effektiv måde at skabe biodiversitet på.
Annonce

Odder: To heste på græs i et par måneder. Mere skulle der ikke til for at lokke den sjældne majgøgeurt frem på en mark i den nordlige del af Odder.

Hestene laver naturpleje på bakken, som kommunen ejer, og de tilhører Anne Erland Eskildsen. Hun arbejder selv med naturpleje som biolog i Seges, og hun er begejstret for, hvor meget der er sket, selv om hendes to islandske heste kun har græsset området i et par måneder.

Majgøgeurten dukkede op på marken på Blæsbjerg langs Ballevej i Odder. Foto: Anne Erland Eskildsen

- Orkideer er 13-tallet på karakterskalaen, hvis man snakker naturpleje. De viser, at man får noget for pengene. Kommunen skal have kæmpe ros for det, de har gjort der, siger Anne Erland Eskildsen.


Græsning er en sindssyg vigtig faktor, hvis man gerne vil biodiversitet.

Anne Erland Eskildsen


Hvis nogle planteelskere skulle få gode idéer og gerne vil stjæle en orkide, så er det af flere grunde en dum idé. Orkideerne er fredede, så man må hverken plukke dem eller grave dem op.

- Og hvis man prøver at flytte dem, så dør de. Så man kan ikke tage dem med hjem i haven, siger Anne Erland Eskildsen.

Hendes to islandske heste kom på græs i starten af januar i det bakkede område, der hedder Blæsbjerg. Det var første gang i lang tid, der var dyr på marken, og derfor lå der en måtte af gammelt græs.

Annonce

Planter lå i dvale

- Græsset har bygget sig op år efter år, og derfor har arealet været dødt i mange år. Nu har hestene spist græsset og gået og møffet lidt rundt og forstyrret jordbunden. Det har orkideerne ligget på lur og ventet på skulle ske. Det er sandsynligt, at der har ligget en bestand i dvale, som ikke har været i stand til at blomstre i flere år, siger Anne Erland Eskildsen.

Hun oplyser, at de ikke kun er majgøgeurten, der trives. Generelt er der kommet flere blomster på marken. Blomsterne tiltrækker insekter og dermed insektspisende fugle. På den måde har de græssende heste skabt nye fødekæder.

Overdrev

Området Blæsbjerg på Ballevej er en naturtype, der kaldes overdrev. De er oftest skabt af mennesker og ved rydning og græsning af tidligere skovklædte arealer.

Med deres beliggenhed og magre jord, har overdrev traditionelt været svære eller umulige at opdyrke. I stedet udnyttede man dem til husdyrgræsning. Overdrev har ikke fået tilført gødning, og derfor er jordbunden udpint, hvilket er en forudsætning for overdrevenes særlige vegetation og dyreliv.

Overdrev har særlige blomster, græsser og svampe, og en betydelig del af Danmarks 18.000 insektarter er knyttet til overdrev.

- Nu har orkideerne fået lov at blomstre og sætte frø, så hvis udviklingen fortsætter, vil de sprede sig. Jeg har taget hestene væk fra området, det får lov at stå og blomstre hele sommeren til gavn for insekter, og så sætter jeg hestene på senere. Det her viser, hvor fede og uventede resultater, man kan få på et naturareal, der er i en dårlig tilstand. Græsning er en sindssyg vigtig faktor, hvis man gerne vil biodiversitet. Hvis man ellers laver den rigtige slags græsning, siger Anne Erland Eskildsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce