Annonce
Horsens

Teaterbranche-direktør målløs over festival-aflysning

Foto: Morten Pape
Brancheforening forstår ikke aflysningen af Horsens Teaterfestival. Direktør savner sundhedsfagligt belæg og kræver kompensation til de teatre, der skulle have fyldt byens scener i weekenden.

Horsens: Aflysningen af 2020-udgaven af den årlige Horsens Teaterfestival bliver modtaget med målløshed og kritik i brancheorganisationen Dansk Teater.

Festivalen skulle være begyndt fredag, men onsdag formiddag bremsede arrangørerne i Horsens Kommune afviklingen.

Man ikke vil risikere yderligere spredning af covid-19 i en tid, hvor smittetallet har været stigende, lyder argumentet.

Annonce

Kommunen selvfortolker, mener direktør

Direktøren i Dansk Teater, Peter Mark Lundberg, har dog svært ved at se logikken.

- Kommunen har selvfortolket og overfortolket corona-restriktionerne og sundhedsmyndighedernes anbefalinger, vurderer han og fremhæver, at aflysningen ikke er sket på direkte opfordring fra sundhedsmyndigheder og politi.

Det er kommunen alene, der har trukket stikket ud, og dermed er det sundhedsfaglige belæg ikke på plads, mener Peter Mark Lundberg.

- Vi er målløse over beslutningen og kritiserer på det skarpeste, at man tilsyneladende ikke kan regne med Horsens som samarbejdspartner, lyder hans kritik af aflysningen, der rammer mange af de teatre, som Dansk Teater organiserer.

Flere af dem har brugt mange måneder og penge på at tilrettelægge de 140 forestillinger, som i den kommende weekend skulle være vist under corona-sikre forhold på scener i hele byen.

- Var der sundhedsfagligt belæg for at aflyse, bakkede vi op, men den her censur af kunsten må vi sætte foden ned overfor, siger Peter Mark Lundberg.

Annonce

Ikke en beslutning i blinde

Horsens Kommunes borgmester Peter Sørensen (S) tager kritikken til efterretning og forsikrer, at han også er ked af, at festivalen, der har eksisteret i 35 år, ikke bliver til noget.

Han medgiver, at det er kommunen og ham som borgmester, der har aflyst begivenheden, men det er ikke sket med sundhedsfagligt bind for øjnene, bedyrer han.

Kommunen er af politiet blevet opfordret til at genoverveje, om festivalen kunne gennemføres på forsvarlig vis.


... det er kritisk, at en kommune kan gå ind og ”overrule” de retningslinjer, der udstukket nationalt af sundhedsmyndighederne. Det gør det umuligt som kulturinstitution at regne med kommunen.

Peter Mark Lundberg


Samtidig er arrangørerne blevet opmærksomme på covid-bekymring både blandt frivillige og nogle af de samarbejdspartnere i Horsens, der skulle huse forestillingerne. I lyset af de seneste dages smitte-udvikling lokalt og på landsplan, blev festivalen derfor bremset.

- Risikoen for, at større forsamlinger i byen kan fastholde eller højne smittetrykket, betyder, at der også er risiko for nedlukning af for eksempel nogle af vores erhvervsvirksomheder. Den vej vil vi ikke, forklarer borgmesteren.

Annonce

Frygt for større smittetryk

- Jeg har fuld respekt for, at man kritiserer os og synes, at det er en forkert beslutning, men i sidste ende handler det om, at vi har truffet en beslutning på så oplyst et grundlag som muligt. Vi vil ikke risikere, at vores arrangement om fem dage eksploderer i flere smittetilfælde.

- Det er forsigtighedsprincippet, der gælder. Man skal også huske, at mange af dem, der ville komme til byen, er fra steder i landet med større smittetryk end Horsens, siger Peter Sørensen.

- Til det er der kun at sige, at vi stadig synes, det er kritisk, at en kommune kan gå ind og ”overrule” de retningslinjer, der udstukket nationalt af sundhedsmyndighederne. Det gør det umuligt som kulturinstitution at regne med kommunen, svarer Peter Mark Lundberg.

Annonce

Kommune vil overholde aftaler

I sin kritik peger branchedirektøren også på, at teatrene med kun to dage til festivalstart har penge ude at svømme; penge til opsætninger, som teatrene ifølge direktøren har været opmærksomme på at tilrettelægge corona-sikkert, og penge til løn, rejse og overnatning i Horsens.

- Vi vil gerne vide, hvordan Horsens Kommune vil kompensere teatrene for de tab, de har, og de omkostninger, der følger med så sen en beslutning om at aflyse, siger han.

Svaret fra Horsens Kommunes kulturchef Lasse Schuleit er, at kommunen overholder sine aftaler med teatrene.

- Aflysningen rykker ikke på den økonomiske aftale mellem festivalen og teatrene. De penge, de var blevet lovet, får de. Der er ikke nogen ændring i de forhold, siger Lasse Schuleit, hvis svar dog ikke imponerer branchedirektøren.

Han siger, at Horsens Kommune betaler omkring 400.000 kroner for forestillinger med faktiske omkostninger i millionklassen for teatrene.

Annonce

Håber på dialog og penge

- Man kan håbe, at der bliver en festival i Horsens næste år, men det er klart, at alle teatre i deres prissætning så vil blive tvungent til at tage højde for en arrangør, der synes, det er okay at løbe fra aftaler med to dages varsel.

- Jeg vil råde arrangørerne i kommunen til at gå i dialog med alle medskabere af festivalen og så tage det op politisk, om det ikke vil være ret og rimeligt at kompensere for de faktuelle udgifter. Det er noget, vi vil følge op på, siger Peter Mark Lundberg.

Hvad der ligger ud over indgåede økonomiske aftaler vil Lasse Schuleit ikke forholde sig til.

Annonce

Beder om forståelse

Han beklager aflysningen og beder i samme åndedræt branchen om forståelse.

Han nævner blandt andet op, at Horsens Teaterfestival tidligere i år kom den sjællandske Aprilfestival, der er danske børne- og ungeteatres største udstillingsvindue, til undsætning.

Horsens Teaterfestival 2020

Horsens Teaterfestival arrangeres hvert år i september af Horsens Kommune.

Den er dels tænkt som en branchefestival, hvor opkøbere og udbydere kan opleve, hvad der rører sig inden for dansk børne- og ungdomsteater, dels som en åben festival for publikum.

2020-programmet var i år ekstra stort, fordi festivalen har tilbudt de teatre, der tidligere i år skulle have optrådt på den aflyste Aprilfestival på Sjælland, at komme til Horsens i stedet.

På grund af corona skulle festivalen have været afviklet med en række restriktioner, blandt andet færre publikummer pr. forestillinger, og på flere lokationer end før.

Aprilfestival blev også aflyst på grund af corona, og det fik Horsens-festivalen til at invitere de berørte teatre til Østjylland i stedet. Dermed voksede den lokale begivenhed markant.

- Det var også et udtryk for, at vi gerne ville vise sammenhold i en svær tid for hele kulturområdet, siger Lasse Schuleit, som håber, at empatien nu kan gå den anden vej.

- Det er belejligt at tale om sammenhold, når udgiften ligger hos den ene part og ikke den anden, lyder svaret fra Peter Mark Lundberg.

Annonce
Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

Odder

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AC Horsens

AC Horsens-talent sikrede Ajax uafgjort: Jeppe Kjær fik vist sit talent frem mod Sporting Lissabon i Youth League

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Hedensted

Mere rugbrød - ingen flødeskum: Alle partier enige om ekstra penge til skoler, ældre og handicappede

Annonce