Annonce
Erhverv

Tømrerlærer har startet kælder-produktion: Printer værnemidler til sundhedspersonale

Lars Jensen får god hjælp af børnene Nadja på ni år og Max på seks år. De arbejder på højtryk i kælderen sammen med syv 3D-printere. Privatfoto
Lars Jensen underviser til daglig lærlinge i tømrerfaget på Learnmark. Nu er skolen lukket, og han har flyttet syv af skolens 3D-printere hjem for at printe værnemidler.

Horsens: I et lille hus i Horsens midtby arbejder syv 3D-printere i øjeblikket i døgndrift. De printer visir-bøjler, som skal beskytte medarbejderne i sundhedssektoren mod corona-virus.

Det er Lars Jensen, der lynhurtigt har startet produktion i sin kælder, efter at han i weekenden så et tv-indslag om en gruppe 3D-print-entusiaster, der står bag Facebook-gruppen DK Makers mod Corona. Herigennem koordineres 3D-print af visirbøjler i hele Danmark, så sundhedspersonalet har tilstrækkeligt med værnemidler.

- Jeg vil gerne hjælpe, hvor jeg kan, og jeg synes, det er et fantastisk initiativ, siger Lars Jensen, der til daglig er tømrerlærer på Learnmark Tech.

Skolen bakker op om ideen, så han har fået lov at låne syv af skolens 3D-printere. Hverken printerne eller han selv er på arbejde, nu da skolen er lukket som følge af corona-situation.

- Vi havde også en del halve ruller med PLA-plast, der bruges i 3D-printerne, liggende på skolen. Dem har jeg sat mig for at bruge, siger han.

PLA-plast er en såkaldt bioplast, baseret på plantedele, og dermed er visirerne, der er på vej til sundhedssektoren, produceret bæredygtigt, forklarer Lars Jensen og tilføjer, at han desuden sender spolerne, som PLA-plasten har været rullet omkring, retur til leverandørerne, så de kan genbruge dem.

Annonce
Lars Jensen er tømrerfaglærer på Learnmark Tech og projektudvikler på skolens videnscenter for bæredygtigt byggeri. Skolen og videnscentret vil gerne sammen med familien være med til at sige tak til landets sundhedspersonalet for at passe på os, og derfor stiller skolen udstyret til rådighed. Når bøjlerne sendes afsted, er der en lille hilsen til sundhedspersonalet med. Privatfoto

Går ud over nattesøvnen

3D-printerne skal fyldes med plastic i en lind strøm, og det klarer Lars Jensen med god hjælp fra sine to børn, Nadja og Max.

- Rullerne skal skiftes ret ofte, og det går ud over nattesøvnen, men vi giver gerne tiden og strømmen i en god sags tjeneste, siger han.

Indsatsen bliver til omkring fire visirbøjler i timen, og Lars Jensen satser på, at han i løbet af fredag har en kasse med de første 200 styk klar. Den sender han til en fordelingscentral i Aarhus, og Postnord sponsorerer fragten i den gode sags tjeneste, tilføjer han.

Inden sundhedspersonalet kan bruge bøjlerne til beskyttelse, skal de monteres med selve visiret, som enten er lamineringsark eller transparenter, der tidligere er brugt på overhead-projektorer. Den montering sker hos slutbrugerne, som også sørger for montering af elastikker, der skal holde visiret på plads på hovedet, samt afspritning.

Når de første 200 bøjler er leveret fra kælderen i Horsens, er Lars Jensen klar til at tage hul på næste sending:

- Jeg printer videre, så længe der er brug for det, fastslår han.

Lars Jensen kan med de syv printere i gennemsnit producere fire bøjler i timen, og han forventer, at han i løbet af fredag kan sende de første 200 bøjler afsted. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce