x
Annonce
Horsens

Tårn, legehus og gynger. Hvor skal de hen? Midlertidige bylivsting skifter pladser

Lige nu er skæbnen for udkigstårnet uvis. Det står på Langelinie, og på en solrig novemberdag er det et ret godt sted. Planen er dog inden for få uger at finde et nyt sted til tårnet. Foto: Jørgen Hasseriis
Hvor blev de af? Gyngerne på Torvet lagres et år og kommer så til Brædstrup, mens udkigstårnet står og kigger ud over fjorden. Men kun lidt endnu...

Horsens: Et stort udkigstårn trillede sidste år ind igennem Søndergade på en lang blokvogn.

Folk i gaden blev vidne til et scenarie af de ekstraordinære, for julebelysningen var allerede hængt op, og så måtte det 12,5 ton tunge udkigstårn gelejdes igennem af ekstra mandskab, der kørte på lifte for at løfte juleudsmykningen op, så tårnet kunne trille under.

En næsten royal entré, men tårnet er forlængst væk igen. Flyttet ud til Langelinie.

Annonce
Legecontaineren stod først på Søndergade, dernæst på Torvet, i Horsens, men nu frister den barnlige og legesyge sjæle i Folkeparken i Brædstrup. Foto: Marianne Nørmark

Snart ved vi det

Udkigstårnet var sammen med en legecontainer en del af Mærk Byen-projektet og en gave til byen fra Horsens Kommune.

Med gaverne ville man - også bogstaveligt talt - gøre renoveringsarbejdet mere overskueligt for borgerne. Tidligere havde kommunens bylivspulje også investeret i gynger, trampoliner, basketballbur, skaterbane, skøjtebane og andet.

Tanken fra kommunens og Mærk Byen-projektets side er, at effekter som udkigstårn, legecontainer og gynger skal kunne flyttes rundt og finde vej, hvor det giver mening.

Landskabsarkitekt Pernille Krarup fra Horsens Kommune fortæller, at en ny placering af tårnet ikke er afgjort endnu, men at der snart vil være et svar på vej.

Ny plads i Brædstrup

Til gengæld kan hun fortælle, at legecontaineren allerede er sendt til Brædstrup, hvor den er sat op i Folkeparken. Legecontainerens ophold i Folkeparken er midlertidigt og indgår som en del af den områdefornyelse, der er sat i gang i Brædstrup.

Gyngerne, der har stået på Torvet i Horsens i over fem år, er på vej i samme retning. Tanken er, at de skal installeres på det nye Banetorvet ved posthuset og den gamle stationsbygning. Der går dog lige et års tid, før gyngerne - også kaldet "Nordlys" - installeres, og i mellemtiden er de opmagasineret, oplyser Pernille Krarup.

- Vi arbejder med at dele gyngeinstallationen i to sektioner. Søjlernes højder ændres ikke, men på Banetorvet vil de blive placeret i en ny opstilling. Der er en del teknik og it forbundet med det, siger hun.

- Visuelle ting har betydning for vores oplevelse af byens rum, og derfor arbejder vi meget med de her visuelle detaljer. På Torvet i Horsens forholdt vi os til kirkens dimensioner og lod søjlerne spille op til kirkens tårn for at skabe synergi, men i Brædstrup skal gyngerne indgå i en helt ny plan for Banetorvet. Den plan er under udarbejdelse, siger den kommunale landskabsarkitekt.

Udkigstårnet er en solid sag på 12,5 ton og 5,5 meter i højden. Det stod i en periode på Søndergade, men nu står det på Langelinie. Foto: Jørgen Hasseriis
Borgmester Peter Sørensen (S) var med til at indvie gyngerne på Torvet foran Vor Frelsers Kirke i 2013. Arkivfoto: Morten Marboe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Hedensted

On the Corner kan ikke få corona-lån: Vi ved ikke, hvornår hjælpepakkerne kommer

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Horsens

Peter Sørensen om genåbning efter påske: Alle forældre ved besked på tirsdag klokken 12

Annonce