Riberhus Slotsbanke
I Esbjerg Kommune er der kendskab til 11 middelalderlige voldsteder, og ved Riberhus Slotsbanke er der bevaret betydelige rester af borgbanken og voldgraven. Slotsbankens nuværende udseende skyldes i høj grad Nationalmuseets restaurering i 1940‑41, hvor den fik præg af Christian 3.s ombygning efter Grevens Fejde 1534‑36. Blandt andet stammer rondellerne ved bankens hjørner fra Christian 3.s modernisering af anlægget.
Oplev museum og arkitektur ved Tirpitz
I 1944 påbegyndte besættelsesmagten byggeriet af kanonstillingen Batterie Vogelnest som en del af Atlantvolden, der skulle forsvare den europæiske kyst mod invasion. Stillingen ved Blåvand skulle sammen med Batteri Grådyb på Fanø beskytte indsejlingen til Esbjerg Havn. Byggeriet var stadig i gang ved befrielsen i 1945, og kun de to massive kanonbunkere, hvoraf den ene skulle have været udstyret med en kanon fra krigsskibet Tirpitz, stod færdige.
I dag er Tirpitz ved Blåvand Vardemuseernes bud på et museum, som kan tiltrække områdets mange sommerturister til at opleve og forstå mere om områdets kulturhistorie.
Museumstilbygningen, som stod færdig i 2017, er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG) og står i forbindelse med den sydlige af de to gamle kanonbunkere, som udgjorde Tirpitzstillingen.
Tag på tur til Nordby
Fanøs hovedby, Nordby, tidligere kaldet Odden, har en befolkning på 2724 og et areal på 1,5 kvadratkilometer. Nordby er Fanøs største by og øens absolutte centrum for handel og privat og offentlig service.
Butikslivet, herunder mange specialbutikker målrettet turister, er koncentreret i den delvis brostensbelagte Hovedgaden, der løber fra sydvest mod nordøst gennem det centrale Nordby tæt ved kysten og havnen. Den ældste bydel omkring Hovedgadens nordlige del er anlagt i fire-fem meters højt terræn og slap for større skader i den voldsomme stormflod i 1981.
Bøger om Danmark
Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.
Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.
Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 14: Varde, Esbjerg, Fanø. Bindet udkom 6. november 2020.