Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Tømrer i tvivl: Hvordan finder jeg ud af, om mine medarbejdere er funktionærer?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Jeg er tømrer og driver min egen tømrervirksomhed med flere ansatte. I forbindelse med ansættelse har jeg desværre ikke været så god til at undersøge lovgivningen, og jeg er nu kommet ud for, at en af mine ansatte har ret til et længere opsigelsesvarsel, end jeg troede, fordi vedkommende er funktionær.

Jeg troede ikke, at ansatte i min virksomhed var funktionærer, når det er en tømrervirksomhed. Hvordan finder jeg ud af, om medarbejdere er funktionærer?

Svar

Annonce

Det er en rigtig god idé at få styr på lovgivningen, så du er sikker på, at dine ansættelsesforhold er reguleret korrekt. Om en medarbejder har funktionærstatus, kræver altid en konkret vurdering af det enkelte ansættelsesforhold. Funktionærlovens paragraf 1 beskriver dog, hvilke personer der har funktionærstatus og er omfattet af loven.

Følgende typer af arbejde er omfattet af loven: a) handels- og kontormedhjælpere, b) klinisk eller teknisk bistandsydelse, c) personer hvis arbejde udelukkende eller i det væsentlige består i på arbejdsgiverens vegne at lede eller føre tilsyn med udførelsen af andres arbejde, eller d) personer, som overvejende udfører arbejde, som nævnt under a og b.

I praksis betyder det, at bl.a. butiksarbejde, kontorarbejde, ingeniører, læger og arkitekter er omfattet. Derimod er arbejde, hvor det håndværksmæssige er centralt, som hos tømrere, elektrikere og murere, ikke omfattet. I din virksomhed vil de administrative kontormedarbejdere derfor, som udgangspunkt, være funktionærer, mens tømrerne ikke er funktionærer.

Derudover er der i funktionærloven betingelser om, at medarbejderen i gennemsnit arbejder mere end otte timer ugentligt, og at medarbejderen indtager en tjenestestilling. Her skal det bemærkes, at direktører ikke er funktionærer, da de ikke indtager en tjenestestilling.

Du skal derfor foretage en konkret vurdering af de enkelte ansættelsesforhold og vurdere, om alle betingelserne er opfyldt: 1) arbejdets art er omfattet, 2) medarbejderen arbejder mere end 8 timer ugentligt i gennemsnit, 3) medarbejderen indtager en tjenestestilling.

Forholdene kan ændre sig, og en stilling kan indeholde delvist funktionærarbejde. Hvis en medarbejder således har mere end 50 pct. funktionærarbejde, bliver ansættelsesforholdet reguleret af funktionærloven.


Direktører er ikke funktionærer, da de ikke indtager en tjenestestilling.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce