Annonce
Debat

Tidligere minister fra Horsens i replik: Demokratiet kan også folde sig ud på Facebook

Mette Bock. Privatfoto

Læserbrev: Lene Vestergaard, chefredaktør på Horsens Folkeblad, opfordrer i avisen 23. januar borgerne til at blande sig i debatten frem mod kommunalvalget senere på året (i leder, red.)

Den opfordring støtter jeg fuldt ud.

Netop derfor undrer det mig, at Vestergaard tidligere på ugen havde riven ude efter debatten i Facebook-gruppen "Bevarelse af naturen omkring Nørrestrand ved Horsens". Vi skal ikke have et Facebook-demokrati, hævder chefredaktøren (i leder 22. januar, red.)

Tillad mig en pointe i diskussionen om demokrati:

Demokrati er både en styreform og en løbende samtale. Vi går til valg hvert fjerde år for at vælge - eller afsætte - politikerne. Det er styreformen.

Men demokrati er meget mere end det. Det er den vedvarende samtale mellem politikere og borgere.

Politikerne er i deres legitime ret til at træffe beslutninger, ligesom borgerne har deres fulde ret til at ytre sig mellem valgene: Henvende sig til politikere, demonstrere, skrive læserbreve, f.eks. i Horsens Folkeblad, samles til møder eller i en Facebook-gruppe mv.

Det er netop dét, der gør et demokrati levende!

Politikere er i deres gode ret til at stå fast på deres beslutninger - og vi kan som vælgere så stemme på de samme eller nogle andre ved næste valg.

Man skal som politiker selvfølgelig også turde stå på mål for upopulære beslutninger, hvis man mener, de er rigtige.

Men jeg har altid haft den holdning som politiker, at det ikke er nogen skam at ændre holdning, hvis man bliver klogere eller påvirket af de argumenter, som borgerne fremlægger.

Det kræver også mod og kan aftvinge både kritik og respekt.

Derfor er den løbende debat og samtale, også mellem valgene, rigtig god for demokratiet, som den gamle højskolemand Hal Koch så rigtig påpegede lige efter afslutningen af Anden Verdenskrig, da demokratiet skulle genopbygges.

Og dén samtale kan finde sted mange forskellige steder og på mange måder. Også i en Facebook-gruppe.


Det vigtige er, at samtalen bygger på argumenter og gensidig respekt for andres holdninger.


Det vigtige er, at samtalen bygger på argumenter og gensidig respekt for andres holdninger. Også dem, man ikke selv deler.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce