Annonce
Kultur

”Syv fortællinger fra krigen” har fået en opfølger

Forsiden på bogen ”En Brandeborgers ophold i tysk KZ-lejr”. Den koster 30 kroner og vil kunne købes, når Lokalhistorisk Arkiv åbner igen. Illustration: Lokalhistorisk Arkiv
”En Brandeborgers ophold i tysk KZ-lejr” er titlen på en fortælling om en dansk politimand, der endte i koncentrationslejr.
Annonce

Brande: For nylig udgav Jens-Christian Kjær og Lokalhistorisk Arkiv bogen ”7 fortællinger fra krigen 1940-45 i Brande”. Anledningen var 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen, og nu har bogen fået sig en opfølger – den ottende krigsfortælling fra Brande så at sige.

”En Brandeborgers ophold i tysk KZ-lejr” er titlen på udgivelsen, som over 24 sider fortæller historien om Øjvind Wemmelund, en af de mange danske politifolk, der blev sendt i koncentrationslejr i september 1944, i øvrigt kun få måneder efter, han var blevet ansat ved politiet.

De tilfangetagne politifolk blev i første omgang interneret i Neuengamme ikke langt fra Hamburg, men blev en uges tid senere overført til Buchenwald, en straffelejr for kriminelle og politiske fanger. Her blev de sat til at knokle 12-14 timer i døgnet under kummerlige forhold og uden at få andet at spise end tynd suppe kogt på roer, kålrabi eller kartofler.

Annonce

Døtre fortæller

Det er Øjvind Wemmelunds døtre, Karin og Hanna Wemmelund, der har stykket beretningen sammen på baggrund af deres fars sparsomme fortællinger fra opholdet i de tyske KZ-lejre suppleret med beskrivelser fra en medinterneret.

”Når vi nu vælger at videregive hans fortrolige oplysninger, er der for at sikre os, at de selvoplevede rædsler og følger af krigen ikke skal blive glemt men bruges til at forsøge at undgå, at det sker igen – skønt vi har opfattelsen af, at der er nogle grupper, der har interesse i at benægte, at koncentrationslejrene fandtes. Desuden håber vi, at en erfaringsbaseret beskrivelse af en krigs mulige behandling af tilfangetagne fjender og de efterfølgende traumer kan give en kvalificeret baggrund for at vurdere, hvad man tør vove, og hvad man kan risikere at skulle ofre, hvis man frivilligt melder sig som deltager i en krig”, lyder det i forordet fra de to søstre.

Annonce

Hønseriejer og poet

Øjvind Wemmelund boede i Brande fra 1949 til sin død som 83-årig i 2002. Han drev et hønseri på Bymarken og var kendt af mange mennesker i byen.

”En Brandeborgers ophold i tysk KZ-lejr” indeholder desuden tre digte og sangtekster; en om tiden i kz-lejren skrevet af overpolitibetjent S. Julsgaard Larsen samt to tekster forfattet af Øjvind Wemmelund, hvoraf den ene såmænd vandt førsteprisen i en konkurrence udskrevet af herværende ugeavis i 1985, endda i konkurrence med navnkundige Eric Storél. Vinderbeløbet blev i øvrigt doneret til Røde Kors’ lokalafdeling i Brande.

”En Brandeborgers ophold i tysk KZ-lejr” koster 30 kroner og vil kunne købes, når Lokalhistorisk Arkiv åbner igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce