Annonce
Horsens

Tillidsrepræsentant om for få fængselsbetjente: Det er sværere at slå på en, du har en relation til - den del mister vi

Manglen på fængselsbetjente risikerer at gå ud over sikkerheden, vurderer Maj-Britt Balle, tillidsrepræsentant i Enner Mark Fængsel. Foto: Mads Dalegaard
Næsten hver tredje fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel er under uddannelse, og når de skal på skoleophold, betyder det færre kolleger i blå uniform. Det er en af forklaringerne på, at det lokale fængsel til efteråret kommer til at mange fængselsbetjente, og det går ud over sikkerheden, frygter tillidsrepræsentant.

Horsens: Det risikerer at gå ud over sikkerheden for de ansatte, at Enner Mark Fængsel lige nu mangler op mod 20 fængselsbetjente.

Det påpeger Maj-Britt Balle, lokalformand for Dansk Fængselsforbund og tillidsrepræsentant på Enner Mark Fængsel.

- Der er ikke hoveder nok til at dække vagterne, og det betyder, at vi går færre på vagt. Det kommer ikke til at berøre den statiske sikkerhed (låste døre, hegn, mure, kamera osv., red.), men det går ud over den dynamiske sikkerhed, der handler om den personlige kontakt til og relationsarbejdet med de indsatte. Når vi har tid til at snakke med dem, være i øjenhøjde med de indsatte og skabe relationer, er vi ikke bare en blå skjorte. Det er sværere at slå på en, du har en relation til, og den del mister vi, siger Maj-Britt Balle.

Annonce

Ketchupeffekt

Enner Mark Fængsel har ikke hidtil været helt så hårdt ramt af manglen på fængselsbetjente som øvrige fængsler herhjemme.

Men det ændrede sig i sommer og forsætter hen over efteråret. Det skyldes blandt andet, ifølge tillidsrepræsentanten, at en stor del af styrken er elever, der skal tilbage på skolebænken.

Det går ud over den dynamiske sikkerhed, der handler om den personlige kontakt til og relationsarbejdet med de indsatte. Når vi har tid til at snakke med dem, være i øjenhøjde med de indsatte og skabe relationer, er vi ikke bare en blå skjorte. Det er sværere at slå på en, du har en relation til, og den del mister vi.

Maj-Britt Balle, tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene på Enner Mark Fængsel

- Vi fik nogle store skolehold for nogle år siden, og det giver en ketchupeffekt, når en stor del af styrken nu trækkes tilbage på skolen. Lige nu har vi 28 elever på skole. Vi er ca. 170 uniformerede personaler, og 52-56 af dem er elever, forklarer Maj-Britt Balle, der også peger på, at flere kolleger er udlånt til andre fængsler, og at nogle stykker har sagt op.

Annonce

Værksteder lukkes ned

Personalemanglen løses blandt andet ved, at værkstederne lukkes ned i perioder.

Da mange af værkmestrene (leder af værkstederne, red.) er fængselsbetjente, trækkes de i stedet ind for at tage vagter, men det er ikke uden omkostninger.

- Jeg anerkender ledelsen for at tage værkmestre ind. Det er en løsning, men det er som at tisse i bukserne. Dels fordi det bliver sværere at have de indsatte på arbejde, når der er mindre personale på værkstederne. Dels fordi værkmestrene grundet deres arbejdstidsregler tager formiddagsvagterne og efterlader aften, nat og weekendvagter til os. Hvis der ikke er tiden til at lave relationsarbejde med de indsatte, og man samtidig er efterladt med aften, nat- og weekendarbejde er jeg bange for, at endnu flere forlader jobbet, siger Maj-Britt Balle, der er dybt bekymret for, at det er så svært at tiltrække nye fængselsbetjente.

- På landsplan mangler der rigtig mange kolleger, og vi er bange for, at vi ser ned i et sort hul. Lige nu får vi ikke tiltrukket nok folk, konstaterer Maj-Britt Balle.

Annonce

Udsigt til massiv mangel på personale

Ifølge Dansk Fængselsforbund vil der om fire år mangle 1500 fængselsbetjente i Danmark. Prognosen er baseret på et internt notat, som Jyllands-Posten for nylig offentliggjorde.

Det viser, at der om fire år dagligt vil sidde 5250 indsatte i landets fængsler og arresthuse. Det tal er i dag 4200 indsatte.

Med 5250 indsatte vil der der være brug for 3500 fængselsbetjente. I dag er der knap 2000 fængselsbetjente.

Det giver et hul på 1500 betjente, og her er der ikke taget højde for, at ca. 200 fængselsbetjente årligt stopper på grund af nedslidning, pension og jobskifte.

Der pågår i øjeblikket forhandlinger om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen.

Det indebærer blandt andet, at Retsudvalget er på rundtur i danske fængsler. I sidste uge besøgte Enner Mark Fængsel, hvor Maj-Britt Balle fik lejlighed til at tale med medlemmerne og fortælle om hverdagen på det lokale fængsel.

- De fik et godt indblik i vores hverdag, oplyser hun.Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce