Annonce
Erhverv

Tandsundheden er fortsat i top

Tandsundheden blandt børn og unge i Ikast-Brande Kommune har aldrig været bedre, og den ligger over landsgennemsnittet. Arkivfoto: Morten Rode
Tandsundheden blandt børn og unge i Ikast-Brande er på alle områder markant bedre end landsgennemsnittet.
Annonce

Nr. Snede/Brande: 15. marts sidste år lukkede børnetandplejen sin klinik i Brande og flyttede til Nr. Snede. Siden har skolebørnene fra Brande-området måttet tage turen til nabobyen 20 km østpå, når de skulle til tandlæge, men lige så lidt som renoveringen af tandklinikken i Bording ser det ud til at have haft en negativ effekt på tandsundheden – snarere tvært imod.

Heller ikke beslutningen om at ændre intervallet for indkaldelse til undersøgelse fra 16 måneder til ”mellem 12 og 24 måneder efter behov” har indtil videre influeret negativt på tandsundheden.

Faktisk har tandsundheden blandt børn og unge i Ikast-Brande aldrig været bedre, og den ligger på alle parametre over landsgennemsnittet.

Uanset om man ser på de 5-, 7-, 12- eller 15-årige børn, får en markant større andel af børnene i kommunen end for landet som helhed beskeden ”nul huller”, når de forlader tandlægestolen.

Blandt de 5-årige er der 87,4 procent uden huller i tænderne, et andel der er faldet til 78,5 procent, når de fylder 7 år. På landsplan er tallet henholdsvis 84,9 og 72,8 procent.

Endnu bedre ser det ud blandt de 12-årige: I den alder har 9 ud af 10 børn i Ikast-Brande (90 procent) ingen huller i de blivende tænder. På landsplan er tallet 82,7 procent. Blandt de 15-årige er der stadig 73,5 procent, der ikke har huller i tænderne, mens det på landsplan kun er to ud af tre børn (66,8 procent), der kan prale af det.

Annonce

Få huller blandt de 12-årige

Samme billede gør sig gældende, når man ser på det gennemsnitlige antal tandflader pr. barn, der enten har eller har haft huller i tænderne (caries) eller ligefrem har fået trukket tænder ud af samme årsag.

Hos de 5-7-årige er forskellen ikke så markant: De 5-årige har i gennemsnit fået behandlet 0,81 tandflader for caries, mens de 7-årige har fået behandlet 1,65 mælketænder. Her hedder tallene på landsplan henholdsvis 0,88 og 1,8.

Med blot 0,24 behandlede tandflader ligger gennemsnittet for de 12-årige børn til gengæld et godt stykke under landsgennemsnittet på 0,44, en forskel der stadig gør sig gældende hos de 15-årige. De har i gennemsnit fået behandlet præcis en tandflade, mens deres jævnaldrende i resten i landet har fået behandlet en halv gang flere (1,52).

Annonce

Målrettet indsats

Overtandlæge Helle Lorentzen vurderer, at de flotte resultater skyldes, at tandplejen i det seneste år har arbejdet meget med at målrette den sundhedsfremmende, forebyggende og behandlende indsats, så den i endnu højere grad udformes og tilpasses de enkelte børn og unge. Det har også betydet, at fokus fra at være meget resultatorienteret nu handler mere om processer.

Hun erkender dog samtidig, at de lange intervaller mellem undersøgelserne medfører en vis usikkerhed i tallene. Således var det kun to tredjedele af de 5-15-årige børn i Ikast-Brande (66,4 procent), der blev undersøgt af en kommunal børnetandlæge i 2019.

Overtandlægen oplyser videre, at antallet af patienter for øjeblikket kun udgør 25-30 procent af normalen, dels fordi man er i gang med omfattende ombygninger og renoveringer af klinikker, dels fordi tandplejen kun er delvist genåbnet ovenpå corona-restriktionerne.

Ikke mindst derfor glæder Helle Lorentzen og hendes kolleger i den kommunale børnetandpleje sig meget til at tage den nyindrettede klinik i den tidligere brandstation ved siden af den nedlagte Vestre Skole i Ikast i brug i slutningen af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce