Annonce
Debat

Tal frit fra leveren

På kant: Det er sommer, det er sol og et nyt politisk flertal. Integrationen skal lykkes i stedet for at udgrænse bestemte grupper af befolkningen. Det er træls, at høre yderfløjene råbe, men vi skal tale frit fra leveren, uden at være bange for elitens sprogkommissærer. Et sprog i benlås amputerer debatten, og det usagte ender med at sidde fast i halsen. Kvælningsgreb tager luften ud af demokratiet.

Det er jo blankt indlysende, at vi skal tale om succeserne, og være nuancerede. Jeg tror bare ikke, at det ændrer en snus, om vi kalder Vollsmose en ”ghetto” eller et ”udsat boligområde”. Men politiske linjevogtere står klar til at give uddele skyld, skam og dårlig samvittighed. Uenigheder og klar tale er saltet i samfundet.

En sociolog forklarede på TV, at han ”gang på gang” møder børn og unge som peger på politikernes ”retorik”, når de fortæller om, hvorfor de ser sort på fremtiden. Sociologen mener oven i købet, at denne ”retorik” direkte fører til mistrivsel i udsatte boligområder. Tænk sig, jeg var slet ikke klar over at børn og unge i udsatte boligområder fulgte dansk politik så tæt. Mistrivsel har dybere årsager.

Jeg er træt af debatten om debatten. Altså om tonen, retorikken, omstændighederne, måden tingene bliver sagt på, insinuationer om bevæggrundene. Lad os gå til biddet om indholdet.

Annonce
Karsten Hønge
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgelige og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce