Annonce
Horsens

Tegne-ninjaer indtog kunstmuseet: De er sindssygt dygtige

12-årige Sofie Ryholt fra Nordborg på Als var en af deltagerne ved lørdagens DM i tegning på Horsens Kunstmuseum. Her er hun i gang med disciplinen "tegn med tape", som er en af fem discipliner i mesterskabets kongedisciplin tegne-ninjaen. Foto: Søren E. Alwan
DM i tegning løb lørdag af stablen på Horsens Kunstmuseum. Kongedisciplinen er den såkaldte tegne-ninja, hvor deltagerne dyster i en række forskellige discipliner.
Annonce

Horsens: Hånden bevæger sig langsomt, nøjagtigt, sikkert hen over papiret. Tegner lidt i små ryk. Gnubber lidt. Visker lidt. Og holder pause, mens tegneren iagttager sit værk.

Over skulderen på tegnerne kan nysgerrige tilskuere følge, hvordan blyanterne langsomt forvandler det hvide papir til tegninger, der nærmest fotografisk gengiver det billede af en statue, der er opgaven.

Der er overraskende stille i salen Horsens Kunstmuseum, hvor 12 børn og unge lige nu sidder dybt koncentreret om det, de er kommet for: At tegne.

Børnene deltager i forskellige discipliner ved DM i tegning i forbindelse med den 12. udgave af Tegnefestival i Horsens.

Det er Billedskolen Horsens, der står bag, og ugen har budt på en stribe workshops inden for stort set alle kreative genrer: tegning, modellering, perleplader og animation. Og lørdag kulminerer festivalen med årets DM i tegning.

- Der bliver tegnet alt for lidt. Det er for mig at se et sprog, der ikke bliver anerkendt nok. Hvis vi som et lille land skal leve af innovation i fremtiden, så er det på tide, at vi begynder at vægte evnen til at dyrke det og det kreative højere, siger Jannik Broz, der er leder af Billedskolen og er med til at bedømme nogle af de tegninger, deltagerne i DM afleverer.

Fire børn sætter sig ned ved et bord med samme opgave, og så kommer der så meget forskelligt ud af det. Det er fantastisk. Lov mig at blive ved med at tegne. Det er en fantastisk flugt fra skærmen.

Anders Morgenthaler, tegner og dommer ved DM i tegning

Annonce

Ninjaerne er noget specielt

Ved DM i tegning kan deltagerne stille op i så forskellige discipliner som tegn med ord, tegn fotorealistisk, perleplade, characters og tegn, som DU vil. Og så er der konkurrencens kongedisciplin: Den såkaldte tegne-ninja, hvor børn dyster i fem til syv discipliner - afhængigt af alder.

I tegneninja-konkurrencen handler det om at være god til flere discipliner og at kunne holde ud at være kreativ i mange timer i løbet af dagen, samtidig med at deltagerne er under tidspres.

- Der er meget få og korte pauser lagt ind. Men det er jo ikke sportsmænd fyldt med adrenalin, vi har med at gøre. Det foregår stille, roligt og koncentreret, forklarer Jannik Broz, der er begejstret for de mange deltageres engagement.

- Vi har nogle, som virkelig er specialister på deres enkelte områder, og det er fedt. Men det er en del af vores mission at opdrage så bredt kreativt som muligt, så tegneninja-konkurrencen er helt speciel, og vi oplever, at deltagerne knytter særlige bånd, forklarer Jannik Broz, inden han suser videre for at dømme i endnu en disciplin.

Annonce

- En kæmpe oplevelse

12-årige Sofie Ryholt fra Nordborg på Als er en af de håbefulde deltagere i kategorien "Tegneninja 9-13 år". I museets lille sal er hun - sammen med sine tre modstandere i kategorien - netop blevet færdig med disciplinen "Tegn med tape". Her har deltagerne haft 20 minutter til at forvandle en stor sort plade til et kunstværk ved hjælp af hvid malertape. Opgaven handler om rummet. Og deltagerne har fået billeder af en astronaut og et rum-fartøj som inspiration.

- Jeg har øvet mig hjemmefra. Vi har en orange væg, som er ret fin at sætte tape på, så min mor og jeg har lavet insekter. Min far synes godt nok, det skal pilles ned igen, fortæller Sofie Ryholt, der ikke lægger skjul på, at rum-temaet ikke lige var hende.

Til gengæld er hun meget begejstret for at være med i tegneninja-konkurrencen med de mange forskellige discipliner.

- Det er så spændende. Jeg elsker at være kreativ, og det er udfordrende at stille op i så mange kategorier, siger hun, der dog stadig har den mere klassiske tegning som sin yndlingsdisciplin.

Hendes modstander i tegneninja-konkurrencen, 12-årige Annika Ward fra Humlebæk, er også begejstret. Og hun og Sofie Ryholt er enige om, at konkurrenceelementet slet ikke er det vigtigste.

- Det er lige meget, hvem der vinder. Det her er en kæmpe oplevelse at være med til. Vi snakker meget sammen, det er vildt fedt, siger Annika Ward.

En af dommerne i disciplinen "Tegn med tape" er den kendte og meget erfarne tegner Anders Morgenthaler, der bl.a. står bag populære tegneseriestriber i forskellige aviser. Og han er imponeret over ninjaernes niveau.

- Det er så sindssygt godt det her. Der er voksne mennesker, der vil give deres højre arm for at kunne det her. Det, I laver, er ikke korrekt - og det er netop det fede. I skal slippe det korrekte. Og det skal I blive ved med, for det er det, der udvikler jer, lyder det fra den erfarne tegner.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce