Annonce
Horsens

Tidligere minister går ind i sagen om Sofies død: Ventetid skal nedbringes

Troels Lund Poulsen (V) vil have afsat flere penge af til Retslægerådet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Folketingspolitiker og tidligere minister Troels Lund Poulsen (V) vil have regeringen til at nedbringe sagsbehandlingstiden i Retslægerådet.
Annonce

Vejle/Lund: Forældrene har ventet for længe på svar i sagen om deres datter Sofie Frydensbjerg Nielsens død på bostedet Bifrost i Vejle.

Det mener folketingsmedlem og tidligere minister Troels Lund Poulsen (V), der tager sagen til Folketinget.

- Det er en dybt tragisk sag for alle involverede - ikke mindst for familien. Derfor er der behov for gøre noget for at nedbringe den lange ventetid, for alt afhænger lige nu af en udtalelse fra Retslægerådet, siger han.

Siden 2015 har Retslægerådet taget længere og længere tid om at behandle såkaldte "somatiske sager".

Ved seneste opgørelse i 2018 tog det i gennemsnit 257 dage, og det er cirka 100 dage mere end tre år tidligere.

Sofies forældre, Karin Frydensbjerg og Henrik Nielsen, venter på syvende måned på en udtalelse fra Retslægerådet. Indtil da kan sagen ikke komme videre.

- Skiftende regeringer har desværre ansvaret for, at sagsbehandlingstiden er steget. Det ansvar tager jeg også på mig, fra dengang jeg sad i regering. Nu bliver vi nødt til at tilføre nogle flere midler, så Retslægerådet kan få en hurtigere sagsbehandling. Det vil vi drøfte med regeringen, når vi skal forhandle finanslov, siger Troels Lund Poulsen.

På baggrund af Sofie-sagen har Troels Lund Poulsen bedt justitsminister Nick Hækkerup (S) om at oplyse sagsbehandlingstider for Retslægerådet for sidste år og første halvår af 2020.

Annonce

Flere problemer

Troels Lund Poulsen (V) har været i kontakt med Karin Frydensbjerg og Henrik Nielsen og mødtes med dem på deres gård ved Lund uden for Horsens. Forældrene fortalte folketingspolitikeren om, hvordan de mistede deres datter.


Skiftende regeringer har desværre ansvaret for, at sagsbehandlingstiden er steget. Det ansvar tager jeg også på mig, fra dengang jeg sad i regering.

Troels Lund Poulsen (V), folketingsmedlem og tidligere minister


Folketingsmedlemmet mener, at sagen rejser flere problemstillinger.

- Sagen kaster mange principielle problemstillinger af sig, og det er derfor, at jeg som lokalt folketingsmedlem efter dialog med familien vælger at stille spørgsmål. Så må vi se, hvad der kan gøres. Der er i hvert fald flere ting, der fortjener at blive undersøgt og kan gøres bedre, herunder Retslægerådets sagsbehandlingstid, siger Troels Lund Poulsen.

Vejle Amts Folkeblad har flere gange været i kontakt med Retslægerådet og sendt mails til formand Søren Jacobsen - og udtrykt ønske om svar på, om rådet selv mener, at flere midler kan være en del af løsningen.

Det tilhørende sekretariat ved Retslægerådet imidlertid ikke mulighed for at svare på henvendelsen på grund af det aktuelle spørgsmål til justitsministeren.

Sofie-sagen kort

  • 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen blev 19. juni 2019 fundet livløs i et badekar  på bostedet Bifrost, afdeling Bygden.
  • Hun døde efter at have siddet i badekarret i 20-25 minutter - uden opsyn i 10-15 minutter, ifølge findestedsundersøgelsen.
  • Sofie Frydensbjerg Nielsen havde andengradsforbrændinger flere steder på kroppen Ifølge obduktionsrapporten
  • En brandmand målte det vand, der kom ud af vandhanen, til at være 52 grader.
  • Dødsårsagen er ukendt, men kan være "følger til overophedning efter ophold i vand med temperatur væsentligt over legemstemperatur”, fremgår det af obduktionsrapporten.
  • Sagen efterforskes af Sydøstjyllands Politi.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce