Annonce
Horsens

Ta' på udflugt: Se en anden side af Snaptun end den, du kender

Lige efter lystbådehavnen går en sandodde ud i Horsens Fjord. Her kan man følge skibstrafikken på tæt hold. Foto: Lene Vestergaard
Byen ved Horsens Fjords udmunding har andet at byde på end det mest iøjnefaldende. Prøv bare at gå til venstre, når du når den travle færge-, erhvervs- og lystbådehavn.

Snaptun: Om sommeren forvandles Snaptun Havn til en travl og smuk destination, hvor et virvar af gående, cyklister, biler og lastbiler enten skal nå en færge, arbejde på erhvervshavnen, slappe af i en båd i lystbådehavnen eller opsøge et af de to spisesteder.

Når man som jeg er så uheldig oveni at ramme netop det tidspunkt, da eleverne på True North-efterskolen OG alt deres grej skal afhentes af forældrene, bliver virvar til kaos.

Men da jeg først fik bilen kastet ind på en p-plads og forlod den travle havneplads og svingede til venstre langs kysten ind ad fjorden, faldt alt lynhurtigt til ro. Lidt motorlyd fra et par forbipasserende både, fuglefløjt og fjerne mågeskrig var det fredfyldte lydbillede, som fulgte mig på vej.

Annonce

Sommerudflugten

Folkebladet indleder i dag serien "Sommerudflugten" med bud på lokale og regionale naturperler, du med udgangspunkt i Horsens kan nå på maksimalt en time i bil. Første stop: Snaptun.

Kør efter Snaptun Havn. Turen tager knap 25 minutter i bil fra Horsens midtby. Der er også mulighed for at tage med bus, rute 104.

På havnen er der gode muligheder for at parkere. Der er tidsbegrænsning på nogle af pladserne.

Her er der også to spisesteder, offentlige toiletter og nok at se på, når færgerne til Hjarnø og Endelave lægger til.

Har du madpakke med, er der borde og bænke flere steder på havnen og ude ved udsigtspunktet øst for havnen.

Husk badetøj - der er flere, gode muligheder for en dukkert.

Snaptun er helt naturligt bedst kendt for sin havn, men i baglandet er der masser af smukke naturoplevelser. Jeg har været på opdagelse og fundet en rundtur, som med sine 5,4 km passer perfekt til en vandretur med indlagt frokostpause.

Fra det nye udkigstårn, som er bygget i træ i ly af skoven, er der udsigt til Snaptun og Hjarnø. Foto: Lene Vestergaard

Turen starter langs stranden, men går hurtigt over i en slået græsti, hvorfra man langsomt nærmer sig Borre Knob. Ud mod højre kan man både se Hjarnø, Alrø og den nordlige side af Horsens Fjord. Bag Borre Knob og Schurs konferencecenter er der et kig helt ind til Horsens.


Man kan både opleve Snaptuns nye udsigtspunkt, som er et trætårn, og det gamle, som er Svenskeskansen, der menes opført i 1658.


På venstre hånd passerer man en stor oplagsplads for de havbrug, som der findes flere af i området. Efter cirka 20 minutter når man frem til en græsklædt fællesplads for et lille sommerhusområde. Ude på det - meget - lave vand ligger flere joller på siden og venter på, at vandet skal stige.

Nyt udsigtspunkt

Drejer man væk fra kysten og følger markvejen, passerer man sommerhusene og rammer en grusvej. Ved T-krydset ved Snaptun Havnevej går man mod højre og kan kort efter se et grønt skilt "Natursti".

Naturstien fra Snaptun Havnevej til Tønballe er dejlig skyggefuld på en varm dag. Jeg blev fulgt på vej af masser af fuglefløjt og en skovdues let genkendelige jeg-er-en-go'-gammel-skovdue-sang. Foto: Lene Vestergaard

Ved at følge stien passerer man bag om Snaptun og rammer udkanten af Tønballe Skov. Ved Snaptun-stenen skal man gå lidt til venstre, hvorefter stien fortsætter ned til fjorden.

I 2015 fik Snaptun to byporte i form af efterligninger af en sten, som i 1950 blev fundet tæt på byen. Relieffet forestiller et mandshoved med en snoet moustache. Den er tolket som en fremstilling af jætten Loke, og originalen er dateret til år 1000. Foto: Lene Vestergaard

Ved at dreje til højre nede ved kysten kan man både opleve Snaptuns nye udsigtspunkt, som er et trætårn, og det gamle, som er Svenskeskansen, der menes opført i 1658. Her var der god mulighed for at beskytte indsejlingen til fjorden og forhindre fjendtlige skibes adgang.

Der er både mulighed for en badetur eller en længere vandretur ind i Tønballe Skov, inden man vender om og går tilbage mod havnen. Jeg sparede på begge dele og nåede op på 5,4 km, inden jeg igen nåede havnen lige i tide til at se Hjarnø-færgen lægge til.

Hjarnø-færgen gør klar til afgang fra Snaptun Havn. Foto: Lene Vestergaard
Udsigtspunktet er den lokale udgave af et skovtårn med udsigt til Snaptun og Horsens Fjord. Foto: Lene Vestergaard
Hjarnø-færgen er tømt for biler og venter på ny opfyldning, før turen går retur til øen fra Snaptun. Foto: Lene Vestergaard
Snaptun byder på mange muligheder. Se bare vejviseren på havnen. Foto: Lene Vestergaard
En slået græssti guider vej fra Snaptun Havn til den lille sommerhuskoloni Skovly. Foto: Lene Vestergaard
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce