Annonce
Østjylland

Se billederne: 70 gartnere samlet for at pynte gravsteder op til jul

Henning Jochumsen river gruset, så det ikke "roder" på gravstedet, hvor han har lagt gran ned sammen med Dan Caspersen. Foto: Jens Thaysen
Der pyntes op til jul på landets kirkegårde, hvor gravstederne traditionen tro skal dækkes med gran inden første søndag i advent. Hvordan det kan gøres særligt flot, det udveksler gartnere ideer om.

BRABRAND: Det er en fast tradition, at gravstederne på kirkegårdene pyntes op med gran inden den første søndag i advent. Mandag havde 70 østjyske kirkegårdgartnere sat hinanden i stævne ved Brabrand Kirke, for at se hvem der er bedst.

- At pynte op er en juletradition, og samtidig en god afslutning på året for os gartnere, fortæller Henning Jochumsen fra Skanderup Kirke i Skanderborg.

Sammen med Dan Caspersen fra Åbyhøj Kirke har han pyntet en dobbeltgrav op med gran. En "flod" af nordmannsgran med sølvskinnende "bred" af nobilis. På floden sejler en rød "moseskurv" af kristtorn.

- Man bliver i godt humør af at lægge gran. Jeg har en kollega, der synger hele tiden, mens hun arbejder, siger Henning Jochumsen.

Han er også glad for arbejdet.

- Vi har det sjovt, når vi pynter. Man må godt være i godt humør på kirkegården. Det triste kan vi også, men det tager vi med de pårørende, siger han.

Annonce

Man bliver i godt humør af at lægge gran. Jeg har en kollega, der synger hele tiden, mens hun arbejder.

- Henning Jochumsen.

Kollegialt fællesskab

Kirkegårdgartner er ikke en uddannelse, men man kan tage et grandækningskursus på Jordbrugets Uddannelsescenter (tidligere Beder Gartnerskole, red).

- Man lærer meget af at tage med til sådan et arrangement her og se, hvordan de andre gartnere arbejder, siger Henning Jochumsen.

Sammen med sine to kolleger, skal Henning Jochumsen nå at pynte 400 gravsteder i løbet af november.

- Man bestemmer selv, hvordan man lægger grannet. Der er frie hænder, men det skal ligge "roligt", så gravstedet ikke virker rodet, fortæller Henning Jochumsen.

Han har ikke nogen uddannelse, men arbejdede som ung på et gartneri og senere på Gasa i Aarhus.

- Mange, der har været på gartneri, ender på kirkegården. Da Gasa lukkede, ville jeg prøve noget nyt. Det har været rigtig godt, jeg kan næsten ikke holde op igen, siger 67-årige Henning Jochumsen.

Konkurrencen var en del af en temadag, der årligt afholdes af erfa-gruppen Østjyske Kirkegårde. Dagen afholdes på skift af de østjyske kirker.

Så flot kan der se ud. Læg mærke til det fritliggende granhjerte. Foto: Jens Thaysen
En moseskurv af kristorn i en flod af gran. Foto: Jens Thaysen
Firedobbelt hjerte. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce