Annonce
Skanderborg

Tørken forøger brandfaren, men Smukfests sikkerhedschef har is i maven

Ekstrem varme udfordrer sikkerhenden på Smukfest, men det bekymrer ikke sikkerhedschef Thomas Rydahl, som mener, de smarte lommeaskebægre bliver brugt hyppigt. Foto: Flemming Krogh

Tørke og bagende sol udfordrer Smukfest - men sikkerheden er i top. En brandbil, der står klar med døgnbemanding, er et af de særlige tiltag til dette års festival, hvor man også har besluttet at tillade rygning.

Annonce

SMUKFEST: Solen bager ubarmhjertigt ned på det store teltområde Kærligheden. Og på de brune og let solskoldede unge, som holder til her i udkanten af festivalområdet.

Tørken præger den store teltplads, hvor man skal kigge langt efter grønt græs. Støv er der til gengæld rigeligt af. Og cigaretter, som sikkerhedsfolkene bag festivalen på forhånd valgte at tillade på pladsen, på trods af risikoen for ildebrande.

- Jeg ved godt, de lavede forbud mod cigaretter på en svensk festival på grund af tørken. Men forholdene til den svenske festival er anderledes, da den afvikles på en ø, som besværliggør en eventuel brandslukning med flere udrykningskøretøjer. De udfordringer har vi ikke her, hvor vi som en særlig foranstaltning har placeret en udrykningsklar brandbil i midten af festivalområdet, som er klar til omgående udrykning, da den er døgnbemandet, forklarer sikkerhedschef Thomas Rydahl.

Sammen med hjælperne i området gør han meget ud af at forklare rygerne, at de skal passe på. Desuden uddeler man lommeaskebægre i store mængder, som rygerne kan bruge.

- Vi talte på forhånd meget om rygning på området. Men valgte at tillade det, da et forbud giver andre udfordringer. Måske ville rygere vælge at snige sig ind i skovkanten eller ind i teltene for at tænde en cigaret. Uden for vores synsvidde, forklarer sikkerhedschefen, som tilføjer, at man har opstillet ekstra mange ildslukkere dette år og at formændene og folk, der står i madboder, har fået ekstra kurser i brandsikkerhed.

Ved vejen der går gennem skoven står en brandbil parat. Brandmand Peter Tue Jensen er en del af døgnbemandingen, som hurtigt kan rykke ud med 8.000 liter vand. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Lommeaskebægre

Indtil videre er alt gået efter planen. Brandbilen er parat, men står ganske stille i skyggen af de høje bøgetræer et par kilometer fra området ved Kærligheden, hvor der bestemt ikke er stille. Her er festen i fuld gang, ikke mindst ved vandposterne, som firmaet Grundfoss bemander med uddeling af frisk vand, og ved en 'vandsøjle', hvor man kan blive kølet af.

Øl-bowling, en populær 'sport', bliver dyrket mange steder. Ikke mindste ved en camp hvor en flok århusianske piger holder til. To af dem er faste rygere og er meget tilfredse med, at man ikke har indført et rygeforbud.

- Man er gode til at dele lommeaskebægre ud til os. Dem bruger vi, siger Rikke Kusk, 20 år, som viser en håndfuld frem af de praktiske askebægre, som hun har i sin bæltetaske.

For den unge festivalgæst, som er med til Smukfest for første gang, er rygning en del af at være her.

- Hvis der var rygeforbud, tror jeg slet ikke, jeg var kommet herned, lyder det med overbevisning i stemmen fra Rikke Kusk, imens hun tænder en cigarret.

Der bliver uddelt masser af vand på pladsen, så væskebalancen hos de feststemte gæster er intakt. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Ingen festival uden røg

En holdning som veninden ved siden af tilslutter sig.

- Rygning hører ligesom til her. Hvis det var forbudt ville stemningen ikke være den samme, mener Camilla Møller, 20 år, som er med til Smukfest for anden gang.

Særligt indrettede rygeområder tror de to piger ikke ville have nogen effekt.

- Når folk er fulde og vil ryge, foregår det alle stedet. Det kan man ikke håndhæve. Men som det er nu, fungerer det fint, siger Camilla Møller, inden hun vender tilbage til det alternative bowlingspil.

Grundfoss har opstillet en vandsøjle, som er et populært sted at blive nedkølet. Foto: Flemming Krogh
Rikke Kusk (th) og Camilla Møller mener begge, at rygning er en del af at gå til festival. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce