Annonce
Debat

Tal om din løn og skab lighed: Fortæller du andre, hvad du tjener? Hvis ikke, så gør det - især hvis du er kvinde

Inger Stranddorf. Pressefoto

Læserbrev: Hver måned får du og dine kolleger en lønseddel i den digitale postkasse, men beløbets størrelse kan afhænge af, om du og dine kolleger er mænd eller kvinder. For der er en lønforskel på 14,5 pct., når vi ser på køn. Også selv om vi siden 1976 har haft ligelønsloven, der gør det forbudt at udøve lønmæssig forskelsbehandling pga. køn.

Forklaringerne på den store forskel på mænd og kvinders løn er forskellige. Eksempelvis viser forskning, at kvinder og mænds årsløn følges ad, indtil de får deres første barn. Herefter falder kvinders årlige arbejdsindkomst, hvor mænds indkomst støt stiger resten af deres arbejdsliv.

Noget af det, der for alvor rykker på den ulige løn, er åbenhed omkring lønniveauet mellem dig og dine kolleger. Så tal med andre om din løn. Kun på den måde er det muligt at sikre lige løn for lige arbejde og gardere sig mod uberettigede lønforskelle.

Annonce

Her er seks gode råd til at skabe mere lighed:

1. Del din løn - er du ikke klar over, hvad dine kollegaer tjener, kan det være svært at vide, hvad du kan forlange til en lønsamtale. Start med dem, du kender bedst, og spørg også, hvordan de fik deres sidste lønstigning. Der kan være en masse god inspiration at hente.

2. Tal med din tillidsrepræsentant - vedkommende kender overenskomsten på din arbejdsplads og ved også, hvilket lønniveau dine kolleger er på, og hvor du måske burde ligge. Arbejder du eksempelvis på en virksomhed med mere end 35 ansatte, har virksomheden også selv en lønstatistik, der er tilgængelig for medarbejderne.

3. Spørg chefen om, hvad der skal til - siger din chef nej til en lønstigning, så spørg, hvad der skal til for, at du kan få en højere løn. På den måde kan du få nogle fokusområder, så du på den lange bane kan vise din chef, at du kan mere, end din nuværende løn afspejler.

4. Undersøg selv dit lønniveau - tjek din fagforenings lønstatistikker og se, om du får den retmæssige løn.

5. Sammenlign din løn - tal med dine kolleger, som er i sammenlignelige arbejdsfunktioner, og brug lønoplysningerne til at åbne diskussionen. Husk at tjekke tillæg. Selvom manges løn er reguleret af overenskomster, er det ikke en garanti for ligeløn. Det kan være, I får forskellige tillæg, som bør være ens og kan hæve jeres løn.

6. Du må gerne tale om din løn - husk, at loven er helt klar på området. Det er fuldt lovligt at diskutere din løn, med hvem du har lyst til på arbejdspladsen eller privat. Ligelønsloven slår fast, at eksempelvis fortrolighedsklausuler i ansættelseskontrakter er ulovlige.

Hvis du fortæller andre, hvad du tjener, og du ved, hvad de får, har du meget bedre chancer for at vide, om du få en fair løn. Og du har bedre argumenter, når du forhandler din løn. Det er især vigtigt, hvis du er kvinde, for kvinder får gennemsnitligt mindre i løn end mænd.

Inger Stranddorf
Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce