Annonce
Skanderborg

Tiltale: Terrormistænkte århusianere stjal data og millioner af kroner fra bibliotekscomputere

Disse fire keylogere blev fundet monteret på pc'ere på Haderslev Bibliotek. Arkivfoto: Larz Grabau

16 biblioteksbrugere landet over fik stjålet deres identitet og millioner af kroner. Ni personer er sigtet i den omfattende retssag, der begyndte tirsdag.

To brødre på 24 og 30 år er tiltalt i en omfattende sag om databedrageri og forsøg på samme for et samlet beløb på over 8,3 millioner kroner. Yderligere syv personer er sigtet i sagen, men deres sager er ikke kommet for retten endnu. Derudover er der flere ukendte medgerningsmænd på fri fod.

Hovedparten af forholdene blev begået ved at installere op mod 65 keyloggere på offentlige computere på 16 biblioteker landet over. Det skete blandt andet i Aabenraa, Haderslev, Skanderborg, Aarhus, Middelfart og Odense.

På keyloggerne blev alt det, der var indtastet på de respektive computeres keyboards registreret og gemt. Keyloggerne kunne så enten hentes igen eller man kunne logge sig ind på dem og sende en mail med oplysningerne fra de ramte pc'er.

Annonce

Sagen kort

Der er beslaglagt en lang række effekter i retssagen mod de to brødre tiltalt for omfattende databedrageri. De mange ting omfatter blandt andet 18 mobiltelefoner, syv computere, to iPads, tre kreditkort, 17 keyloggere, en postjakke, knap 50.000 kroner samt cirka 2,15 Bitcoin svarende til knap 100.000 kroner.

Identitetstyveri

På den nåde fik gerningsmændene adgang til mindst 16 personers personlige oplysninger, så de blandt andet kunne hæve penge på deres bankkonto, flytte dem og oprette lån, bestille mobiltelefoner og kreditkort i deres navne.

Rent fysisk måtte de indimellem ud og hente bestilte nøglekort til NemID i ofrenes postkasser. Til det formål havde de sikret sig en ægte postjakke, for ikke at vække for meget opsigt når postkasserne, blev enten fyldt med reklamer inden brevet kom, eller bare brækket op.

Terrortræning

De to brødre er tidligere dømt for at sende den ældste bror til terrortræning i Somalia. Den gang blev de også tiltalt for at yde økonomisk støtte til terrorgrupper. Men den del blev de frifundet for. Derfor er det ekstra interessant, hvor de mange penge fra den nye sag er endt.

Så specialanklager Heidi Colbæk borede en del i det spørgsmål, da den yngste bror blev afhørt. Han indrømmede blandt andet to forsøg på at sende knap halvanden million kroner til konti i Spanien. Men denne gang er brødrene ikke tiltalt for yde økonomisk støtte til terror.

Der er afsat i alt 13 dage til retssagen ved Retten i Sønderborg. Det meste af sagen ligger på nogle få usb-stik, men udprintet fylder den 11 tykke ringbind. De næste to retsdage går med at afspille telefonaflytninger.

Omfattende retssag

De to brødre fra Aarhus risikerer denne gang op mod otte års fængsel. Den yngste bror tilstod medvirken i syv af de 41 forhold, som begge er tiltalt for. Lillebror har tidligere deltaget i lignende databedrageri på Horsens Bibliotek.

Hans storebror nægtede alt og ønskede ikke at udtale sig i retten.

Brødrene har siddet varetægtsfængslet siden maj 2017.

Selvom de stammer fra Somalia, er der ingen påstand om udvisning fra anklagemyndighedens side, da begge brødre er danske statsborgere.

Der forventes først at falde dom i sagen til november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

Annonce