Annonce
Erhverv

Tiltag under krise har øget maskinfabriks produktion: - Vi er blevet mere effektive

Under krisen har Hedema etableret treholdsskift for at mindske smittefare. Et tiltag, der har øget firmaets produktion. Arkivfoto: Morten Pape
Maskinfabrikken Hedema har hentet positive erfaringer under coronakrisen, hvor firmaet har måttet ændre på sine arbejdsgange.
Annonce

Horsens: En krise er i sagens natur uønsket, men det betyder ikke, at den kun fører dårlige ting med sig.

Det erfarer man i øjeblikket hos maskinfabrikken Hedema A/S, der har adresse på Vejlevej i Horsens.

Her har myndighedernes retningslinjer under coronakrisen ført til ændrede arbejdsgange, der får lov til at bestå, når retningslinjerne på et tidspunkt bliver taget af tapetet.

- Coronakrisen har givet anledning til positiv læring. Den måde, vi har været nødt til at producere på under krisen, har haft en positiv indvirkning på vores produktion, siger Kim Andersen, administrerende direktør i Hedema.

Normalt holdes Hedemas produktion i gang af et stort dagshold og et lille nathold. Under krisen har virksomheden indført treholdsskift for at mindske smittefaren, og det betyder, at produktionen nu bliver holdt i gang alle døgnets timer.

- Vi er blevet mere effektive, fordi maskinerne nu kører mere, end de plejer, og vi får mere produktion igennem med den samme bemanding. Det er noget, vi har talt om at gøre i længere tid, men krisen var det sidste skub, siger Kim Andersen.

- Det har været en øjenåbner for os at se, hvordan vi kan skabe mere kapacitet i de perioder, hvor vi har travlt, ved at indføre treholdsskift i en periode. I stedet for at hyre ny midlertidig arbejdskraft ind kan vi klare os med vores eksisterende ressourcer, siger han.

Hedema A/S

Blev stiftet i Hedensted i 1926.

Hed tidligere Hedensted Maskinfabrik. Navneskiftet skete i forbindelse med flytningen til Horsens i 2016.

Leverer stort og småt inden for metaldele til vidt forskellige industrier.

Hedema har udelukkende danske kunder. To-tre procent af omsætningen eksporteres, men her er der tale om danske kunder i udlandet.

Havde i regnskabsåret 2018/2019 en bruttofortjeneste på 44,1 millioner kroner og leverede et overskud på seks millioner kroner.

Har 85 ansatte.

Annonce

Mere arbejdsro derhjemme

Hedema, der leverer stort og småt inden for metaldele til mange forskellige industrier, beskæftiger 85 ansatte. Heraf arbejder alle ansatte i firmaets administration, konstruktion og salg hjemmefra i øjeblikket, og det har ligeledes givet ledelsen stof til eftertanke.

- Som arbejdsgiver kan man godt være bekymret for, om folk nu er effektive, når de arbejder hjemmefra. Vi har set de seneste par uger, at det behøver vi ikke være bekymrede for, siger Kim Andersen.

- Vi hører fra vores folk, at de får mindst lige så meget igennem derhjemme som ellers, blandt andet fordi de har mere arbejdsro. På et kontor er der meget kommunikation, man ikke har behov for, men som man alligevel bliver forstyrret af, siger direktøren.

De positive erfaringer med hjemmearbejde vil Hedema tager med sig ind i tiden efter krisen.

- Det kan være givet godt ud at arbejde hjemme og få klaret nogle ting uden at blive forstyrret, så vi har overvejet, at folk skal have nogle hjemmearbejdsdage, når krisen er ovre, siger Kim Andersen.

Annonce

Det kommer meget snart

Trods den konstruktive tilgang kan Hedema ikke se sig fri af, at krisen også så småt er begyndt at kunne mærkes på Vejlevej 158.

- Vi kan se en lille nedgang i ordretilgangen, og forespørgslerne udebliver. Produktionsmæssigt kan vi ikke mærke noget endnu, men det kommer meget snart. Det er jeg ikke i tvivl om, siger Kim Andersen.

- Men vi har ikke de totalt sorte briller på, siger han.

Hedemas ejere Kim Andersen (t.v.) og Jens Humlebæk Poulsen overtog firmaet gradvist i løbet af 2007 og 2008. Arkivfoto: Morten Pape

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce