Annonce
Hedensted

Thaisen blev konge af Uldum og 12 andre persondramaer fra valget i Hedensted

Claus Thaisen har haft fuld fokus på Uldum i sin valgkamp. Privatfoto
Næstefter kampen om borgmesterposten fulgte på valgnatten dramaet om, hvem der var inde og hvem der var ude. Vi dykker her ned i nogle af de personlige valghistorier.

Hedensted: Stem nu personligt har opfordringen lydt fra byrådskandidaterne de sidste tre uger og den personlige stemme kan ganske rigtig få stor betydning for den enkelte kandidat.

I Venstre afgjorde 23 stemmer f.eks. hvem der var inde og hvem der var ude. Se nogle af de personlige historier herunder.

1 Thaisen blev konge af Uldum

Claus Thaisen har haft fuld fokus på Uldum i sin valgkamp. Privatfoto

Uldum: Med samlet set 612 personlige stemmer, heraf de 416 (47,5 pct) fra valgstedet i Uldum er der ingen tvivl om, at Claus Thaisen er blevet den nye socialdemokratiske helt store stemmesluger.

Ikke bare i Uldum, men i hele kommunen, hvor han fik næstflest personlige stemmer i partiet. Kun overgået af den hidtidige borgmester Kasper Glyngø.

Den 59-årige tidligere salgskonsulent, nu omsorgsmedhjælper, har siddet i byrådet siden 2017 og er gået all in i valgkampen, på en, som han selv betegner det "måske ret offensiv" vis. Han er bl.a. blevet inspireret af præsidentvalget i USA, hvor han i 2008 oplevede at amerikanerne havde små skilte med "deres kandidat" stillet op ved postkassen. På samme vis er Claus Thaisen-skilte m.m. dukket op i en del villahaver i Uldum.

- Som menneske er jeg nok en temmelig udadvendt sælger-type, og jeg er ikke bange for at gå ind i folk med træsko på. Jeg kan godt lide at lave lidt skæve gimmicks. Jeg har f.eks lånt et af Susannes (Claus Thaisens hustru red.) lagner, som jeg har lavet et stort banner af, fortæller Claus Thaisen om sin valgkamp.

På indholdssiden har de to vigtigste mærkesager været Uldums udvikling og en grøn klimapolitik.

- Jeg har valgt at komme med nogle visioner for Uldum, f.eks. at vi skal have 20 pct. flere indbyggere, nye byggegrunde, syv ha. skov og at  stationspladsen, som jeg mener er Uldum grimmeste plads, skal laves om til en bypark. Jeg tror, borgerne godt kan lide, ikke kun at have en politiker, der drifter, men også en, der kigger fremad, lyder det fra Claus Thaisen, der onsdag aften havde inviteret 25 personer, der havde hjulpet ham i valgkampen til valgfest.

Claus Thaisen håber at kunne veksle sine mange stemmer til en plads i det nye vækst- og klimaudvalg ligesom han også gerne vil beholde sin nuværende formandspost i Børne- og ungeudvalget, hvor der bl.a. tages stilling til anbringelsessager.

Ved sidste valg fik Thaisen 603 personlige stemmer heraf de 355 i Uldum. Det faktum, at der ialt blev afgivet 67 færre stemmer i Uldum end for fire år siden, gør fremgangen i det personlige stemmetal endnu mere markant.

Ved kommunalvalget i 2017 stillede den tidligere borgmester Kirsten Terkilsen op i Uldum, hvor hun fik 214 personlige stemmer. Til sammenligning fik Ole Vind (V) 118 personlige stemmer i Uldum ved dette valg.

2 Kim fejrede bryllup og byråd på samme dag

Kim er Aale-præsten Marie Touminens mand. Foto: Morten Pape

Aale: For Kim Tuominen fra Aale blev 16. november 2021 en helt særlig dag. Ikke kun fordi han blev valgt ind i byrådet for Venstre, men også fordi han samme dag kunne fejre kobberbryllup med sin hustru Maria Tuominen, der er sognepræst i Aale og Linnerup.

Dagen begyndte til ægteparrets store overraskelse med, at 60 mennesker sang morgensang i præstegårdens gårdsplads.

- Det kom fuldstændig bag på os. Ingen af os havde tid til at fejre kobberbrylluppet. Maria skulle på kursus i Løgumkloster, og jeg skulle være valgtilforordnet i forsamlingshuset, fortæller Kim Tuominen, der hele dagen modtog lykønskninger fra mange af de lokale Aale-borgere, der afgav deres stemme.

Kim Tuominen fik samlet 451 personlige stemmer heraf de 259 i Aale, 75 i Hjortsvang, 46 i Tørring og 37 i Rask Mølle. Aale-Hjortsvang har ikke været repræsenteret i byrådet de seneste fire år.

3 Anden gang blev lykkens gang for Jakob og Glud: -Det har været fire års valgkamp

02:14. Jakob Toftebjerg fra Venstre kommer også i byrådet. Foto: Mads Dalegaard

Glud: - Det er dælme dejligt. Det er jo helt vildt. Ej, hvor er det godt.

Glæden var til at tage at føle på, da Venstrekandidaten Jakob Toftebjerg fra Glud natten til onsdag fik at vide, at han havde sikret sig en plads i byrådssalen.

For fire år siden var han med 232 personlige stemmer to pladser fra et sæde i byrådssalen, men denne gang formåede han næsten at fordoble sit personlige stemmetal til 441 styk. En fremgang, der skal ses i lyset af, at stemmeprocenten har været lavere, og at Venstre samlet set gik tilbage i kommunen.

Hvad har gjort forskellen for dig i forhold til sidst?

- Der er ingen tvivl om at, det ikke er kommet af sig selv.  Det har været benhårdt arbejde og fire års valgkamp. Jeg har involveret mig rigtig meget i mit lokalområde, jeg er med i de lokale foreninger og er synlig i lokalsamfundet, fortæller Jakob Toftebjerg, der bl.a. er formand for idrætsforeningen SS Skjold, formand for As Friskole og den lokale venstrevælgerforening.

Han håber at kunne omsætte sit mandat til bedre vilkår for særligt Glud og omegn.

- Min drøm er at kunne favne hele området fra As over Rårup til Glud, Snaptun og Hjarnø. Det er det område, som jeg brænder for, lyder det fra Jakob Toftebjerg.

Han ønsker sig bl.a. plads i udvalget for Fritid og Fællesskab, samt Læring.

4 Venstre tabte Juelsminde - borgmestereffekt og få kandidater gjorde udslaget

Venstre vandt ikke valget i Juelsminde, men fik til gengæld borgmesterposten. Morten Blenker, der er forretningsudvalgsformand og var opstillet som kandidat, ses til venstre. Foto: Mads Dalegaard

Venstre gik tilbage i afstemningsområdet Juelsminde/Klakring, hvor partiet kun stillede med to kandidater og måtte tage til takke med 715 stemmer mod 1.013 i 2017.

Folkebladet har spurgt den ene kandidat, Morten Blenker, hvad der gik galt i Juelsminde.

- Nu forudsætter du, at noget er gået galt. Men det er klart, at resultatet er ikke et, vi har drømt om. Man må bare erkende, at det var en borgmester på hjemmebane, vi var oppe i mod, svarer Morten Blenker, der også er formand for forretningsudvalget i Venstre i Hedensted Kommune.

Kasper Glyngø har sandsynligvis hugget stemmer fra Venstre. I hvert fald gik Socialdemokratiet frem med 186 stemmer i Juelsminde.

Morten Blenker tænker, at nedgangen fra tre til to kandidater kan have kostet stemmer. Han nævner desuden, at han selv har mere erfaring organisatorisk end politisk, og at det måske har spillet lidt ind. 

162 af hans 204 personlige stemmer blev hentet i Juelsminde. Hverken Morten Blenker eller den anden Juelsmindekandidat Hans Henrik Rolskov, der fik 83 stemmer, opnåede dog valg.

Den lokale stemmesluger fra 2017, Carsten Clausen, stillede ikke op til genvalg.

Manglede I ham?

- Vi kan jo kigge på tallene og sige, det gjorde vi, men andre kandidater kunne også have trukket stemmer, svarer Morten Blenker.

Han føler sig sikker på, at Venstre nok skal komme igen i Juelsminde.

- Vi er et stort parti, som dækker hele kommunen, og så er der plusser og minusser rundt omkring. Det absolut vigtigste er, at vi får borgmesterposten, og den fik vi, siger han.

5 Tre Hedensted-drenge røg ud

19:59. Arbejdsdagen er ved at være slut for valgtilforordnede Peter Sebastian Petersen og Emilie Maj Petersen. Foto: Mads Dalegaard

Tre byrådsmedlemmer fra Hedensted opnåede ikke genvalg til byrådet. Peter Sebastian (V) og Ove Kjærskov (DF) og Lars Bro (LA) fik ikke stemmer nok til at bevare deres pladser.

Det betyder, at byen nu er repræsenteret ved Finn Kejfe Abrahamsen (S), der er nyvalgt, og Gitte Andersen (V). I alt får Hedensted fire færre pladser end i det nuværende byråd, fordi DFs Erik Kvist ikke genopstillede.

- Det er noget rigtig møg, at Hedensted kun har to repræsentanter. Det er ærgerligt for Hedensted, for det kan jo få konsekvenser for byen. Nu har man eksempelvis vedtaget en ny midtbyplan, og kan man så holde fokus på den? spørger Ove Kjærskov Nielsen (DF).

Han havde håbet, at hans parti fik tre mandater, men stemmerne rakte kun til to, som gik til Hans Kristian Skibby fra Tørring og Allan Petersen fra Rårup.

6 Ester smilede sig gennem valgaftenen, men ville ikke sælge den, før hun var helt sikker

Ester Due var smilende, men forsigtig med at udtale sig om valgresultatet tirsdag aften og nat i valgcafeen på Stjernevejskolen. Hun afventede fintællingen. Foto: Mads Dalegaard

- Jeg er utrolig glad. Det er anden gang, jeg stiller op, og det er bare så dejligt, at det er lykkes.

Ordene kommer fra Kristendemokraternes Ester Due, da det ligger endelig fast, at hun er valgt til byrådet.

På valgnatten var hun forsigtig med at tage forskud på glæden. Hun afventede fintællingen, som først sent onsdag eftermiddag bekræftede, at Kristendemokraterne gik fra et til to mandater.

- Hele dagen gik jeg og ventede og tøvede i forhold til, om mandatet ville gå til Socialdemokratiet. Jeg har jo set andre steder, hvordan fintællingen kan rykke ved det, siger Ester Due.

Mellem 30 og 40 stemmer gjorde forskellen. Var de gået til Socialdemokratiet i stedet for Kristendemokraterne, var det ene mandat fulgt med.

Ester Due er 44 år, fra Uldum og ansat som kirke- og kulturmedarbejder i Skanderup Kirke ved Lunderskov. 

Hun gik ind i politik for fem år siden med et ønske om at give nyankomne flygtninge bedre vilkår for at lære dansk og finde fodfæste. Det sociale område vil være et fokus i byråd.

- Jeg tænker, at jeg sammen med Birgit (Jakobsen, formand, KD, red.) fortsat vil være en social garant og sikre så gode vilkår som muligt for de svageste og gerne være deres stemme. Vi vil tage økonomisk ansvar, men ikke skære på områder for de svageste i samfundet, siger hun.

7 Mette bor i en for lille by: - Vi skulle have haft nogle flere byggegrunde noget før

Mette Herløv Jepsen. Pressefoto

Det lykkedes ikke for den nye Venstre-kandidat Mette Herløv Jepsen at få Ølholm repræsenteret i byrådet.

Hun fik ellers 34,3 pct. (185) af stemmerne i Ølholm og samlet set 268 personlige stemmer.

- Det er jeg rigtig godt tilfreds med. Men jeg må bare sande, at min by ikke er stor nok. Vi skulle have haft nogle flere byggegrunde noget før, hvis jeg skulle have haft en chance for at komme ind, lyder det fra Mette Herløv Jepsen med et glimt i øjet til det siddende byråd.

8 Henrik frygtede, corona skulle blive hans byrådsexit

Henrik Alleslev, Socialdemokratiet i valgcafeen på Stjernevejskolen i Hedensted under kommunalvaget 2021. Mandag 15. November. 2021. Foto: Mads Dalegaard

En bølge af coronasmitte i Ølsted kunne i værste fald få betydning for om den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Alleslev blev valgt i byrådet. Blev forholdsmæssigt flere vælgere i Ølsted hjemme fra valget end andre steder, kunne det nemt have gjort forskellen for, om han var inde eller ude.

Også selvom han var den eneste kandidat til byrådet fra Ølsted.

- Vi har sprittet af hele dagen på valgstedet fordi, der er så meget smitte i byen lige nu, og har også taget i mod stemmer fra flere smittede. Det er selvfølgelig trælst for dem, det går ud over, og også lidt trælst for demokratiets dag, hvis det afholder nogle fra at stemme, lød det fra Henrik Alleslev på valgnatten inden de personlige stemmetal lå klar.

Heldigvis for Henrik Alleslev fik både han og Socialdemokratiet et godt valg i kommunen. Alene i Ølsted gik partiet frem med 10,3 procentpoint.

Henrik Alleslev fik 334 personlige stemmer heraf de 247 (35,4 pct) i Ølsted. Hvilket alene i Ølsted blev en fremgang på 26 personlige stemmer.

Stemmeprocenten i Ølsted var den femte laveste i kommunen med 66 pct.

9 Endelig kom Søren ind

Søren Vanting, Det Konservative Folkeparti i valgcafeen på Stjernevejskolen i Hedensted under kommunalvaget 2021. Mandag 15. November. 2021. Foto: Mads Dalegaard

Søren Vanting, 49 år og fra Hornsyld, er en meget glad mand oven på nattens valgresultat, der har givet ham en plads i byrådet for Det Konservative Folkeparti, som gik fra nul til to mandater.

Han har været opstillet ved de seneste fire kommunalvalg og kandideret til offentlige embeder ni gange inden gårsdagens valg. Det er første gang, han får et mandat.

- For mig er det kæmpestort. Jeg ved ikke, hvor mange år jeg har været med, og nu får vi for en gangs skyld flere stemmer og kan indkassere nogle poster og gøre en forskel i stedet bare at snakke om tingene, siger Søren Vanting, der har fået 196 personlige stemmer.

Ventetiden tirsdag aften kalder han ulidelig. Der blev talt til ti og brugt mindfulness for at udholde spændingen.

- Jeg tror, der går noget tid, før jeg helt er med på, hvad der er sket. Når man har været spidskandidat to gange og ikke er kommet ind, så tror man næsten ikke på det, siger Søren Vanting.

Han føler, at den lokale partigruppes indsats siden valget i 2017 er blevet belønnet samtidig med, at fremgangen på landsplan også skubber tingene i den rigtige retning lokalt.

- Nu skal vi gennem god dialog gøre vores gruppe endnu større. Vi har ikke dækket hele kommunen og mangler f.eks. stadig en kandidat i Juelsminde, siger Søren Vanting, der vil kvittere for opbakningen ved at gøre et kæmpe stykke arbejde i byrådet.

10 Erik Kvist kunne for første gang i 28 år ikke stemme på sig selv

Erik Kvist

I 28 år har Dansk Folkepartis Erik Kvist kunnet sætte kryds ud for sit eget navn, når der var kommunalvalg.

Men ikke denne gang. Allerede i foråret meddelte politikeren, der i denne periode har været formand for det særlige udvalg omkring borgerinddragelse, at han ikke genopstiller.

- Det var da lidt underligt ikke at kunne stemme på sig selv, men jeg er helt afklaret omkring, at jeg ikke ville genopstille, siger Erik Kvist, der gik på pension fra sit job for tre år siden.

Nu er hans kone Helle gået på efterløn, og parret har to børnebørn, som det er planen, at de skal bruge tid på.

- Jeg synes, jeg har gjort min borgerpligt. Det har været utrolig spændende at være med i lokalpolitik i 28 år, så det har jeg ikke fortrudt. Der har været op og nedture, men det meste har været positivt, siger Erik Kvist, der tidligere har været formand for socialudvalget.

Han er ærgerlig over, at DF mister to mandater i byrådet, men ikke overrasket.

- Jeg må bare være ærlig at sige, at når partiet på landsplan ikke fornyr sig og ikke tager ansvar, når man kommer i Folketinget med så mange mandater, så har det en konsekvens, som smitter af på os lokalt, siger Erik Kvist.

11 Valgnatten blev noget baks for Max - Lindved mistede en plads i byrådet

Max Matthäi, formand for Lindved Lokalråd, glæder sig over, at det ambtiøse projekt Young Town - Lindved har fået indsamlet knap 2,7 millioner. Første og anden fase af projektet forventes at være afsluttet kort inde i det nye skoleår.

Lindved: 23 stemmer. Så lidt skilte Venstres Max Matthäi fra en plads i byrådssalen, og det ærgrer selvsagt den nye Venstre-kandidat og lokalrådsformand.

Hans kandidatur til byrådet blev først meldt sent ud, men da beslutningen blev truffet gik han 100 pct. ind i valgkampen.

- Mit primære formål med at gå ind i politik var at repræsentere byen. Det er da ærgerligt, at det er så få stemmer, der adskiller mig fra en plads i byrådet, men det viser også bare, hvor meget det betyder at sætte sin stemme på den lokale kandidat, lyder det fra Max Matthäi.

Han er mere lokalpatriot end partipolitiker. Derfor kan det godt ærgre ham, at en del af Lindveds Venstre-stemmer blev givet til kandidater fra andre byer.

I alt fik Max Matthäi 346 personlige stemmer, heraf kom de 297 fra Lindved. Venstre fik samlet 447 stemmer i Lindved.

Det rækker til en plads som 1. suppleant for Venstre.

Max Matthäi tør endnu ikke sig om han vil være at finde på stemmesedlen igen om fire år.

- Men lige nu som det ser ud i dag, kan jeg da godt være tilbøjelig til at tænke, at det var det. På den anden side får jeg som 1. suppleant da nemmere adgang til byrådet. Samtidig skal vi have gang i en masse udviklingsplaner for Lindved, og det ser jeg frem til, uanset om jeg er i byrådet eller ej, lyder det fra Max Matthäi.

12 Korning er for lille, men Jeppe klarede endnu en gang skærene

Jeppe Mouritsen driver en hønsefarm i Korning ved siden af sit politiske virke. Arkivfoto: Morten Pape

Korning: Dagen derpå er især Jeppe Mouritsen fra Korning meget lettet over at være genvalgt for Venstre.

I en by af Kornings størrelse er det nemlig nødvendigt at kunne trække stemmer fra andre byer for at opnå valg til byrådet.

- Jeg har da været noget usikker på, hvordan det ville gå. Det er man nok altid, men Venstre havde i år rigtig mange nye stærke kandidater i nye områder, som jeg skulle konkurrere lidt imod, fortæller Jeppe Mouritsen.

Han fik samlet 410 personlige stemmer - heraf de 190 i Korning. Det var nok til at sikre ham sin tredje periode i byrådet.

- Jeg tror det betyder noget, at jeg har erfaring i byrådet, og så tror jeg også mange godt kan lide, det jeg står for. Nemlig det gode samarbejde. Det går jeg meget op i, og jeg kan tale med alle i byrådet uanset parti, lyder det fra Jeppe Mouritsen.

13 Viggo er Stoubys nye Venstre-mand

Viggo Kjær Poulsen, Venstre, havde en god fornemmelse i valgcafeen på Stjernevejskolen i Hedensted tirsdag aften. Han havde været valgtilforordnet i Stouby forinden og vidste, at han havde fået over 300 stemmer i hjembyen. Foto: Mads Dalegaard

Stouby har fortsat en lokal Venstremand i byrådet. 51-årige Viggo Kjær Poulsen fik 389 personlige stemmer og afløser dermed Erling Juul, som ikke stillede op til genvalg.

- Jeg har haft svært ved at sove den sidste uges tid, for valget rykkede tættere og tættere på, og jeg ville være enormt ked af ikke at kunne bevare Stoubys plads i byrådet for Venstre. Det ville være en falliterklæring for mig selv, men vi fik det til at lykkes, siger Viggo Kjær Poulsen og sender en stor tak til de mange, der har hjulpet ham.

Det er knapt to år siden, han blev spurgt, om han ville stille op for Venstre. Han måtte tænke over det noget tid, for det skulle kunne hænge sammen med hverdagen som driftsleder på et landbrug i Hyrup samt familielivet.

Han endte med at sige ja, og han har lagt mange kræfter i at etablere sig som kandidat. Også derfor er byrådspladsen en stor forløsning.

Valgkampen har været en oplevelse.

- Jeg har jo ikke været tilstede, siden plakaterne blev hængt op. Det er suset afsted. Jeg har stået med frosne tæer og spist bløde småkage og drukket lunken kaffe. Jeg har fået venskaber og oplevet god stemning med de andre partiers kandidater, siger Viggo Kjær Poulsen.

Han er lokalt forankret, men går til arbejdet i byrådet med den indstilling, at han skal arbejde for hele kommunens bedste og derved også hjælpe Stouby. Viggo Kjær Poulsen ved endnu ikke, hvilke politiske udvalg han får plads i. Teknisk udvalg kunne være en mulighed.

- Det lugter lidt af det, jeg arbejder med. Men jeg tager en hvilken som helst handske op og giver det en skalle, lover han.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Annonce