Annonce
Østjylland

Thomas' datter fandt glæden på en friskole: - Det er vendt 180 grader på ingen tid

På Børnenes Akademi i Lystrup er der fleksibilitet og nærhed, noget som Thomas Bjørnstens datter Ella aldrig oplevede i folkeskolen. Foto: Axel Schütt

Hos Thomas Bjørnsten og hans familie er folkeskolen en saga blot. Det handler ganske enkelt om trivsel, siger han.

LYSTRUP: Sidste år startede Thomas Bjørnstens datter Ella i en af folkeskolerne i Lystrup. Men da den første begejstring over endelig at være kommet i skole havde lagt sig, stod det hurtigt klart, at det overhovedet ikke var hendes kop te.

- Det var en meget stor skole, især for en pige som ikke er så udfarende. Det blev for overvældende, og samtidig var der tit meget langt til den nærmeste lærer eller pædagog, fortæller Thomas Bjørnsten.

Familien havde ellers hele tiden tænkt at deres børn skulle i folkeskolen og havde meget positive forventninger til Ellas skolestart. De var også i løbende dialog med skolen, men der var af gode grunde ikke meget at gøre ved skolens og klassernes størrelse. Derudover kom der allerede efter cirka to måneder en sprogtest, og det undrer Thomas Bjørnsten.

- Hvorfor skal de ikke bare lære at gå i skole? Det giver et unødigt pres på helt små børn, siger han.

Der var ikke tale om, at Ella havde særlige behov, der skulle tages hensyn til - skolen var ganske enkelt for stor og hun mistrivedes, siger Thomas Bjørnsten.

- Til sidst var der tale om gråd morgen, middag og aften. Hun græd om morgenen, når vi skulle af sted, når vi hentede hende havde hun grædt og når hun skulle sove om aftenen græd hun, fordi hun ikke ville af sted.

Annonce

180 grader på ingen tid

Derfor begyndte Thomas Bjørnsten og familien at kigge på alternativerne til Ellas folkeskole, og her dukkede Børnenes Akademi i Lystrup op. Børnenes Akademi er en privat friskole, og her fandt de frem til de ting, som Ella havde brug for - mindre, og ikke mindst fleksible, rammer. Familien var på besøg på skolen og til flere samtaler, men ret hurtigt fandt de ud af at skolen var et godt match.

- Der var ingen tvivl om at Ella var klar. Så hun startede 1. december, og i løbet af no time var situationen vendt 180 grader. Lysten til at lære kom igen, og det var bare det rigtige valg, siger han.

Hvor fokus i folkeskolen fra starten ligger på tests og præstationer, er rammerne mere fleksible hos Børnenes Akademi. Ikke forstået sådan, at der ikke bliver stillet krav til eleverne, men sådan at der eksempelvis er mere plads til projektarbejde, og at fagene spiller mere sammen end i folkeskolen. Det kan for eksempel være ved at bygge kasser i en matematiktime, når der står rummåling på skemaet, eller ved at bruge matematik, når der skal justeres i mængderne i en opskrift på pandekager.

- Vi har kun oplevet, at tingene kører. Ella har lært det hun skulle, og vi har et glad og nysgerrigt barn, siger Thomas Bjørnsten.

Ikke en politisk agenda

Diskussionen om privatskoler eller friskoler kan nemt blive meget politisk og ideologisk, men den side har nu ikke været diskuteret i hjemmet hos Thomas Bjørnsten og familien. Beslutningen og grunden til den var i virkelighed ret enkel, fortæller han.

- Når ens barn ikke trives, så bliver alt det andet ret sekundært. Men valget om at Ella skulle på Børnenes Akademi var nu ikke sekundær, det var bare det rigtige, siger han med et smil.

Når det er sagt, så er folkeskolen en saga blot for familien i Lystrup. Kombinationen af egne oplevelser og historier fra venner, der er folkeskolelærere har gjort at valget nok også falder på en friskole, når Ellas lillebror skal i skole.

- Jeg har svært ved at se os vende tilbage til folkeskolen. Den stordrift, vi har oplevet er det sidste, der er brug for - i stedet er der brug for det fokus på nærhed og fleksibilitet, som er på friskolen, siger han

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Engelske topboksere til stævne i Horsens

Horsens For abonnenter

- Jeg begyndte at græde, da Camilla fortalte, at hun havde fået nyt job

Annonce