Annonce
Odder

Thyra Frank så på de gode gamle dage fra en ny vinkel

Gymnasieelever viste deres makerspace-projekt for ældreministeren

Odder: En duft af småkager, en masse rare gamle mennesker og Madam Blå på væggen.

Selv om man besøger et plejecenter, behøver det ikke altid være et besøg tilbage i tiden. Tværtimod.

Det oplevede ældreminister Thyra Frank (LA), da hun mandag lagde vejen forbi plejeboligerne på Bronzealdervej. For ganske vist duftede der af kage og var fyldt med ældre beboere - men mange af dem sad med mærkelige briller på og kiggede på VR-film.

Ved siden af sad nogle af de elever, som på Odder Gymnasiums digitale produktionsværksted har arbejdet med VR-film og i den forbindelse har talt med mange de ældre beboere.

- Det hele startede sidste år, da vi besøgte beboerne her på Bronzealdervej for at høre om gamle dage. Det var enormt spændende, men også vildt mærkeligt. For deres oplevelse af f.eks. 2. Verdenskrig er en helt anden end den, vi læser om i historiebøgerne. Mange af dem oplevede jo slet ikke krigen, fordi de boede ude på landet. Det lærte i hvert fald jeg meget af, fortalte Julie Storgaard Vessel, der går i 2.z.

Annonce

Det er anderledes at høre ældre fortælle om deres barndom end det er at læse om den samme periode. Det viser i hvert fald, at alle har deres egen historie.

Alberte Dalsgaard Jensen, elev i 2.z på Odder Gymnasium
Julie Storgaard Vessel (tv.) og Alberte Dalgaard Jensen fik sig endnu en snak om gamle dage med Birte Bredlund. Foto: Morten Pape

Besøgte den Gamle By

På den måde lærte eleverne noget om "gamle dage", som de ikke ville have været foruden.

Men hermed stopper projektet og samarbejdet ikke.

Netop for at arbejde på tværs af fag, som er et af målene med det digitale laboratorium, tog eleverne herefter ind til Den Gamle By i Aarhus, hvor der bl.a. findes en såkaldt erindringslejlighed: en lejlighed indrettet som i 1950'erne, men hvor der f.eks. stadig vaskes trapper med brun sæbe for også at påvirke lugtesansen. På den måde vækkes glemte følelser til live, og hjælper bl.a. mange demente til gode oplevelser.

- Her filmede vi så med vores VR-kamera, og det er de optagelser, vi viser de ældre i dag, fortalte lærer Rasmus Pöckel, der er stolt over elevernes produkt.

- Hele tanken om at udvikle elevernes digitale kompetencer med en snert af dannelse og empati er lige noget for mig. Med vores makerspace-projekt ønsker vi at rette fokus på, at de digitale medier bliver mere end bare power-points, og at de digitale produktioner bliver en naturlig del af en faglig undervisning. Med links, der kan spænde fra musik til matematik og fra fysik til filosofi.

- Jamen hvad er det for nogle briller? Man bliver jo helt svimmel. Nå ja, nu kan jeg godt det. Det er som at være i min lejlighed, da jeg var ung, lød det fra 81-årige Birte Bredlund.

Så den dag blev historieundervisning til teknologisk forståelse - og alle fik noget ud af det.

Ældreminister Thyra Frank (LA) morede sig fint med at se optgelserne fra Den Gamle By. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce