Annonce
Østjylland

Tømrere i ”solhilsen”: Motion styrker sammenholdet under coronakrisen

- Det er faktisk nemmere at få folk til at deltage til yoga end crossfit. Og det synes jeg da er lidt sjovt, når vi er i håndværkerbranchen, fortæller Morten Sort Mouritsen. Pressefoto: Hustømrerne
Budgetter er en ting, trivsel en anden. Netop derfor fortsætter Hustømrerne med at tilbyde deres medarbejdere sundhedstjek, fyraftensyoga og grøntsagssmoothies, selvom krisen kradser.
Annonce

AARHUS/AABENRAA: I krisetid skal hver en øre vendes.

Det gælder om noget for det traditionsrige tømrerfirma Hustømrerne, som har brugt hele 2019 på at kæmpe sig ud af et tocifret millionunderskud fra året før, og som nu kæmper videre for at bevare balancen i plus, corona til trods.

Af samme grund har den 38-årige administrerende direktør Morten Sort Mouritsen, der siden januar 2019 har stået i spidsen for Hustømrerne, i den seneste tid set nærmere på, hvor og hvordan det 101 år gamle tømrerfirma bedst kan spare. Men medarbejdernes tilbud om sundhedstjek, motion og sund kost bliver der ikke pillet ved.

Så meget står helt klart for Morten Sort Mouritsen.

- De penge, vi bruger på at hyre en ekstern underviser ind til vores yoga- og crossfithold, er så lille en omkostning i forhold til den gevinst, det giver vores medarbejdere, og den holdånd, vi oplever, at det kan skabe i en krisetid. Så fremfor at se det som en udgift, tror jeg nærmere, at jeg ser det som et tilbud, der er med til at booste sammenholdet og energien til at ville gøre det bedre, siger han.


De penge, vi bruger på at hyre en ekstern underviser ind til vores yoga- og crossfithold, er så lille en omkostning i forhold til den gevinst, det giver vores medarbejdere, og den holdånd, vi oplever, at det kan skabe i en krisetid.

Morten Sort Mouritsen, administrerende direktør for Hustømrerne


Hustømrernes sundhedstilbud til medarbejderne stammer fra før Morten Sort Mouritsens tid som administrerende direktør.

Men de mange tilbud til medarbejdere om alt fra et gratis sundhedstjek, tilbud om motion og holdsport med kollegaerne fra arbejdspladsen, og som sidenhen blev suppleret af blandt andet tilbud om sund frokost, grøntsagssmoothies og fyraftensyoga efter arbejdstid, er alt sammen initiativer som for Morten Sort Mouritsen giver rigtig god mening.

Annonce

Et mentalt afbræk

- Byggebranchen er på mange måder benhård. Så jo bedre rustet fysisk og psykisk, man er, jo bedre, siger han og forklarer, at der ofte er stor konkurrence på opgaverne og ofte også et stort pres på både håndværkere og ledere, der skal jonglere med flere interesser samtidig.

Netop derfor ser han store fordele i, at medarbejderne kan få et mentalt afbræk, samtidig med at de mødes med kollegaer fra andre dele af huset til de ugentlige motionssessioner.

- For håndværkerne er det et godt frirum og for lederne, der næsten kun er til stede i hovedet, er det både sundt for kroppen og godt at blive grounded, forklarer Morten Sort Mouritsen. Pressefoto: Hustømrerne

- Når vi har store byggeprojekter, så består de jo af mange forskellige faser, og der er det vigtigt, at man kender hinanden godt som hold, så man kan hente hjælp de steder, hvor man ikke selv er stærk, forklarer Morten Sort Mouritsen, der udover motionen også har stort fokus på medarbejdernes kost.

Af samme årsag er han i øjeblikket sammen med 3F ved at se på muligheden for at få sunde madpakker ud til byggepladsens tømrere, der skal supplere den nuværende sunde madordning på Hustømrernes kontorer.

Annonce

God til at håndtere stress

For Morten Sort Mouritsen er den sunde livsstil i øvrigt ikke kun noget, han prædiker. Han både spiser sundt og bruger i høj grad selv motion til at koble af mentalt.

En livsstil, som i de senere år har ført til hans deltagelse i både ekstremløb, som Norseman Xtreme triatlon, hvor man foruden at svømme gennem iskoldt vand om natten, cykler 180 kilometer i bakket terræn for til sidst at løbe et maraton op ad et bjerg, samt til tv-debuten i tv2-programmet Korpset tilbage i 2017, hvor han sammen med to andre som de eneste af en gruppe på 30 mænd gennemførte et træningsprogram sammensat af elitesoldater.

At den 38-årige administrerende direktør har kastet sig ud i ekstremsport, forklarer han med, at han som 17-årig var involveret i en bilulykke, der kunne have gjort ham lam fra nakken og nedefter eller i værste fald have slået ham ihjel. Men Morten Sort Mouritsen overlevede og bevarede sin førlighed til trods for en knust nakkehvirvel, som måtte erstattes med en knogle fra hans hofte.

Morten Sort Mouritsen (tv) fik sit første job som byggeleder i Hustømrerne i 2009 efter at have færdiggjort sin uddannelse til bygningskonstruktør. Siden blev han afdelingschef i Aalborg og senest administrerende direktør for firmaet i januar 2019. Pressefoto: Hustømrerne

Før sin ulykke spillede Morten Sort Mouritsen fodbold. Men ulykken satte en stopper for holdsporten.

I stedet begyndte han i perioden efter ulykken at styrketræne og med årene blev indsatsen i træningscentret suppleret af både maratonløb og triatlonløb.

Ulykken satte mange ting i perspektiv for ham. Blandt andet fik den ham til at indse, hvor vigtigt ens fysiske velbefindende er for det mentale, og hvor meget kroppen egentligt kan holde til.

- Jeg har meget bedre overblik psykisk, når jeg holder mig fysisk i form. Jeg er mindre stresset, jeg sover bedre, og jeg har meget mere ro i hovedet, forklarer Morten Sort Mouritsen, der også fremhæver netop den pointe overfor sine medarbejdere, når han skal motivere dem.

- Sundhed er jo ikke bare et spørgsmål om at spise mere broccoli for at få den rigtige fedtprocent. Det er også et spørgsmål om at få en mindre stresset hverdag med mere energi og overskud, understreger Morten Sort Mouritsen, der dog ikke forventer, at medarbejderne ligesom ham skal kaste sig ud i ekstremsport.

Men sportsgrenen har givet ham erfaringer, som han den dag i dag kan gøre brug af i arbejdet hos Hustømrerne.

Annonce

En vigtig holdindsats

- Når man har været i så ekstreme situationer, som jeg har været, så bliver ens stresstolerance højere, siger Morten Sort Mouritsen, der har haft god brug af netop den evne i forbindelse med sin tiltrædelse som administrerende direktør hos Hustømrerne i begyndelsen af 2019.

For 2018 var ikke et særligt godt regnskabsår for Hustømrerne. Fra at have landet et nettoresultat på knap 6,5 millioner kroner i overskud i 2017, gik virksomheden i 2018 ud af regnskabsåret med et underskud på 22,8 millioner kroner efter skat. Et underskud, der blandt skyldtes en række fejlslagne projekter i særligt Aarhus-området.

En af Morten Sort Mouritsens første opgaver som administrerende direktør har derfor været at gennemgå og opstramme de interne procedurer for opgavehåndtering og opfølgende kontrol for at vende skuden.

Arbejdet er stadig i gang, men indtil videre er det lykkes så godt, at Hustømrerne kom ud af 2019 med et beskedent overskud før skat på 0,4 millioner kroner.

Om Hustømrerne

  • Hustømrerne er et af Danmarks største tømrerfirmaer.
  • Virksomheden løser både større og mindre entreprise- og serviceopgaver med tømrerhåndværket som omdrejningspunkt. Derudover har de også egen glarmester- og maskinsnedkerafdeling.
  • Virksomheden omsatte i 2019 for lidt over 326 millioner kroner.
  • Virksomheden har i dag 222 ansatte fordelt på deres tre afdelinger i Aarhus, Aalborg og Aabenraa.
  • Virksomheden blev etableret som et kooperativ i 1919 og har siden 1982 været en del af JBH Gruppen, der også består af Jorton A/S og A/S Boligbeton.
  • 73 procent af aktiekapitalen i JBH Gruppen ejes af kollektive fonde for nuværende og pensionerede medarbejdere.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vores medarbejdere har trukket et enormt læs i 2018 og 2019, og det gør de stadigvæk, siger Morten Sort Mouritsen, der ligesom i holdsport ikke ønsker at tage æren for resultatet alene.

Holdindsatsen bliver der også brug for i 2020.

- Lige nu og her ser det fornuftigt ud, men vi mangler stadigvæk omsætning. For om det er qua corona eller ej, er markedet stadig presset. Der er skarpe priser og stor konkurrence, så for os er det et spørgsmål om at have det sidste held, der gør, at vi vinder licitationerne, fortæller Morten Sort Mouritsen.

Han håber derfor på, at sammenholdet endnu engang kan hjælpe virksomheden på vej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce