Annonce
Skanderborg

Tiltale: Terrormistænkte århusianere stjal data og millioner af kroner fra bibliotekscomputere

Disse fire keylogere blev fundet monteret på pc'ere på Haderslev Bibliotek. Arkivfoto: Larz Grabau

16 biblioteksbrugere landet over fik stjålet deres identitet og millioner af kroner. Ni personer er sigtet i den omfattende retssag, der begyndte tirsdag.

To brødre på 24 og 30 år er tiltalt i en omfattende sag om databedrageri og forsøg på samme for et samlet beløb på over 8,3 millioner kroner. Yderligere syv personer er sigtet i sagen, men deres sager er ikke kommet for retten endnu. Derudover er der flere ukendte medgerningsmænd på fri fod.

Hovedparten af forholdene blev begået ved at installere op mod 65 keyloggere på offentlige computere på 16 biblioteker landet over. Det skete blandt andet i Aabenraa, Haderslev, Skanderborg, Aarhus, Middelfart og Odense.

På keyloggerne blev alt det, der var indtastet på de respektive computeres keyboards registreret og gemt. Keyloggerne kunne så enten hentes igen eller man kunne logge sig ind på dem og sende en mail med oplysningerne fra de ramte pc'er.

Annonce

Sagen kort

Der er beslaglagt en lang række effekter i retssagen mod de to brødre tiltalt for omfattende databedrageri. De mange ting omfatter blandt andet 18 mobiltelefoner, syv computere, to iPads, tre kreditkort, 17 keyloggere, en postjakke, knap 50.000 kroner samt cirka 2,15 Bitcoin svarende til knap 100.000 kroner.

Identitetstyveri

På den nåde fik gerningsmændene adgang til mindst 16 personers personlige oplysninger, så de blandt andet kunne hæve penge på deres bankkonto, flytte dem og oprette lån, bestille mobiltelefoner og kreditkort i deres navne.

Rent fysisk måtte de indimellem ud og hente bestilte nøglekort til NemID i ofrenes postkasser. Til det formål havde de sikret sig en ægte postjakke, for ikke at vække for meget opsigt når postkasserne, blev enten fyldt med reklamer inden brevet kom, eller bare brækket op.

Terrortræning

De to brødre er tidligere dømt for at sende den ældste bror til terrortræning i Somalia. Den gang blev de også tiltalt for at yde økonomisk støtte til terrorgrupper. Men den del blev de frifundet for. Derfor er det ekstra interessant, hvor de mange penge fra den nye sag er endt.

Så specialanklager Heidi Colbæk borede en del i det spørgsmål, da den yngste bror blev afhørt. Han indrømmede blandt andet to forsøg på at sende knap halvanden million kroner til konti i Spanien. Men denne gang er brødrene ikke tiltalt for yde økonomisk støtte til terror.

Der er afsat i alt 13 dage til retssagen ved Retten i Sønderborg. Det meste af sagen ligger på nogle få usb-stik, men udprintet fylder den 11 tykke ringbind. De næste to retsdage går med at afspille telefonaflytninger.

Omfattende retssag

De to brødre fra Aarhus risikerer denne gang op mod otte års fængsel. Den yngste bror tilstod medvirken i syv af de 41 forhold, som begge er tiltalt for. Lillebror har tidligere deltaget i lignende databedrageri på Horsens Bibliotek.

Hans storebror nægtede alt og ønskede ikke at udtale sig i retten.

Brødrene har siddet varetægtsfængslet siden maj 2017.

Selvom de stammer fra Somalia, er der ingen påstand om udvisning fra anklagemyndighedens side, da begge brødre er danske statsborgere.

Der forventes først at falde dom i sagen til november.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er mange andre håndtag, der kan bruges, uden at der lukkes skoler

Læserbrev: Vores formand for undervisnings- og børneudvalget, Trine Frengler, udtaler, at vi ikke siden kommunesammenlægningen har set på skolestruktur - hvilket nok ikke er helt rigtigt. I kommunes første valgperiode kiggede vi netop på skolestruktur bl.a i Skanderborg Bakker, hvor vi stod til at skulle have udbygget deres skole ganske betydeligt for at rumme kommende elever, mens vi ved at ændre skoledistriktet undgik en stor investering og samtidig optimerede skolemidlerne. Vi ændrede bl.a også på overbygningsstrukturer. Vi samlede f.eks. overbygningselever fra Voerladegård, Ejer Bavnehøj og Veng på Niels Ebbesen Skolen for at styrke det faglige for disse elever. Byrådet har bestemt, at vi i udvalget skulle fremkomme med en tildelingsmodel i forenklet udgave. Vi skal i den forbindelse huske på, at en tildelingsmodel for skolerne virker som udligningsmodellen for kommunerne: Det er et nulsumsspil. Det vil sige, at skolemidlerne - skolekagen - skal blot skæres på en anden måde. Nogle skoler taber, mens andre vinder, nogle har måske fået for meget, mens andre har fået for lidt. Og her skal vi ikke glemme, at der er lagt op til en langstrakt udligningsovergangsperiode. Samtidig vil noget af det tabte sikkert indhentes, når der kommer flere elever på den pågældende skole. Økonomien på vores område skal optimeres for ca. 10 mio. kr. Og det rykker den nye tildeling jo egentlig ikke ved, idet det er den samme kage, der skal tildeles. Men der er mange andre håndtag, der kan bruges, uden at der lukkes skoler: 1. Små skoler kunne jo forsøges tildelt flere elever - de har jo alle en enestående udendørs/natur tilgang, som kunne give andre elever en rigtig god oplevelse for en periode. 2. Skolerne kunne samarbejde om vores gode læreres faglige kvaliteter. 3. Skolerne kunne lære af hinanden. Når vi om en tid begynder med at åbne strukturæsken, ser jeg frem til, at vi indbyder vores skoler til at deltage i processen for på den måde at give dem ejerskab, og måske kunne de komme med nogle ideer, som vi politikere ikke havde fået øje på. Ikke alle partier er repræsenteret i undervisnings- og børneudvalget, så derfor er en god dialog med de øvrige partier en nødvendighed. I øvrigt mener jeg, at vi skal glæde os som kommune over børnetallet i Skanderborg Kommune. Men lidt tankevækkende: Når jeg ser på børnestatistikken fra KMD, så har vi de seneste seks år 41 børn færre om året i gennemsnit, end vi havde i kommunens første seks leveår. Så er der selvfølgelig skoledistrikter, der stiger i antal elever, og andre skoledistrikter, som udvikler sig mere moderat. Men alt i alt går vi også i denne periode en spændende tid i møde.

Annonce