Annonce
Østjylland

Tømreren og drømmeren

Med Pakhusene på Aarhus Ø har Stine Hindby og hendes faste makker, Rune Kilden, bygget det første erhvervsbyggeri i den nye bydel. Og det med stor succes. Alt er udlejet ved indflytningen, og nu er de i gang med at projektere endnu to pakhuse til erhverv. Foto: Jens Thaysen

Stine Hindby er kvinden, der i baggrunden holder snor i mange af byens store byggeprojekter og i de mange vilde idéer og drømme, der strømmer ud af hendes professionelle makker, Rune Kilden. Det er hende, der finder de løsninger, der kan gøre bygg

Annonce

AARHUS: Hun holder lav profil, og de færreste ved det, men 43-årige Stine Hindby har mere end én finger med i spillet i en række af de senere års markante byggeprojekter i Aarhus.

Det gælder Lighthouse og Pakhusene på Aarhus Ø - og boligprojektet AARhus samme sted. Og det gælder Scandic-hotellet i Østergade og et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri omkring det gamle æggepakkeri ved Godsbanen.

Udadtil er det den idérige byudvikler Rune Kilden, der tegner projekterne, men bagved er det i høj grad hans faste forretningspartner, Stine Hindby, der holder snor i såvel byudvikleren som idéerne - og som sørger for, at drømmene bliver så realistiske, at de også kan blive til byggeprojekter i virkelighedens verden.

Det er sjovt at være med til at sparke spændende ting i gang. Sjovt at starte et rigtig vildt sted og så se, hvor vi ender. Det er vigtigt for mig at have det sjovt, og det har jeg det med projekterne. Hellere det end at blive stinkende rig. Og ja, jeg har travlt, men det gør ikke noget, når det er sjove ting, vi laver. Det er det vigtigste. Det er derfor, Rune og jeg passer så godt sammen.

Stine Hindby, byudvikler
Stine Hindby er makkerparrets praktiker. det er hende, der indimellem må sige, "Duer ikke" til Rune Kildens ideer. Oftest arbejder hun dog videre med ideerne og sørger for, at de kan gennemføres i praksis. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Det skal være sjovt

- Jeg leder altid efter løsninger, og Rune ved, at når jeg siger STOP, så er der rigtig gode grunde til at stoppe. Med min praktiske baggrund kan jeg se, hvad der kan lade sig gøre at lave af Runes drømme og vilde ideer, siger Stine Hindby, der er uddannet først tømrer og siden bygningskonstruktør.

Når Rune Kilden præsenterer hende for en skæv idé, og hun så svarer: "Ja, og man kan også sende folk til månen", ved han godt, at idéen er for skæv.

- Den med månen, har jeg sagt rigtig mange gange til Rune, siger Stine Hindby og fortsætter:

- Det er sjovt at være med til at sparke spændende ting i gang. Sjovt at starte et rigtig vildt sted og så se, hvor vi ender. Det er vigtigt for mig at have det sjovt, og det har jeg det med projekterne. Hellere det end at blive stinkende rig. Og ja, jeg har travlt, men det gør ikke noget, når det er sjove ting, vi laver. Det er det vigtigste. Det er derfor, Rune og jeg passer så godt sammen.

- Vi har samme opfattelse af kvalitet og håndværk. Vi er gode som idemænd og arbejdsheste. Så må andre komme med finansieringen, siger Stine Hindby.

Pakhusene - med to bolighuse og et hus til erhvervslejemål - er det seneste byggeri, der er blevet færdigt på Aarhus Ø. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Makkerskab fra Sverige

Hun blev allerede som 29-årig ansat som administrerende direktør i entreprenør- og projektudviklings-selskabet IBIs svenske afdeling i Stockholm.

- Der ansatte jeg Rune som projektudvikler. I Sverige lærte vores familier hinanden at kende, og siden slog vi pjalterne sammen i Aarhus, hvor det startede med Østergades Hotel og kort efter også Lighthouse, fortælle Stine Hindby.

Det var dengang for syv-otte år siden, hvor finanskrise og boligboble havde gjort byggekraner til en truet art. Alt var gået i stå - og på Aarhus Ø stort set inden det overhovedet var kommet i gang.

Nu står vi på altanen på 8. sal uden for Stine Hindby og Rune Kildens kontorer i det nybyggede Pakhusene og kigger ud over resten af den nye havnebydel og kan konstatere, at siden er det gået stærkt.

Rigtig stærkt.

Stine Hindby trives som ofte ene kvinde i en verden af bygge- og pengemænd, hvor hun er en vigtig del af teamet bag blandt andet Lighthouse, Pakhusene og AARhus på Aarhus Ø. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Ramt af succes

Pakhusene er makkerparrets seneste byggeri - og Aarhus Øs første med god plads til erhverv: Et stort hus med erhvervslejemål, der deles om kantine, mødelokaler og sauna i kælderen blandt andet - og to mindre huse med i alt 80 ejerlejligheder med Isbjerget som nærmeste nabo.

- Med pakhusene er vi blevet ramt af succes. Med alt lejet ud, har vi haft travlt her til sidst. Folk er så glade for at være flyttet ind her, og det virker til, at tankerne om fællesskab vil lykkes, og at vi får en bygning, der er liv i hele døgnet, siger Stine Hindby og fortsætter:

- Pakhusene er et projekt, jeg har følt det rigtig godt at arbejde med. Her er vi lykkedes med nogle af de gode ting. Det er blevet en god blanding af Runes idéer og mig, der fører dem ud i livet. Pakhusene er jeg sgu glad for. Det giver en ro at sidde i det nu.

Annonce

Hånden på kogepladen

Der render stadig håndværkere ind og ud af bygningen for at gøre sidste halvdel af kontorerne klar til de lejere, der flytter ind 1. april.

Snart rykker andre håndværkere - og byggekraner - ind på området for at bygge sidste etape af Pakhusene: Yderligere to huse med erhvervslejemål. Arbejdet med at projektere husene er netop gået i gang.

Kilden og Hindby har ikke pengetanke af Joakim von And'ske dimensioner og samarbejder med forskellige investorer om de enkelte projekter.

- Men jeg laver ikke projekter, som jeg ikke selv har en økonomisk andel - og risiko - i. Der skal være noget på spil. Jeg skal have hånden på kogepladen sammen med de andre i projektet. I mange af projekterne har Rune en større andel end mig, men det afspejler sig ikke i hverdagen - i hvordan vi arbejder, siger Stine Hindby.

Penge har hun også sat i byggeriet af AARhus - det store boligprojekt på Aarhus Ø, der er tegnet af Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG. Her er tre gule byggekraner i sving, og forskalningen er ved at blive gjort klar til de første vægge i stueetagen.

Annonce

Den store sællert

- Vi arbejder med et projekt i meget lang tid, inden det begynder at blive virkelighed. Og så er det jo et fantastisk øjeblik, når byggeriet begynder at komme op over jorden - når ens tanker bliver virkelighed, siger Stine Hindby, mens vi står ved vandkanten ved Bassin 7 og kigger ind på byggepladsen.

Og med AARhus, der er færdig omkring årsskiftet 2018/29, har makkerparret i hvert fald ikke brændt fingrene.

- Det er ret vildt, at vi allerede har solgt boliger for næsten en mia. kr. i AARhus. Men det er også noget, der forpligter. Nu skal vi leve op til folks drømme, siger Stine Hindby og fortsætter:

- Det er spændende og sjovt at arbejde sammen med Bjarke Ingels. Jeg er ikke typen, der falder på halen over at arbejde sammen med et vildt navn, men det er altid inspirerende at arbejde sammen med nogen, der kommer med vinkler, man ikke selv har set. BIG gør tingene anderledes end andre. De er rigtig gode til at finde fede løsninger på gængse ting.

Annonce

Spændende uger

Lige nu går hun og makkeren i spænding og venter på, om de skal i gang med endnu et stort samarbejde med Bjarke Ingels om et stort hotel- og kongrescenter også ved Bassin 7 i havnebydelen. Svaret får de i nærmeste fremtid, når byrådet beslutter, om det er deres projekt eller et konkurrerende med A. Enggaard som tovholder, der skal blive til virkelighed.

Parret er også med i et team, der er den ene af to bydere på et mindst 110 meter højt tårnbyggeri som afslutning på Lighthouse yderst på Aarhus Ø. Også her er afgørelsen lige på trapperne.

- Får vi opgaverne, skal vi ud at hyre folk. Det er helt sikkert, siger Stine Hindby.

Det vil nok også betyde, at makkerne bliver nødt til at indrette kontorer i den store del af deres lokaler i Pakhusene, der i dag går under betegnelsen Yoga-salen.

Annonce

Kvinde blandt bygge- og pengemænd

- Vi laver meget i hvert projekt. Vi har ikke et fast team, men vælger arkitekt efter, hvad det er for et projekt, vi skal i gang med. Og det er lidt det samme med investorerne. Vi sætter hold efter idéen, siger Stine Hindby.

Meget ofte oplever hun at være ene kvinde på et hold af lutter bygge- og pengemænd. Det generer hende ikke. Tværtimod.- Jeg har aldrig prøvet andet. Og jeg tror faktisk, at jeg ville have svært ved at begå mig på en arbejdsplads med mange kvinder. Som kvinde har jeg nok den fordel, at jeg er god til at fornemme, om folk mener det, de siger, lyder det fra kvinden, der er den, der styrer økonomien i projekterne.

- Jeg prøver at køre det, så vi ikke er de hårde og onde bygherrer, men når det er nødvendigt, kan jeg sagtens være hård over for entreprenører og rådgivere. Jeg er typen, der lytter, og som helst vil have en god tone i teamet. Hvis folk kan lide det, de er i, bliver indsatsen bedre. Et godt samarbejde er vigtigt for projektet, siger Stine Hindby.

Respekt for håndværkeren

Som tømrer har hun selv arbejdet på byggepladser og kender jargonen, kutymerne og snakken i skurvognen. Det er en stor styrke i samarbejdet på kryds og tværs af faggrupper i byggeriet.

- Jeg mærker, at jeg bliver respekteret mere, fordi jeg selv er håndværker og har arbejdet på byggepladser. Den slags skal man have prøvet - det er ikke noget, man kan læse sig til, siger Stine Hindby, mens en af de gule kraner svinger endnu et stykke armeringsjern ind på AARhus-byggepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce