Annonce
Horsens

Teaterbranche-direktør målløs over festival-aflysning

Foto: Morten Pape
Brancheforening forstår ikke aflysningen af Horsens Teaterfestival. Direktør savner sundhedsfagligt belæg og kræver kompensation til de teatre, der skulle have fyldt byens scener i weekenden.

Horsens: Aflysningen af 2020-udgaven af den årlige Horsens Teaterfestival bliver modtaget med målløshed og kritik i brancheorganisationen Dansk Teater.

Festivalen skulle være begyndt fredag, men onsdag formiddag bremsede arrangørerne i Horsens Kommune afviklingen.

Man ikke vil risikere yderligere spredning af covid-19 i en tid, hvor smittetallet har været stigende, lyder argumentet.

Annonce

Kommunen selvfortolker, mener direktør

Direktøren i Dansk Teater, Peter Mark Lundberg, har dog svært ved at se logikken.

- Kommunen har selvfortolket og overfortolket corona-restriktionerne og sundhedsmyndighedernes anbefalinger, vurderer han og fremhæver, at aflysningen ikke er sket på direkte opfordring fra sundhedsmyndigheder og politi.

Det er kommunen alene, der har trukket stikket ud, og dermed er det sundhedsfaglige belæg ikke på plads, mener Peter Mark Lundberg.

- Vi er målløse over beslutningen og kritiserer på det skarpeste, at man tilsyneladende ikke kan regne med Horsens som samarbejdspartner, lyder hans kritik af aflysningen, der rammer mange af de teatre, som Dansk Teater organiserer.

Flere af dem har brugt mange måneder og penge på at tilrettelægge de 140 forestillinger, som i den kommende weekend skulle være vist under corona-sikre forhold på scener i hele byen.

- Var der sundhedsfagligt belæg for at aflyse, bakkede vi op, men den her censur af kunsten må vi sætte foden ned overfor, siger Peter Mark Lundberg.

Annonce

Ikke en beslutning i blinde

Horsens Kommunes borgmester Peter Sørensen (S) tager kritikken til efterretning og forsikrer, at han også er ked af, at festivalen, der har eksisteret i 35 år, ikke bliver til noget.

Han medgiver, at det er kommunen og ham som borgmester, der har aflyst begivenheden, men det er ikke sket med sundhedsfagligt bind for øjnene, bedyrer han.

Kommunen er af politiet blevet opfordret til at genoverveje, om festivalen kunne gennemføres på forsvarlig vis.


... det er kritisk, at en kommune kan gå ind og ”overrule” de retningslinjer, der udstukket nationalt af sundhedsmyndighederne. Det gør det umuligt som kulturinstitution at regne med kommunen.

Peter Mark Lundberg


Samtidig er arrangørerne blevet opmærksomme på covid-bekymring både blandt frivillige og nogle af de samarbejdspartnere i Horsens, der skulle huse forestillingerne. I lyset af de seneste dages smitte-udvikling lokalt og på landsplan, blev festivalen derfor bremset.

- Risikoen for, at større forsamlinger i byen kan fastholde eller højne smittetrykket, betyder, at der også er risiko for nedlukning af for eksempel nogle af vores erhvervsvirksomheder. Den vej vil vi ikke, forklarer borgmesteren.

Annonce

Frygt for større smittetryk

- Jeg har fuld respekt for, at man kritiserer os og synes, at det er en forkert beslutning, men i sidste ende handler det om, at vi har truffet en beslutning på så oplyst et grundlag som muligt. Vi vil ikke risikere, at vores arrangement om fem dage eksploderer i flere smittetilfælde.

- Det er forsigtighedsprincippet, der gælder. Man skal også huske, at mange af dem, der ville komme til byen, er fra steder i landet med større smittetryk end Horsens, siger Peter Sørensen.

- Til det er der kun at sige, at vi stadig synes, det er kritisk, at en kommune kan gå ind og ”overrule” de retningslinjer, der udstukket nationalt af sundhedsmyndighederne. Det gør det umuligt som kulturinstitution at regne med kommunen, svarer Peter Mark Lundberg.

Annonce

Kommune vil overholde aftaler

I sin kritik peger branchedirektøren også på, at teatrene med kun to dage til festivalstart har penge ude at svømme; penge til opsætninger, som teatrene ifølge direktøren har været opmærksomme på at tilrettelægge corona-sikkert, og penge til løn, rejse og overnatning i Horsens.

- Vi vil gerne vide, hvordan Horsens Kommune vil kompensere teatrene for de tab, de har, og de omkostninger, der følger med så sen en beslutning om at aflyse, siger han.

Svaret fra Horsens Kommunes kulturchef Lasse Schuleit er, at kommunen overholder sine aftaler med teatrene.

- Aflysningen rykker ikke på den økonomiske aftale mellem festivalen og teatrene. De penge, de var blevet lovet, får de. Der er ikke nogen ændring i de forhold, siger Lasse Schuleit, hvis svar dog ikke imponerer branchedirektøren.

Han siger, at Horsens Kommune betaler omkring 400.000 kroner for forestillinger med faktiske omkostninger i millionklassen for teatrene.

Annonce

Håber på dialog og penge

- Man kan håbe, at der bliver en festival i Horsens næste år, men det er klart, at alle teatre i deres prissætning så vil blive tvungent til at tage højde for en arrangør, der synes, det er okay at løbe fra aftaler med to dages varsel.

- Jeg vil råde arrangørerne i kommunen til at gå i dialog med alle medskabere af festivalen og så tage det op politisk, om det ikke vil være ret og rimeligt at kompensere for de faktuelle udgifter. Det er noget, vi vil følge op på, siger Peter Mark Lundberg.

Hvad der ligger ud over indgåede økonomiske aftaler vil Lasse Schuleit ikke forholde sig til.

Annonce

Beder om forståelse

Han beklager aflysningen og beder i samme åndedræt branchen om forståelse.

Han nævner blandt andet op, at Horsens Teaterfestival tidligere i år kom den sjællandske Aprilfestival, der er danske børne- og ungeteatres største udstillingsvindue, til undsætning.

Horsens Teaterfestival 2020

Horsens Teaterfestival arrangeres hvert år i september af Horsens Kommune.

Den er dels tænkt som en branchefestival, hvor opkøbere og udbydere kan opleve, hvad der rører sig inden for dansk børne- og ungdomsteater, dels som en åben festival for publikum.

2020-programmet var i år ekstra stort, fordi festivalen har tilbudt de teatre, der tidligere i år skulle have optrådt på den aflyste Aprilfestival på Sjælland, at komme til Horsens i stedet.

På grund af corona skulle festivalen have været afviklet med en række restriktioner, blandt andet færre publikummer pr. forestillinger, og på flere lokationer end før.

Aprilfestival blev også aflyst på grund af corona, og det fik Horsens-festivalen til at invitere de berørte teatre til Østjylland i stedet. Dermed voksede den lokale begivenhed markant.

- Det var også et udtryk for, at vi gerne ville vise sammenhold i en svær tid for hele kulturområdet, siger Lasse Schuleit, som håber, at empatien nu kan gå den anden vej.

- Det er belejligt at tale om sammenhold, når udgiften ligger hos den ene part og ikke den anden, lyder svaret fra Peter Mark Lundberg.

Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce