Annonce
Brædstrup

Tørken tapper søerne: Vandstanden er historisk lav

Der er generelt forbud mod at springe på hovedet i Ring Sø, og i år er det helt umuligt, idet vandet har trukket sig flere meter tilbage på grund af tørken. Foto: Henrik Sandvad

Vandstanden ved Ring Sø i Brædstrup er historisk lav på grund af tørken, og det samme fænomen ser man også ved de øvrige søer i kommunen. Til gengæld gør tørken, at vandkvaliteten i søerne er helt i top.

Brædstrup: Flere uger med masser af solskinstimer, varme og ingen regn begynder nu også at kunne ses i søerne i Horsens Kommune. Således skal badegæsterne ved Ring Sø ved Brædstrup bevæge sig længere ud i vandet for at få vand til navlen, idet vandstanden i søen er faldet betragteligt.

Ifølge biolog i Horsens Kommune, Jan Kunstmann, har man ingen målestationer for vanddybden i Ring Sø, så man har intet klart billede af, hvor meget vandstanden er faldet. Til gengæld kan man se ved badebroen, at vandet har trukket sig et par meter tilbage.

- Det er ingen tvivl om, at synderen skal findes i den ekstremt varme sommer, vi har. Vi ser det også i Bygholm Sø, hvor vandstanden også er faldet betydeligt, og det skyldes, at det ikke har regnet i mange uger, siger Jan Kunstmann.

Den manglende regn gør ifølge biologen, at udløbene til søerne svinder ind eller tørrer ud, hvilket er med til at forstærke faldet i vandstanden.

Annonce

Søen plejer at trække sig lidt tilbage hver sommer, men jeg har aldrig før set, at vandstanden er så lav som i år, og jeg har boet i Brædstrup siden 1969.

Helle Richelieu, nabo til Ring Sø

Uden sidestykke

Ring Sø er et dødishul, som er en fordybning fra en gletsjer fra istiden, og den er cirka fem meter dyb, hvor søen er dybest.

Helle Richelieu er formand for Brædstrup Turistforening, og hun bor selv ved Ring Sø. Hun har aldrig oplevet en så lav vandstand i søen som i år.

- Søen plejer at trække sig lidt tilbage hver sommer, men jeg har aldrig før set, at vandstanden er så lav som i år, og jeg har boet i Brædstrup siden 1969. Jeg var forleden henne og kigge ved udløbet, men den er også tørret ud, og det har jeg heller aldrig set før. Så det er helt uden sidestykke, siger Helle Richelieu.

God vandkvalitet i søer

Ifølge biolog Jan Kunstmann har den lave vandstand ikke nogen nævneværdig betydning for vandplanter eller dyr i søerne.

- Søer varierer altid i vandstand, så det påvirker ikke livet i søerne. Til gengæld kan varmen øge koncentrationen af alger, og derfor anbefaler vi altid, at hvis man kan se tæerne, når man går ud til knæet, så er vandet rent. Så kan man uden problemer bade i det, siger Jan Kunstmann.

Han oplyser, at Horsens Kommune jævnligt tager prøver af vandkvaliteten i de lokale søer, og den er rigtig god i år.

- Både i Ring Sø og i de øvrige søer er kvaliteten rigtig god. Man ser tit algeopblomstringer om sommeren, men den manglende regn gør, at der ikke bliver skyllet så mange kvælstoffer ud i søerne, som giver de her algeopblomstringer, siger Jan Kunstmann.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce