Annonce
Horsens

Tiden er løbet fra stiftelse: Plejebeboere skal flytte fra Arentzens Minde

Udefra set er Arentzens Minde en utrolig smuk bygning, men tiden er løbet fra indretningen til bofællesskab for ældre med svære psykiske sygdomme. Foto: Mette Graugaard
Tiden er løbet fra faciliteterne i den smukke bygning Arentzens Minde i Stjernholmsgade. Beboerne skal i stedet flytte ind i det kommende friplejehjem på Kvicklygrunden.
Annonce

Horsens: Arentzens Mindes tid som hjem og døgntilbud for ældre borgere med svære psykiske problemer er talte.

I dag bor der 15 ældre i det kommunalt drevne bofællesskab, der ligger mellem Slotsgade og Stjernholmsgade i Horsens midtby.

Men tiden er løbet fra faciliteterne.

- Lejlighederne er ikke beregnet til folk med handicap, og de hjælpemidler, der er behov for til arbejdet, forklarer Ellen T. Schmidt (S), der er formand for udvalget for velfærd og sundhed.

Arentzens Minde ligger mellem Stjernholmsgade og Slotsgade. Foto: Mette Graugaard
Annonce

Påbud fra Arbejdstilsynet

Særligt øverste etage med skrå vægge giver kvaler, når der skal tages ekstra hjælpemidler i brug. Derfor sker det ofte, at man ikke kan bruge de optimale hjælpemidler til arbejdet. De fysiske rammer lever heller ikke op til Arbejdstilsynets krav til arbejdsmiljøet, hvilket har medført påbud og flytning af borgerne fra tagetagen til andre boliger.

Planen er, at de nuværende beboere skal flytte ind i det nye friplejehjem, som PFA opfører på Kvicklygrunden. Det ventes at kunne ske i 2021.

- Medarbejderne og beboerne er informeret om beslutningen, siger Ellen T. Schmidt.

Lige nu forhandler PFA, som skal opføre friplejehjemmet med plads til omkring 75 beboere, med Danske Diakonhjem for at få en aftale, hvor Danske Diakonhjem driver plejehjemmet, som pensionsselskabet PFA opfører. Der er endnu ikke faldet en aftale på plads.

Annonce

Oprindeligt friboliger

Arentzens Minde blev opført i 1894-96. En stiftelse, der blev indrettet til friboliger for trængende, tidligere selvstændige håndværkere og deres enker. Men tiden løb fra boligerne, og Horsens Kommune overdrog bygningen til Lejerbo, som indrettede 15 - dengang - moderne ældreboliger. Ombygningen var færdig i 1997, da boligerne blev taget i brug.

I dag, 22 år senere, er tiden atter løbet fra boligerne til det formål, de har i dag, og det bliver nu op til Lejerbo at finde en fremtidig plan for den historiske bygning.

Bofællesskabets dage er talte. Beboerne skal i stedet bo i et afsnit på det kommende friplejehjem. Mette Graugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce