Annonce
Kultur

Tønballegårds fremtid stadig uvis: Kommune siger nej tak til at blive lejer

Tønballegårds tid som naturcenter begyndte i 1996. Til sommer næste år er det slut, og der skal derfor findes et nyt formål til den fredede ejendom, som kræver penge til vedligehold. Arkivfoto: Martin Ravn
Lokale i Snaptun har uden held forsøgt at få Hedensted Kommune ind som lejer af Tønballegård, der til sommer ophører som naturskole.
Annonce

Snaptun/Hammer: Hedensted Kommune har ingen aktuel plan om at tage den fredede ejendom Tønballegård i brug til noget nyt, når den ophører som naturskole i juni næste år.

Det er beskeden, som kommunen har givet en arbejdsgruppe i Snaptun.

Arbejdsgruppen forsøger at skabe et økonomisk grundlag for at leje bygningen, så den og naturen også i fremtiden kan komme lokalsamfundet og besøgende til gavn. Alternativt vil den sandsynligvis komme på private hænder.

I Fritid og Fællesskab har man sympati for projektet, men området kan ikke bidrage med leje, fortæller udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S).

- Vi har haft et møde med lokalrådet i Snaptun, og det, vi har sagt i forhold til bygningen, er, at vi lige nu ikke kan finde aktiviteter, som genererer en husleje. Vi har mange kvadratmeter i forvejen, og vi kan ikke umiddelbart se, hvad det skulle være, så vi har været nødt til at takke nej, fortæller hun.

Naturskolen ville være et grundlag for en del af lejen og noget at bygge oven på. Lige nu ser det sort ud. Vi har ingen konkrete ting, men vi har ikke opgivet at finde en løsning.

Peter Altenborg, næstformand, Snaptun Lokalråd

Annonce

Lader døren stå på klem

Det vil koste i omegnen af en halv million kroner årligt at leje Tønballegård.

Heller ikke borgmester Kasper Glyngø (S) ser en god nok grund til at indgå en lejeaftale.

Det kan dog ændre sig, hvis et Horsens Fjord-projekt, der sigter mod at etablere en sti fra Hou til Snaptun, bliver til noget.

Odder, Horsens og Hedensted kommuner samarbejder om projektet, og det skal frem mod 2022 afklares om, det kan føres ud i livet.

- På stien skal der være forskellige informationer og mulighed for at tage ophold. Spørgsmålet er, om Tønballegård får en rolle i det projekt. Det kan jeg ikke afvise, men jeg kan heller ikke love det, siger Kasper Glyngø, der dermed ikke lukker døren helt.

Annonce

Lokale mangler grundlaget

Arbejdsgruppen i Snaptun skal give Naturstyrelsen en status inden jul og kan derfor ikke bruge stiprojektet til så meget her og nu.

Gruppen krydsede fingre for, at brugen som naturskole ville fortsætte, men det er ikke tilfældet.

- Naturskolen ville være et grundlag for en del af lejen og noget at bygge oven på. Lige nu ser det sort ud. Vi har ingen konkrete ting, men vi har ikke opgivet at finde en løsning, siger Peter Altenborg, der er med i arbejdsgruppen og næstformand i Snaptun Lokalråd.

Tønballegård

  • Tønballegårds længer og hovedbygning er opført i henholdsvis 1870’erne og 1887 af Gustav Glud og har hørt under familien Gluds besiddelser til 1981, hvor staten overtog stedet.
  • Det blev i 1996 omdannet til naturcenter og har de seneste mange år fungeret som undervisningssted og udlugtsmål for skoler fra Hedensted, Vejle og Billund kommuner - det samme gælder for Koutrupgård.
  • Aftalen forlænges ikke, fordi Naturstyrelsen i forbindelse med fornyelse af den gamle kontrakt hævede prisen, og kontrakten ophører derfor i juni 2020.
Annonce

Beholder Koutrupgård

Naturstyrelsen vil se på et salg af Tønballegård, hvis en lejeaftale eller et nyt partnerskab ikke opnås.

Tønballegård er nemlig for dyr at have stående uden indtægter, lyder det.

Anderledes forholder det sig med Koutrupgård. Ejendommen ophører også som naturskole, men er ikke så udgiftstung og har beliggenheden ved Gudenåens udspring med sig. Derfor har Naturstyrelsen ikke planer om at sælge.

- Koutrupgård ligger i et område, der er udpeget som et af 15 i Danmarks Naturkanon. Det forpligter, så den kan vi godt investere lidt i og opgradere, men det er ikke det, vi går og arbejder på lige nu, siger skovrider Inken Breum Larsen, Naturstyrelsen Trekantsområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce