Annonce
Hedensted

Tandlægeklinik i Hedensted er vild med vilje: Uklippet plæne provokerede naboerne

Det var på dette store græsareal ved siden af tandlægeklinikken Tandlægen.dk i Hedensted, at græsset fik lov at gro hen over sommeren. Her ses de to primus motorer bag projektet, klinikassistent Clea Pontoppidan (t.v.) og tandlæge Merete Kolding Bøcher. Foto: Henrik Dolmer
Tandlægeklinikken Tandlægen.dk på Horsensvej har ladet græsset gro for at gøre plads til sommerfugle, bier og vilde planter. Dermed er de blandt frontløberne i kommunen med at skabe mere vild natur og dermed biodiversitet.

Hedensted: Bonderøven Frank Erichsen og Hjørring Kommune er gået sammen om at redde sommerfugle, bier og vilde planter i DR1-serien ”Giv os naturen tilbage”. En naturforandring, der har krævet deltagelse fra private borgere, erhvervsliv, landbrug og kommunens egne ansatte. I Hedensted Kommune er noget lignende på vej, idet en del af budgetforliget netop handler om at sikre en større biodiversitet og mangfoldighed i naturen. En målsætning, der er forankret i et samspil mellem teknisk udvalg, teknisk forvaltning og Grønt Råd, der består af repræsentanter fra kommunens grønne foreninger.

Ikke helt problemfrit

Hos Tandlægen.dk på Horsensvej 29 i Hedensted har man allerede været i gang med at sikre en større biodiversitet i kommunen, om end det ikke har været helt problemfrit bare at lade græsset og ukrudtet gro hen over sommeren. Klinikassistent Clea Pontoppidan fortæller:

- Vi gjorde det i sommer på vores store græsarealer. Det var imponerende at opleve, hvordan en vild plæne med masser af blomster forvandlede sig til en oase for krybende og flyvende insekter. Og dette indenfor kort tid, siger hun og fortsætter:

- Desværre var den generelle respons ikke positiv, da en vild og uklippet plæne kan virke stærkt provokerende på dem, der ynder at have en skarpt trimmet plæne. Det er jo indgroet i de fleste at holde naturen stærkt kontrolleret. Planen er for vores vedkommende er at lave samme forsøg næste år og skilte med det, så det ikke giver indtryk af sjusk eller forglemmelse, at græsset ikke er slået, siger Clea Pontoppidan.

- Og denne gang vil vi simpelthen så nogle blomsterfrø på arealet, så der kommer endnu mere knald på farverne og blomsterfloret, siger tandlæge Merete Kolding Bøcher.


Pludselig begyndte det hele at blomstre op og bier og insekter summede og kravlede rundt. Det var simpelthen hyggeligt at kigge ud på.

Clea Pontoppidan, klinikassistent hos Tandlægen.dk i Hedensted


Men hvordan opstod idéen med bare at lade græsset gro?

- Det var vel i forbindelse med, at vores pedel var på ferie, og græsset derfor ikke blev slået. Pludselig begyndte det hele at blomstre op og bier og insekter summede og kravlede rundt. Det var simpelthen hyggeligt at kigge ud på, og jeg foreslog derfor Merete, om ikke vi bare skulle sige til pedellen, at han ikke skulle slå græsset, og det var hun heldigvis med på, siger Clea.

Annonce

En ret stærk trend

- Vi har ikke været i dialog med kommunen omkring det, men det lyder da super, at kommunen er på vej med lignende initiativer. Det er jo blevet en ret stærk trend ikke mindst affødt af ”Giv os naturen tilbage”-programmerne, så jeg tror helt klart, der er en holdningsændring på vej, siger Clea Pontoppidan, der således forventer, at antallet af negative kommentarer vil dale drastisk til næste år i forhold til i år.

- Jeg vil sige, at der blev kommenteret på det dagligt af både nogle af de ansatte på klinikken samt vores patienter, så der blev da skulet noget til vores lille naturprojekt, men sådan er det nok at være frontløber, siger Clea, der håber på, at klinikkens Vild med vilje-projekt kan være en kilde til inspiration for andre.

Annonce

Samarbejder med DN

Det nye grønne initiativ i kommunen skal ske i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening (DN) og kan munde ud i, at Hedensted Kommune - hvis kommunen altså kan leve op til DN’s standarder på området - kan blive udpeget som Naturkommune. En Naturkommune arbejder ifølge DN strategisk og vidensbaseret på at skabe mere og rigere natur. Gevinsterne er mange ifølge forvaltningen: Blandt andet ren luft, frisk vand, sund jordbund og bestøvede afgrøder.

Biodiversiteten er under pres

Den skrantende biodiversitet i naturen bliver betegnet som den sjette store masseuddød, der er en betegnelse for tabet af plante- og dyrearter, som forskere mener, at mennesker i vor levetid står midt i, og at den er forårsaget af menneskelige aktiviteter.

En FN-rapport fra 2019 konstaterer, at op til en million arter trues af udryddelse, og at aldrig før i menneskehedens historie er klodens dyre- og plantearter så udryddelses-truede, som de er lige nu.

Rapporten konkluderer, at det er insekterne, der er mest truet. Over 40 procent af Jordens insektarter er nu truet med udryddelse på grund af ændringer i livsbetingelser - først og fremmest som følge af intensivt landbrug og herunder udbredt brug af pesticider.

Andre grunde hertil er urbanisering, klimaændringer, forurening og invasive arter. Planter er ifølge rapporten også truet med udryddelse. Mere end halvdelen af de 454 europæiske træarter er angiveligt truet.

Clea og Merete fra Tandlægen.dk måtte stå model til en del negative kommentarer vedrørende deres naturprojekt, hvor de lod græs, ukrudt og vilde blomster ved klinikken på Horsensvej gro uhæmmet hen over sommeren. Foto: Henrik Dolmer
Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Navne For abonnenter

Tvillinger kan ikke få nok af hinanden: Vores familier kan godt blive lidt trætte af det, når vi har været sammen fire aftener i træk

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce