Annonce
forside

Tiltalt for svindel havde kunder på Bakken og i Tivoli

Københavns Politi kunne ikke i tide magte at færdiggøre sag, som i 2012 blev slået op til at handle om svindel for en kvart milliard kroner. Tiltalen er reduceret til at dreje sig om 2,8 millioner kroner.

Påstand fra politiet om svindel for en kvart milliard er efter seks år skrottet. Nu kører en flig af sagen.

Efter seks år kommer en straffesag om svindel med moms og sort arbejde onsdag langt om længe for retten.

En direktør i et rengøringsfirma havde dengang travlt med at sende rengøringsfolk og opvaskere til Brøndby Stadion og til restauranter i Tivoli, på Bakken og i Nyhavn i København.

Men hans forretning byggede blandt andet på, at staten ikke fik moms, og at der jævnligt blev arbejdet sort, mente Skat og politiet tilbage i 2012.

Tip Top, Ren Tillid, Gold Star, Samsa Service og Star Service er nogle af de firmanavne, som senioranklager Mads S. Frandsen onsdag remser op i Retten på Frederiksberg. Det var nogle af de cirka 50 underleverandører, som direktøren havde forbindelse til.

Oprindeligt mente Københavns Politi, at direktøren var ansvarlig for svindel for en kvart milliard kroner.

Men sagen blev ikke prioriteret af politi og anklagemyndighed og lå død i lang tid. Til sidst kollapsede de stort anlagte mistanker, og nu er kun en flig med i anklageskriftet.

Det beskriver aktiviteter i blot et enkelt kvartal i 2012 og om relationen til en enkelt underleverandør. Beløbet drejer sig om 2,8 millioner kroner.

- Den reduktion er på ikke mindre end 99 procent, siger direktørens forsvarer, advokat Kåre Pihlmann, i retsmødet om anklagemyndighedens kraftige beskæring.

Såvel direktøren som hans administrative medarbejder nægter at have overtrådt loven. Hvis retten finder dem skyldige, kan forsinkelsen få betydning for straffen.

Den 39-årige direktør, der er iraker og risikerer udvisning, afviser, at han har gjort noget galt.

- Jeg havde indtægter på 50 millioner kroner, og jeg fik hver måned omkring 70.000 kroner i løn, siger han.

Han kan slet ikke genkende beretningen fra en medarbejder i Skat, som under et kontrolbesøg på kontoret hverken så computere eller papirer.

Anklageren hævder, at underleverandøren Star Service var et fiktivt selskab, som var skabt til at begå såkaldt kædesvig. Dets hjemadresse på Fynsgade i Ringsted var fup, konstaterede Skat.

Star Service fandtes dog på papiret. Det blev stiftet af en mand, som den tiltalte direktør havde truffet på en café på Nørrebro i København. Direktøren orienterede ham om ATP, arbejdsmarkedsbidrag og andre forhold.

Anklageren vil høre, om det undrer ham, at leverandøren i løbet af blot tre måneder fakturerede for 6,5 millioner kroner.

- Nej. Jeg kender mange af mine venner, der ikke engang taler sproget, som tjener en til to millioner kroner om året, svarer han.

Den tiltalte forsikrer også, at han tjekkede de ansatte hos underleverandøren. Han så for eksempel opholdstilladelser og ansættelseskontrakter.

Sagen fortsætter i næste uge.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Tre indbrud i tre byer

Læserbrev

Forfatterkneb: Klimaministerens første tale

Læserbrev: "Ærede Folketing. Som minister for det nyoprettede klimaministerium vil jeg skitsere regeringens ambitiøse omstillingsplan for den næste valgperiode." Ministeren ser op fra sit manuskript og ned på de forsamlede parlamentarikere, hvoraf nogle ser direkte på ham. Andre følger med på deres telefon. "Regeringens sigte er klart: I løbet af de næste 10 år skal vi have opfyldt vores målsætning om en minimumsreduktion af CO2-udledningen på 70 pct. med en fremskrivning til 100 pct. i 2050." Han løfter blikket og ser op mod tilskuernes rækker. De er fyldte af unge og gamle mennesker, der alle følger hans munds bevægelser, som gjaldt det livet. Et stort åndeløst fokus i frit fald ned mod talerstolen og formanden, der piller ved sine negle. "Hvis vi skal nå i mål med regeringens ambitiøse klimaplan, så er der ingen tid..." Han ser igen op mod tilskuerpladserne. Nogle af de unge hænger ud over det fintskårne rækværk. Ældre, med deres furede ansigter, titter forsigtigt hen over de bøjede rygge. "... at spilde." Han mærker sin partiforkvindes bekymrede blik på sit ansigt. "Klimaforandringerne er det største problem, vi som civilisation står overfor..." Pludselig forsvinder teksten fra skærmen. Alle ordene, han har haft en rigtig forfatter til at skrive! Hans verden går i sort. Budskabet forsvinder mellem fingrene på ham. Han forsøger at huske ordene, som forfatteren skrev, men indfanges i stedet af en ung piges bekymrede blik. Hun smiler sørgmodigt til ham. "Men den grønne omstilling, klimaforandringerne, ressourceknapheden, den øgede ulighed kræver mere end jeg og min regering tør indrømme. Overfor os selv. Overfor vælgerne. Overfor de kommende generationer." Den unge pige ser alvorligt på ham. Hun smiler ikke længere. Men et lille nik med det smukke hoved får ham til at fortsætte: "Den nødvendige omstilling af vores samfund er langt mere gennemgribende, end vi nogensinde kommer til at formulere fra denne talerstol." En tåre. Solstrålers refleksion på pigens kind. "Der er ingen, der endnu har turdet italesætte den reelle opgave, vi står overfor! Og der er ingen i dette parlament, der nogensinde vil kunne fremsætte lovforslag omhandlende den revolution af vores værdier og kultur, som er nødvendig for at sikre de kommende generationer en bæredygtig planet at leve på. Ingen!" Uro. Pigens ansigt forsvinder i mængden. Klimaministeren spejder forgæves efter hende, før han med lange skridt løber mod den nærmeste dør og for altid forsvinder ud af det parlamentariske liv!

Annonce