Annonce
Horsens

Tårn rejser sig: Følg gågadearbejdet fra en etages højde

Landskabsarkitekt Pernille Krarup fra Horsens Kommunes bylivsgruppe tjekker tårnet sammen med Martin Schack fra Ginneruparkitekter A/S. Foto: Morten Pape

5,5 meter høj og 12,5 ton tung konstruktion skal bringe horsensianerne op i højderne, så de bedre kan fornemme renoverings-arbejdet i midtbyen.

Annonce

Horsens: Hvis der er horsensianere, som synes, det er svært at følge med i den massive renovering, der er i gang på Søndergade, er der nu bedre overblik på vej.

Snart kan man se brolæggernes arbejde lidt mere oppe fra, når Horsens Kommune ruller et 5,5 meter højt, specialdesignet tårn ind på pladsen foran det gamle rådhus midt på byens gågade.

Ideen med tårnet er, forklarer Pernille Krarup, som er landskabsarkitekt i kommunens bylivsgruppe, at lade borgerne komme op i højderne, så de kan se, hvordan det årelange arbejde med at skabe byens ny gågade udvikler sig.

- Vi vil rigtig gerne, at borgerne engagerer sig i de ting, der sker i byen, så vi håber, at mange vil få glæde af at kunne gå op i tårnet og se, hvordan der arbejdes, siger hun om tanken bag tårnet, der blev fostret for et års tid siden.

Og det er ikke en tilfældigt sammenstrikket konstruktion, der nu snart køres i stilling.

Tårnet vejer 12,5 ton, så det er ikke noget, man sådan lige stikker af med, selv om man skulle få lyst.

John Majlund, direktør Majlund Smede- og Maskinfabrik

Tårnet på Søndergade

Tårnet er bestilt af Horsens Kommunes bylivsgruppe, der gerne vil give borgerne bedre mulighed for at følge med i den gennemgribende renovering af gågaden i Horsens, der efter planen strækker sig frem til sommeren år 2020.I den periode kan tårnet, der er mobilt i den forstand, at det kan løftes på en ladvogn og flyttes, få forskellige placeringer i gadebilledet. Det vil give mulighed for at følge arbejdet med Søndergade fra forskellige vinkler undervejs.

Tårnet er tegnet af arkitektfirmaet Ginneruparkitekter A/S og udført af Majlund Smede- og Maskinfabrik.

Det er så stærkt konstrueret, at det også efter gågadens færdiggørelse kan bruges på lokationer, hvor det giver mening at stille det op. Anslået levetid 30 år, lyder det fra arkitekt og konstruktør om konstruktionen, der overvejende består af søvandsbestandig, galvaniseret aluminium.

Tårnet vejer samlet 12,5 ton inklusive soklen, der er støbt i beton indkapslet i stål.

Matthias Klith (tv.), arkitektpraktikant hos Ginneruparkitekter, har arbejdet med den 3d-printede model af tårnet. Forleden kunne han tage resultatet i øjesyn sammen med John Majlund (bagest), som har bygget det, Pernille Kraup, som bestilte det, og Martin Schack, som tegnede det sammen med arkitekt Eirin Bakken og bygningskonstruktør Christian Warming - de to sidstnævnte ikke til stede. Foto: Morten Pape
Annonce

Tårnet fortæller om dynamiske Horsens

Det lokale arkitektfirma Ginneruparkitekter A/S står for designet, mens ligeledes lokale Majlund Smede- og Maskinfabrik har vekslet arkitektvision til virkelighed.

Resultatet er et robust tårn, der står i en etages-højde i blankt, galvaniseret, søvandsbestandig aluminium - med en vægt på 12,5 ton, sokkel inklusive. Det har perforerede sider, så man også kan kigge ud, mens man via en bred trappe går op til en platform, hvorfra der er frit udsyn.

- Vores tanke har været at skabe et tårn, der tjener sin funktion, men som også med en dynamisk, fremadstræbende form fortæller om den udvikling, der sker i Horsens, forklarer partner i Ginneruparkitekter A/S Martin Schack.

Som eksempel på konstruktionens fortællende form peger han på de facetter, der udgør hver side af tårnets aluminiumsbeklædning.

De fortæller om gågadens husfacader, der nogle steder træder frem og andre steder, f.eks. ved det gamle rådhus, er trukket lidt tilbage. På den måde er meningen, at tårnet både stikker ud i bybilledet, men samtidig passer ind i Søndergades forløb.

- Det kan forhåbentlig være med til at vække noget nysgerrighed og give folk mulighed for at følge med i, hvad der sker i deres by, uddyber Martin Schack, som tidligere på ugen for første gang fik en tur op i det færdige tårn hos Majlund Smede- og Maskinfabrik på Høegh Guldbergs Gade.

- Hvor er det blevet fedt, konstaterede han og sendte en tommel op til John Majlund for hans firmas løsning af opgaven.

Ginneruparkitekter A/S har undervejs i processen 3d-printet denne model af tårnet, som med sin form skal være med til at fortælle historien om Horsens som en dynamisk, fremadstræbende by. Foto: Morten Pape
Annonce

Flyttes rundt på Søndergade

Om horsensianerne modtager konstruktionen med lignende glæde vil vise sig, når det - formentlig inden for det næste par uger - på en stor ladvogn fragtes ind på sin plads ved det gamle rådhus.

På længere sigt er tanken, at tårnet, der kan flyttes efter behov, skal rykkes længere op ad gågaden til Torvet, i takt med, at brolæggernes arbejde skrider frem.

Ginneruparkitekter A/S og Majlund Smede- og Maskinfabrik har iøvrigt konstrueret deres værk så stærkt, at det bør kunne holde i mange år - længe efter Horsens har fået sin ny gågade. Derfor er håbet, at det også kan bruges til at bringe borgerne op i højderne andre steder i byen i fremtiden.

- Det kunne f.eks. være på Langelinie, på havnen eller ved andre store byggeprojekter, vurderer Pernille Krarup.

Tårnets sider består af perforerede aluminiumsplader, så man også kan kigge ud, mens man går op til plateauet, hvorfra der er frit udsyn til omgivelserne - i første omgang Søndergade, men på længere sigt også andre steder i byen, hvor det giver mening at stille det mobile tårn op. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS fik uafgjort efter flot indsats

Annonce