Annonce
Horsens

9000 blev glemt: Kræftramte og andre sårbare mangler vaccine-invitation - systemfejl kan være årsagen

Når det kommer til prioriteringen af særligt udsatte til vaccinationskøen, er der forskel på, hvor i landet man bor. Arkivfoto: John Randeris
Ifølge koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, har man visiteret 38.000 personer til vaccinationsgruppe 5 for personer med særlig risiko. Det svarer til det forventelige set i forhold til indbyggertallet. Men en systemfejl er måske forklaringen på forskellen mellem regionerne.

Regionen: De seneste dage er det kommet frem, at ikke alene din sygdom, og hvor alvorligt du er ramt, er afgørende for, om du bliver prioriteret frem i køen til vaccination. Din bopæl har også betydning.

Det har blandt andre Charlotte Kondrup Danielsen fra Aarhus måttet sande. Hun har brystkræft med metastaser til lunger og knogler. Hendes immunsystem er stærkt svækket på grund af den livsforlængende medicin, hun får.

Med andre ord risikerer hun i høj grad at blive særlig hårdt ramt, hvis hun bliver smittet med covid-19.

Men hun er ikke blevet inviteret til vaccination. Det er til gengæld en lang række kvinder, der er i samme situation, og som hun deler erfaringer med i et forum på de sociale medier. Forskellen er bare, at disse kvinder bor i Region Hovedstaden.

Annonce

Ingen forklaring

- Jeg er normalt ikke den, der hidser sig op over hvad som helst. Men jeg er noget fortørnet over, at der er den forskel. Det finder jeg ikke rimeligt, siger hun.

En holdning, hun fik bred opbakning til, da hun torsdag aften var gæst hos Aftenshowet på DR1. Her fik hverken hun eller seerne dog nogen forklaring på forskellene, og fredag eftermiddag havde hun heller ikke hørt nyt fra hverken koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen eller fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), selv om hun tidligere har skrevet til dem begge og bedt om en forklaring.

Annonce

Måske en systemfejl

Overfor avisen kommer Ole Thomsen imidlertid nu med et bud på en årsag. Nemlig, at 9000 midtjyske borgere, som er identificeret som tilhørende risikogruppen, på grund af en systemfejl ikke er blevet inviteret til vaccination.

Ole Thomsen forstår godt den frustration, forskellene har afstedkommet, hvilket han beklager.

- Jeg ved ikke præcist, hvordan man har grebet sagen an i de forskellige regioner, men jeg kan sige, hvordan vi har gjort, siger han og fortsætter:

- I første omgang bad vi alle sygehuslæger om at melde ind, hvilke af deres patienter der var mest udsatte og derfor burde prioriteres højest. På den måde fandt vi frem til i alt 3000 patienter.

- Noget tyder på, at ikke færre end 9000 af de 38.000 borgere, vi har visiteret til målgruppe 5, mod forventning ikke er blevet inviteret til vaccination, siger koncerndirektør Ole Thomsen. Pressefoto: Niels Aage Skovbo

- Det kunne vi godt have fortsat med, men dels husker lægerne forskelligt, dels var der en fare for, at patienter, som ofte kommer i ambulatorierne, lettere ville blive husket end de, der mest opholdt sig hjemme og langt hen ad vejen klarede sig selv, selv om de måske er mindst lige så udsatte, siger Ole Thomsen.

Annonce

For tidskrævende

Videre siger han, at så kunne man have valgt at lade alle læger gennemgå alle deres respektive patientjournaler og på den baggrund udpege, hvem der hørte til i risikogruppen.

- Det ville imidlertid også være en personafhængig måde, ligesom det ville være ekstremt tidskrævende, siger Ole Thomsen.

I stedet har man i Region Midtjylland valgt at høre alle specialeråd om, hvilke kriterier man mente burde være afgørende for, hvem der blev prioriteret til målgruppe 5. På denne måde har man identificeret i alt 35.000 borgere som værende så udsatte, at de bør prioriteres.


Det ser nemlig ud til, at der går borgere rundt, som er prioriteret til målgruppe 5 for personer med særlig risiko, men som alligevel ikke er blevet inviteret til vaccination.

Ole Thomsen, koncerndirektør, Region Midtjylland


- Vi er som sagt klar over, at andre regioner kan have gjort noget andet, men vi har valgt også at bruge den databaserede tilgang, da vi finder den både objektiv og mere enkel at administrere.

I alt har Sundhedsstyrelsen vurderet, at målgruppe 5 tæller 190.000 borgere.

- I Region Midtjylland bor 21 procent af Danmarks befolkning, og de i alt 38.000 borgere, vi har henvist til målgruppe 5, udgør små 20 procent af de 190.000, hvorfor tallet altså nogenlunde svarer til det forventelige, siger Ole Thomsen.

Annonce

Måske forklaringen

Han tilføjer, at forklaringen på forskellene muligvis ligger i en udfordring, man netop har opdaget. En fejl man nu arbejder på at finde for at få rettet.

- Det ser nemlig ud til, at der går borgere rundt, som er prioriteret til målgruppe 5 for personer med særlig risiko, men som alligevel ikke er blevet inviteret til vaccination.

- Ikke færre end 9000 af de 38.000, vi har identificeret som tilhørende målgruppe 5, venter tilsyneladende stadig på at blive inviteret, siger Ole Thomsen.

Annonce

Fornyet håb

Samtlige 38.000 personnumre er sendt til Statens Serum Institut, som så skal sørge for at invitere borgerne, når der er vacciner klar. Men i 9000 tilfælde er det tilsyneladende ikke sket.

Til dette sidste, siger Charlotte Kondrup Danielsen:

- Det er da helt nyt og giver da en smule håb. Det kan jo da være, at jeg er mellem de 9000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce