Annonce
Hedensted

Thing-kunstner holder af det uforudsigelige håndværk: Det er en evig lærerig rejse

Den lokale kunstner, keramiker Helene Thing, bor og arbejder fra sin privatadresse på Koutrupvej i Hammer ved Tørring. Her arbejder hun med at udbrede kendskabet til keramikkens verden - der ofte kan være en uforusigelige størrelse, forklarer hun. Foto: Michael Svenningsen
Keramiker Helene Thing bor og arbejder fra sin privatadresse på Koutrupvej i Hammer ved Tørring. Hun er også uddannet zoneterapeut og har arbejdet som fotograf og er handicapmedhjælper. Men det er i lerets uforudsigelige verden og dets mange luner, hun trives bedst.
Annonce

Hammer: Der hersker en særlig ro over Koutrupvej 10 - et godt stykke fra byens pulserende liv, midt i naturens vildnis.

Dér et godt stykke ud ad en markvej og ind gennem en række træer i en lysning i skoven bor Thing-familien i deres selvbyggede hus.

Her har hustru og moderen i familien, keramiker Helene Thing, sit værksted i et tidligere stuehus, som i 2003 blev bygget om til at kunne rumme alskens lerkunst og aktivitet.

Ved indgangen til værkstedsdøren er der dekoreret med fliser, hvorpå Helene Thing har lavet aftryk af blade og den flora, der omgiver hendes bopæl. Begitning kaldes det og består af en række uforudsigelige processer, hvor resultatet først står klar, når flisen er færdigbrændt.

- Når man arbejder med ler, handler det om at lave så tilpas mange forsøg, at man med tiden får opbygget en god portion erfaring. Men trods erfaring kan materialerne pludselig arte sig anderledes, og produktet bliver anderledes end forventet. Det understreger, at vi mennesker er underlagt visse større ting her i livet. Leret kommer fra jorden, og det har sine luner. Det bliver jeg nødt til at forholde mig til og acceptere. Der er tale om en evig lærerig proces, siger Helene Thing.

Når man arbejder med ler, handler det om at lave så tilpas mange forsøg, at man med tiden får opbygget en god portion erfaring. Men trods erfaring, kan materialerne pludselig arte sig anderledes, og produktet bliver anderledes end forventet. Det understreger, at vi mennesker er underlagt visse større ting her i livet. Leret kommer fra jorden, og det har sine luner. Det bliver jeg nødt til at forholde mig til og acceptere. Der er tale om en evig lærerig proces.

Helene Thing

Annonce

Mange ting

Helene Thing arbejder i sin hverdag blandt andet med at udbrede kendskabet til keramik. Intet gør hende så glad som at se folk blive fascineret. For den fascination kender hun alt til og vil gerne, forklarer hun, at endnu flere får ind på livet.

Men keramikkens verden er ikke den eneste ting, den lokale kunstner har været omkring.

- Jeg hedder Thing, og i min familie kan vi bare en masse t(h)ing. Navnet tog min tip-tip-oldefar til sig. Han hed egentligt Nielsen, men blev kaldt "Manne Ting", fordi han var en ret alsidig mand, der kunne lave alt muligt. Derfor mente han også selv, at Thing-navnet passede bedre til ham.

Helene Thing har, udover en uddannelse fra Designskolen Kolding i 2003 med linjefagene keramik og glas, også en uddannelse i zoneterapi. Derudover har hun blandt andet arbejdet som boligfotograf og rejste som ung rundt med "Up with people" - en mellemfolkelig organisation, der via musik- og danseshow forsøger at inspirere mennesker - og netop inspiration er noget, som Helene Thing finder lighedstegn ved i sit nuværende virke som kunstner.

Hun forsøger at udbrede kendtskabet til keramikkens verden ved at være underviser på LOF-kurser og i AOF-regi samt på højskoler, ved at deltage i Fritid for alle rettet mod skolebørn og ved at deltage i undervisningsforløb i børnehaver.

Også markeder har ofte besøg af Helene Thing, der ser positivt på at være lokal kunstner.

- Hedensted Kommune er en rar kommune at arbejde i. Kommunens medarbejdere i kultur og fritid arbejder også hårdt på at give os gode betingelser. Det er blandt andet Kulturfabrikken et eksempel på (et arrangement, der repræsenterer en hel række af Hedensted Kommunes kulturelle aktiviteter, red) samt Kunsthåndværkermarkedet i Juelsminde sidste weekend i juli, siger hun.

- Man kommer som kunstner med sig selv og sine egne idéer og møder villighed og positivitet. Det gør, at man får lyst til at virke - får lyst til at være aktiv og engageret i sit lokalsamfund, siger hun.

Annonce

Sætter sig selv fri

I de her måneder er hun stolt af at være inviteret ind på Clay Keramikmuseum i Middelfart, hvor hun både arbejder på værksted udvalgte dage og udstiller i anledningen af Pottemagerforeningens 125-års jubilæum.

- Når jeg er ude med min keramik på markeder og så videre, er det oftest stillede spørgsmål dog knap så kunstnerisk og lyder "hvordan kan du leve af det", fortæller hun og smiler.

Svaret er, at den kreative kvinde har det, hun kalder for rugbrødspenge at gøre godt med - penge, hun tjener ved at være handicaphjælper to gange om ugen og som lige netop frigør hende til at kunne være kreativ uden at skulle tænke alt for meget økonomi og markedsføring ind i processerne.

Tilbage i værkstedet forklarer Helene Thing, at lykken for hende i arbejdet med ler ligger i at stræbe efter præcist at vide, hvad leret kan.

- Jeg udvikler mig hele tiden og er i dag ret sikker i mit fag. Alligevel vil der altid være en flig af spænding over at skulle se resultatet af en brænding, som foregår enten i elovn eller via en såkaldt rakubrænding udenfor, som giver sorte krakeleringer i glasuren og et særligt mørkt forkullet spil i overfladen af glasuren, fortæller Helene Thing.

Hun betegner sig selv som formnørd. Det ses blandt andet på de mange forskellige urtepotter, vaser og figurer på værkstedet, men også i privaten, som hun deler med manden Martin og drengene Sebastian og Sander på otte og 10 år.

- Jeg fandt ud af, at designskolens oplæring i det perfekte og stringente udtryk ikke altid bør efterleves. Det er for omkostningstungt, og der går for meget tid og ler til spilde. Derimod får mine ting accent i stedet for 100 procent enshed, og det betyder samtidigt, at jeg sætter mig selv fri og bedre kan være i kunsten som menneske, siger hun.

Helene Thing bruger blandt andet naturen som inspiration til sin keramik. Hun har haft eget værksted siden hun blev færdiguddannet fra Designskolen Kolding. Første værksted lå i Spinderihallerne i Vejle, hvorefter hun åbnede værksted fra sin privatadresse i Hammer. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Smittetal sætter rekord i Danmark: Borgmesteren har klar opfordring til borgerne i Horsens Kommune

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Østjylland For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce