Annonce
Horsens

Ta' på udflugt: Eventyrlige - og uforudsigelige - syvårssøer

Når man går på sandstien, titter vandet pludselig frem mellem træernes grene. Først på venstre side. Snart er der også vand på højre side af den smalle sti. Foto: Mette Graugaard
Det er ren magi at gå en tur ved Syvårssøerne i Frederikshåb Plantage.
Annonce

Randbøl: Jeg opdagede Syvårssøerne under corona-nedlukningen. Min mand arbejder i Vejle, hvor der kom gang i udvekslingen af gode udflugtssteder, mens ens sociale liv var sat på standby.

- Tag en tur til Syvårssøerne, lød et forslag. Og det gjorde vi sammen med ufattelig mange andre. Alligevel var vi ikke i tvivl, det var en eventyrlig plet midt i Frederikshåb Plantage.

For nylig vendte jeg tilbage til plantagen i en af Danmarks største indlandsheder. Denne gang var jeg næsten helt alene. Jeg parkerede på Randbølhede Rasteplads og fulgte de røde pile til Syvårssøerne. Nød bogfinkernes kvidrende "det-det-det-ka-jeg-si'-li'så-tit-det-ska'-vær'", vindens spil i trækronerne, duften af nåletræer og ikke mindst den bløde måde, skovstier giver efter under sandalerne.

Annonce

Så dukker vandet op

Traveturen gik gennem nåleskov, ad grusvej langs egetræer og senere ad en bakket sandsti. Så åbnede kigget sig ud over søerne, mens jeg gik på den kuperede sti. Først til den ene side. Så dukkede der også vand op på den anden side mellem træernes grene.

Følger man ruten, kan man gå en afmærket tur på 2,8 kilometer og bare nyde naturen.


I dag ved man, at søerne opstår og forsvinder med højden af grundvandet.

Uddrag af artiklen


Tilbage på p-pladsen kan man finde den medbragte madkurv frem - måske efter at hunden har fået en luftetur i hundeskoven. Man kan også forlænge turen med en ny etape på 2,2 km, hvor man går ud til  den 17 meter høje sandklit, Stoltenbjerg, som er den største klit på den ellers flade Randbøl Hede.

Annonce

Dukker op hvert syvende år

Men hvorfor navnet Syvårssøerne? Ifølge Naturstyrelsen har man bemærket, at søerne dukkede op cirka hvert syvende år - eller muligvis brugte man bare det magiske tal syv til noget uforklarligt.

Syvårssøerne

Du kan parkere på Randbølhede Rasteplads, Sønder Almstokvej, Randbøl.

Der er mulighed for parkering flere steder ved plantagen, men denne er tættest på Syvårssøerne.

Dele af stierne er ikke velegnet til kørestol og klapvogne.

Bilturen fra Horsens midtby tager knap en time - 53 minutter ifølge gps'en.

Ved rastepladsen er der borde og bænke til medbragt mad og drikke. Der er hundeskov og toilet. Ingen mulighed for at købe noget.

Andre steder ved plantagen er der madpakkehus og shelters.

Hvis man vil vide mere, kan man hente rigtig god information med kort, vandreture og viden om området på www.nst.dk/randboelhede.

Dette er andet afsnit i serien "Sommerudflugten". Det første blev bragt søndag 5. juli.

I dag er forklaringen, at søerne opstår og forsvinder med højden af grundvandet. Selv om store mængder nedbør får grundvandsstanden til at stige, er det ikke ensbetydende med svulmende søer, for grundvandsspejlet har sine egen bakker og dale. Derfor er søerne ifølge Naturstyrelsen meget uforudsigelige.

Annonce

Spor efter tyskerne

Lige nu er der masser af vand i dem, men uden vand vil det også være et spændende område til en travetur, der byder på mere end natur. På vej ud til Syvårssøerne passerer man spor fra 2. verdenskrig. For eksempel flyverskjul, som tyskerne anlagde til bombefly. Gør man stop andre steder i plantagen, kan man opleve både mandskabsbunker, rester af brændstofledninger og en bunker til brændstofpumpen.

Mulighederne er mange i Frederikshåb Plantage, så det allerbedste er at tjekke Naturstyrelsens beskrivelse af området, inden man tager afsted, hvis man vil udvide vandreturen med flere oplevelser.

Men naturoplevelsen er nok i sig selv.

Syvårssøerne på en smuk solskinsdag og med masser af vand i søerne. Foto: Mette Graugaard
Ad små stier eller sandbanker kan man komme helt ned til vandet. Foto: Mette Graugaard
Dele af ruten kan kun med passeres af en klapvogn, hvis der er stærke hjælpere med. Man skal også ned af en stejl trappe, før man når frem til søerne på denne rute. Foto: Mette Graugaard
Bænken er det ideelle udsigtspunkt. Foto: Mette Graugaard
2. verdenskrig har sat sine spor i området, hvor man som her kan se et flyverskjul, som blev anlagt af tyskere under krigen. Foto: Mette Graugaard
Det fine sand indbyder til en tur ned af skrænten. Foto: Mette Graugaard
Turen er godt skiltet. Foto: Mette Graugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsen skal for en dommer onsdag formiddag efter flugt

Annonce